Rundveehouderij

Nieuws 429 x bekeken

'Spuiwater goed alternatief voor kunstmest'

Etten-Leur – Spuiwater uit luchtwassers van varkensstallen voldoet prima als meststof. Dat blijkt uit een praktijkproef die Koeien & Kansen-deelnemer Joris Buijs op zijn bedrijf heeft gedaan.

Hij heeft van de zomer elk grasperceel gedeeltelijk bemest met drijfmest, en het laatste stuk met kunstmest of met het ammoniakrijke spuiwater. Op het oog voldoet bemesting met spuiwater zeker zo goed als met KAS. Het papieren verslag laat nog even op zich wachten; Buijs heeft monsters genomen voor de bepaling van de drogestofopbrengst, maar heeft de resultaten nog niet exact in kaart gebracht.

Spuiwater lijkt in elk geval prima te voldoen, maar Buijs tekent daar wel bij aan dat het weer ook gunstig was deze zomer. ”We kregen er een paar keer een buitje achteraan. In een droge zomer loop je wel het risico op verbranding”, meent hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.