Rundveehouderij

Nieuws

Russische NMa ondersteunt koop WBD door Pepsico

Moskou – De Russische mededingingsautoriteiten zien geen bezwaar in de overname van zuivelonderneming Wimm-Bill-Dann (WBD) door Pepsico.

Dat meldt het Russische nieuwsagentschap Interfax. Pepsico wil WBD overnemen voor 3,8 miljard dollar (2,9 miljard euro). Het betreft één van de grootste buitenlandse overnames van een Russische onderneming ooit.

WBD rapporteert over de eerste negen maanden van 2010 92,7 miljoen dollar (70,5 miljoen euro) winst. Een jaar eerder lag de winst op 109,4 miljoen dollar (83,2 miljoen euro). In het laatste kwartaal daalde de winst met 53 procent. De omzet over de eerste drie kwartalen is 18,8 procent gestegen tot 1,9 miljard dollar (1,44 miljard euro). In het laatste kwartaal steeg de omzet 22 procent.

Pepsico verklaarde eerder deze maand WBD te willen overnemen om een stevige positie te verwerven in één van de grootste groeimarkten voor zuivel. Rusland is nog altijd voor meer dan 40 procent van de consumptie van zuivel afhankelijk van importen, maar werkt aan een sterke expansie en modernisering van de sector.

Volgens Zein Abdalla, bestuursvoorzitter van Pepsico Europe, betekent de overname voor Pepsico een transformatie met mogelijk meer overnames in de zuivel. Zo licht Abdalla toe aan investeerders: "de markt groeit sinds 2006 gestaag met 22 procent per jaar tot een waarde van 176 miljard dollar, en wij verwachten dat de markt met dubbele cijfers blijft groeien in tenminste de komende drie jaar."

Wimm-Bill-Dann staat aan de beurzen van Moskou en New York genoteerd en heeft in Rusland een marktaandeel van meer dan 30 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.