Rundveehouderij

Nieuws 264 x bekeken 1 reactie

Schaalsprong kan knelpunten bedrijfontwikkeling voorkomen

Lelystad – Melkveehouders zijn gewend aan geleidelijke groei maar moeten een schaalsprong niet bij voorbaat uitsluiten. Dat zei Paul Galama van Wageningen Universiteit tijdens het symposium Duurzame schaalsprong in Lelystad.

Samen met twintig collega-auteurs schreef hij het boek Anders Groeien, een ontdekkingstocht naar groeirichtingen in de melkveehouderij.

Melkveehouders die hun bedrijf geleidelijk laten groeien, krijgen volgens Galama vaak met verschillende knelpunten te maken. Zo is er bij gezinsbedrijven de familiegrens. Hoeveel koeien zijn er binnen een gezinsbedrijf te melken? Daarnaast ontstaan er volgens hem vaak problemen met de verkaveling.

”De trend is dat de verkaveling steeds slechter wordt. Misschien is het daarom voor melkveehouders beter om na te denken over een schaalsprong in plaats van geleidelijke groei”, legt Galama uit.

Voorwaarde voor een schaalsprong is volgens hem wel een open en diervriendelijke stal. Als voorbeeld noemt hij de vrijloopstal, waarvan er momenteel vier in Nederland zijn. ”Schaalvergroting leidt vaak tot het verlagen van de kostprijs maar de vraag is of we deze slag winnen. Moeten we het niet meer zoeken aan de meerwaardekant?”

Wat betreft een schaalsprong kan volgens hem gedacht worden aan samenwerking met andere agrariërs, bijvoorbeeld door het opzetten van een regionaal voercentrum zoals momenteel een groep veehouders in Friesland al doet. Al het geproduceerde ruwvoer gaat naar het voercentrum en wordt vervolgens onder de groep veehouders gedistribueerd.

Hij schets diverse voordelen die het voercentrum opleveren. Zo zou deze optie kansen bieden voor regionale voerteelt. ”Het voer wordt verplaatst in de plaats van de bedrijven zelf.” Ook samenwerking met akkerbouwers wat betreft de teelt van voer zou hier volgens Galama goed bij passen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Zullen we van Nederland niet 1 groot staatsbedrijf maken?
    Dat is pas een schaalsprong. Heb je nog minder ondernemers.

Of registreer je om te kunnen reageren.