Rundveehouderij

Nieuws 679 x bekeken

VVB Veluwe-IJsselstreek groeit in geitenmonsters

Nunspeet - De Vereniging voor Veehouderijbelangen (VVB) Veluwe-IJsselstreek gaat met ingang van volgend jaar ook geitenmelkmonsters analyseren voor geitenadviesbureau Elda.

Het gaat op jaarbasis om 160.000 tot 170.000 monsteranalyses.  “Dat is de moeite waard”, aldus voorzitter Jan Hoegen van de onafhankelijke VVB. Die heeft in Nunspeet haar eigen laboratorium, waar nu op jaarbasis pakweg 1,2 miljoen melkmonsters worden geanalyseerd. Behalve de monsters van de 962 leden van de eigen VVB doet Veluwe-IJsselstreek ook de analyse voor de VVB’s Silvolde en Rouveen. Daar komen nu de geitenmonsters van Elda bij.

Elda liet de monsters van haar pakweg 120 melkcontrole-klanten tot voor kort analyseren bij het Zutphense laboratorium Qlip. “Die gaan voor de melkveehouders nu ook het ureum- en celgetal bemonsteren. Daar moeten we als geitenhouders ook voor betalen. De tarieven gaan omhoog, terwijl het getallen zijn die voor geitenhouders eigenlijk niet relevant zijn”, verklaart Toon de Bie van Elda de overstap.

De VVB Veluwe-IJsselstreek heeft een goed jaar achter de rug, zo blijkt uit het jaarverslag. Het ledenaantal groeide met één stuks naar 962. Het aantal koeien nam met tweeduizend toe tot ruim 64.400, “en dat in een krimpende markt”, aldus voorzitter Hoegen.

Voor komend jaar hoeven de melkcontroletarieven dan ook niet omhoog.  Hoegen: “We hebben ze twee jaar gelden verlaagd en vorig jaar ook. Voor 2011 houden we de tarieven onveranderd.”
De gemiddelde melkproductie lag op 8.227 kilo melk met 4,36 procent vet en 3,53 procent eiwit.

Of registreer je om te kunnen reageren.