Rundveehouderij

Nieuws 371 x bekeken

Omzet biologische zuivel via supermarkt stijgt 37 procent

Gorinchem – De supermarktomzet van biologische zuivel is in de eerste drie kwartalen van 2010 met 37 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar.

Van de totale bio-omzet in de supermarkten (229 miljoen euro) kwam dit jaar 23 procent voor rekening van biologische zuivel, ruim eenderde meer dan in 2009, volgens cijfers van de Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw.

Die stijging verklaart de TaskForce vooral doordat FrieslandCampina begin 2010 voor haar Boerenlandmelk volledig overstapte op biologische zuivel.

Tegelijkertijd was bij het ontstaan van de fusiecoöperatie afgesproken dat een deel van de productiecapaciteit moest worden verkocht. De zuivelfabriek in Nijkerk is overgenomen door het Deense Arla, dat daar uitsluitend biologische zuivel is gaan produceren, aldus de Task Force. Volgens woordvoerder Uli Schnier zijn dit duidelijk eenmalige gebeurtenissen. Hij verwacht daarom niet dat de groei van biozuivel komend jaar op dezelfde voet door zal zetten.

De TaskForce voorziet wel dat kleinere zuivelproducenten het voorbeeld van de grotere spelers gaan volgen, en ook meer biozuivel zullen gaan produceren. Wat ook meehelpt, is dat het prijsverschil tussen gangbare en biozuivel niet te groot is.

Van alle bio-omzet gaat bijna de helft via de supermarkten. Daarbinnen is het segment biologische AGF het grootste, met 28 procent van de omzet, gevolgd door zuivel (23 procent) en vlees en vleeswaren (17 procent).

Of registreer je om te kunnen reageren.