Rundveehouderij

Nieuws 338 x bekeken 1 reactie

Solidariteitsfonds voor Belgische melkveehouders

Rendeux - De Belgische zuivelcoöperatie La laiterie des Ardennes stelt een solidariteitsfonds in voor melkveehouders bij wie door de sneeuwval de melk niet opgehaald kon worden. Dat heeft de raad van bestuurd van de zuivelcoöperatie besloten.

Met het solidariteitsfonds kan de schade die melkveehouders opliepen doordat de melk niet opgehaald kon worden, vergoed worden.

“We gaan de producenten schadeloos stellen via bijdragen van onze eigen leden, maar we gaan ook een beroep doen op de overheden”, aldus Maurice Moureaux, lid van de raad van bestuur van de coöperatie. De Waalse minister van Openbare werken stelde vorige week een rijverbod in voor vrachtwagens, waardoor melkauto’s geen melk konden ophalen bij boeren.

In het gebied tussen Samber en Maas is volgens zuivelconcern Coferme slechts 0,5 procent van het melkvolume niet opgehaald. In Noord-Frankrijk hebben melkveehouders meer dan een miljoen liter melk weg laten lopen.

De Waalse minister van Economie Jean-Claude Marcourt heeft aangekondigd enkele miljoenen vrij te maken om schade bij bedrijven die getroffen werden door het winterweer te vergoeden. Het geld gaat niet alleen naar boeren, maar ook naar bijvoorbeeld horecazaken.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Goede zaak, solidarieteit in goede en slechte tijden is van het grootste belang voor het vertrouwen. Hier kunnen die grote cooperaties nog iets van leren.Eerlijk en menselijk met elkaar omgaan hoeft niet in de statuten te staan. Ook het samen strijden voor een goede opbrengstprijs hoort daar ook bij.

Of registreer je om te kunnen reageren.