Rundveehouderij

Nieuws

Vaccineren dassen helpt tegen runder-tbc

Het vaccineren van dassen is een goed middel om verspreiding van runder-tbc tegen te gaan.

Door de vaccinatie neemt het aantal besmette wilde dassen met driekwart af. Of een dergelijke entcampagne ook leidt tot vermindering van het aantal besmettingen bij runderen is echter niet zeker.

Dat stelt een aantal Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift van de Royal Society na een proef met het afvangen en enten van zo’n 800 dassen in Gloucestershire. Zij onderstrepen daarbij dat het vaccineren van dassen een goed alternatief kan zijn voor het ruimen van de dieren waar veel boeren al lange tijd voor pleiten. "Ruimen als aanpak om de ziekte onder controle te houden kan kostbaar zijn, in de praktijk problemen opleveren en blijft ook controversieel.’’ De groep onderzoekers denkt daarbij dat het plattelandsministerie Defra zich te sterk richt op ruimen. ‘’Dat leidt er toe dat ze vaccineren alleen maar als afleiding zien.’"

Vaccineren stuit in de praktijk ook op problemen omdat de dieren eerst gevangen moeten worden. Eerder dit jaar zijn wel de vereiste vergunningen verleend voor het toe te passen vaccin. Onderzoekers werken aan een vaccin dat de dieren kunnen eten maar het zal nog wel een paar jaar duren voordat dat inderdaad beschikbaar is.

Of registreer je om te kunnen reageren.