Rundveehouderij

Nieuws 284 x bekeken

Wereldhandel zuivel laat wisselend beeld zien

Zoetermeer - De wereldhandel in kaas en mageremelkpoeder is de eerste 9 maanden van dit jaar respectievelijk 14 en 14,5 procent gestegen.

Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Zuivel. De uitvoer van boter en boterolie daalde met 9,2 procent, terwijl de handel in niet-mageremelkpoeder 1,9 procent steeg.

De EU zag de export van kaas toenemen met 18 procent, waarbij Nederland met een uitvoer van 21 procent één van de uitblinkers was. Duitsland, de grootste exporteur, realiseerde de grootste groei: 43 procent. De EU zag de uitvoer van mageremelkpoeder toenemen met 86 procent. De EU is nu vóór de VS en Nieuw-Zeeland de grootste exporteur. De Nederlandse uitvoer is gering, maar steeg wel met 30 procent.

De belangrijkste oorzaak voor de groei ligt in Rusland, dat 476.275 ton meer af nam dan een jaar geleden. Dat is een relatieve toename van meer dan 1000 procent. De belangrijkste bestemmingen zijn nog altijd Indonesië en de Filippijnen, die respectievelijk 41 en 27 procent meer kochten. Hun totale volume is met 170.000 ton evenwel beperkt.

De export van boter en boterolie uit de EU daalde met 4 procent tot circa 110,000 ton. De Nederlandse uitvoer daalde 10 procent. Marktleider Nieuw-Zeeland zag de export 18 procent dalen tot 250.000 ton. De VS realiseerde na een scherpe terugval in 2009 een comeback. De uitvoer vanuit de VS groeide 216 procent tot een kleine 50.000 ton.

Van de vier grootste markten laten in volgorde van grootte Rusland (plus 18 procent) en Iran (plus 27 procent) groei zien, terwijl Egypte en Saoedi-Arabië juist minder importeerden. Ook de vraag uit de EU daalde fors, met 30 procent.

De uitvoer van niet-mager melkpoeder naar China is fors gestegen. China kocht meer dan 200.000 ton. Nederland voerde in totaal circa 100.000 ton uit, wat neer komt op een daling van 10 procent.

Lees ook: Export Nederlandse kaas sterk toegenomen

Of registreer je om te kunnen reageren.