Rundveehouderij

Nieuws

Nog drie bedrijven geblokkeerd door brucellose

Brussel / Den Haag - In Nederland zijn nog drie rundveebedrijven geblokkeerd in verband met traceringsonderzoek na een geval van brucellose op een Belgisch vleesveebedrijf. “Bij de twee Nederlandse bedrijven waar de twee Belgische runderen naar toe zijn gegaan geldt nog steeds de blokkering zolang de uitslag van het bloedonderzoek nog niet beschikbaar is”, zegt een woordvoerder van de VWA.

Daarnaast loopt onderzoek naar twee Nederlandse contactbedrijven die door een Belgische dierenarts zijn bezocht nadat hij het besmette Belgische bedrijf had bezocht. Bij beide bedrijven zijn bloedmonsters genomen. Als gevolg van een negatieve uitslag is een van deze bedrijven inmiddels weer vrij gegeven. Het andere bedrijf is nog geblokkeerd.

Uit het onderzoek in België blijkt dat meerdere dieren op het besmette bedrijf geïnfecteerd waren. Dat meldt het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). In het epidemiologisch onderzoek zijn 150 contactbedrijven bepaald, die allemaal serologisch onderzocht worden. Bij twintig Belgische bedrijven is sprake van verhoogd risico. Deze bedrijven zijn geblokkeerd en worden voor 18 december onderzocht.

Het gaat hierbij om zowel vleesvee- als melkveebedrijven. “De in de lijst voorkomende melkveebedrijven leveren hun melk enkel aan de melkerij”, aldus een woordvoerder van FAVV. België was sinds 2003 officieel vrij van brucellose, dat ook wel Abortus Bang wordt genoemd.

Of registreer je om te kunnen reageren.