Rundveehouderij

Nieuws 201 x bekeken

PepsiCo wil meerderheidsbelang in Wimm-Bill-Dann

Purchase - Het Amerikaanse frisdrankconcern PepsiCo wil een belang van 66 procent in het grootste Russische zuivelbedrijf, Wimm-Bill-Dann, nemen. Met de overname is een bedrag van ruim 2,8 miljard euro gemoeid.

De overname moet nog wel goed worden gekeurd door de Russische mededingingsautoriteiten. De bedoeling is dat PepsiCo in een later stadium ook de resterende aandelen overneemt. Gesproken wordt over een totaalbedrag van ruim 4,1 miljard euro.
Met de overname wordt PepsiCo in een klap de grootste speler op de Russische zuivelmarkt. “Het toevoegen van Wimm-Bill-Dann in de portfolio van PepsiCo is financieel aantrekkelijk en biedt ons een platform om snel te groeien in het zuivelsegment”, zegt de Indiase topvrouw bij PepsiCo Indra Nooyi. PepsiCo betaalt 33 dollar per American Depositary Receipts, effecten die Amerikaanse belegger toelaten te investeren in buitenlandse aandelen, of 132 dollar per gewoon Russisch aandeel. Daarmee betaalt PepsiCo een premie van 32 procent ten opzichte van de gemiddelde koers van Wimm-Bill-Dann over de 30 handelsdagen die aan het bod voorafgingen.
Al eerder noemde de hoogste directeur bij FrieslandCampina Cees ‘t Hart concerns als Coca Cola en PepsiCo als nieuwe concurrenten op de zuivelmarkt. Beide concerns laten echter weinig los over hun plannen op de zuivelmarkt. Duidelijk is dat er een enorme markt is voor zuiveldranken met toegevoegde waarde, en dat daardoor ook concerns die zich traditioneel gezien niet op de zuivelmark richten steeds meer interesse tonen. PepsiCo sloot eerder al een joint venture met het Saoedische zuivelbedrijf Almarai.
Coca Cola brengt wereldwijd zuiveldranken op de markt onder het project Life. Het concern zelf wil hier echter geen toelichting op geven. Vooralsnog lijkt het erop dat Coca Cola geen plannen heeft om op de korte termijn zuiveldranken in Nederland te introduceren. Wel laat het concern weten afhankelijk van de marktontwikkelingen en de behoefte van de consument te komen met relevante productintroducties. Coca Cola nam in 2004 het zuivelbedrijf Tara in Israël over en ging dit jaar nog een samenwerking aan met het in Panama gevestigde zuivelbedrijf Grupo Industrias Lácteas.

Of registreer je om te kunnen reageren.