Rundveehouderij

Nieuws 167 x bekeken 2 reacties

Resultaat Deense melkveehouderij ook dit jaar grotendeels negatief

Aarhus- Aanzienlijke delen van de Deense melkveehouderij zijn in het afgelopen jaar met de bedrijfsresultaten in de rode cijfers gebleven.

Dat is de inschatting van de bedrijfsadviesdienst van sectorfederatie LF.

Met name de bedrijven met melkveestapels van rond de driehonderd koeien behaalden net als in 2009 een negatief resultaat. Gemiddeld was het negatieve resultaat binnen deze categorie volgens de bedrijfseconomen 27.000 euro. Dat is ondanks alles wel vele malen beter dan in 2009, toen het negatieve resultaat gemiddeld belandde op ruim 335.000 euro. De prognose voor 2011 voorziet zwarte cijfers, zij het op een nogal bescheiden niveau van 13.000 à 14.000 euro. Een belangrijke factor voor de resultaatontwikkeling is de hoge kredietlast bij de grotere bedrijven. "Als de rente stijgt komt het resultaat weer sterker onder druk," waarschuwen de economen.

De ondernemers met veestapels van tachtig tot honderdzestig koeien draaiden dit jaar al een bescheiden plusresultaat van gemiddeld een kleine 13.000 euro. Volgend jaar kan dat afgezet tegen de relatief positieve melkprijsverwachtingen het dubbele worden. Los daarvan zijn het gemiddelde cijfers. Rond de 30 procent van de ondernemers in de Deense melksector draait dit jaar en volgend jaar redelijk tot bevredigend, meent de bedrijfsadviesdienst.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Dus 80 koeien melken levert je een kleine 13000,- euro op?
    Tja, een hobby mag geld kosten natuurlijk...............

  • no-profile-image

    piet slingerland,

    Ook in DK blijkt de schaalvergroting een risico te hebben!!!... Daarom denk ik dat alleen nog door kostprijsverlaging zwarte cijfers geboekt worden kunnen!!!...

Of registreer je om te kunnen reageren.