Rundveehouderij

Nieuws 366 x bekeken

'Verbeterde uiergezondheid bespaart miljoenen'

De verbetering van de uiergezondheid in Nederland heeft in vijf jaar tijd 12,7 miljoen euro schade voorkomen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Uiergezondheidscentrum Nederland (UGCN). De Universteit Utrecht onderzocht de economische gevolgen van vijf jaar UGCN.

In 2004 bedroeg de economische schade van mastitis 104,9 miljoen euro per jaar. Bij een ongewijzigde mastitis-situatie zou deze schade in 2009 zijn opgelopen naar 114,9 miljoen euro per jaar. "Hierbij is rekening gehouden met de afname van het aantal melkveebedrijven, de toename van het aantal koeien per bedrijf van 61 naar 73 gemiddeld en een productiestijging van 7.910 kilo naar 7.940 kilo per koe", legt projectleider Theo Lam van de Gezondheidsdienst voor Dieren uit.

In de afgelopen vijf jaar is het celgetal van het melkvee met 215.000 cellen per milliliter in 2009 op hetzelfde niveau als in 2005. In 2007 was het met 220.000 op het hoogste niveau. Het aantal gevallen van klinische mastitis is met 5,6 procent gedaald van 33,5 naar 28,1 gevallen per honderd koejaren.

Op basis hiervan bedraagt de schade van uierproblemen in 2009 102,2 miljoen euro per jaar. “Daarmee hebben we een verbetering gerealiseerd van 12,7 miljoen euro. De absolute daling bedraagt 2,7 miljoen euro”, zegt de projectleider van UGCN. Het totale project UGCN heeft bijna 9 miljoen euro gekost.

Lam ziet mogelijkheden om de dalende trend van het celgetal en klinische mastitis door te zetten. "Maar hiervoor is wel blijvende aandacht voor uiergezondheid nodig. Als de aandacht uitdooft zal de reductie niet door zetten", verwacht Lam.

Of registreer je om te kunnen reageren.