Rundveehouderij

Nieuws

'Melkveehouder de verliezer in 2010'

Londen – Gezien de sterke prijsstijgingen voor bulkproducten op de wereldmarkt sinds de herfst van 2009, werd voor 2010 een forse stijging van de melkprijs voorzien.

Dat is niet uitgekomen, de melkveehouder is de verliezer. Het is echter wel belangrijk te bedenken dat de boeren ook niet altijd alles inleveren als de wereldprijzen minder uitbundig zijn.

Dat stelt het Britse zuivelschap DairyCo in zijn laatste weekoverzicht van dit jaar. DairyCo signaleert dat de meeste melkinkopers hun prijzen gedurende 2010 wel hebben verhoogd maar dan wel in verschillende mate.

Over het algemeen kwamen boeren van wie de melk wordt verwerkt tot kaas er wat beter af dan hun collega's die voor de verse melk markt werken. Al met al stond de gemiddelde Britse melkprijs eind oktober – de laatst bekende gegevens – op omgerekend een kleine 30 cent per liter, 1,38 eurocent hoger dan een jaar eerder.

DairyCo omschrijft 2010 verder als het jaar van kortingen en prijzenslagen. De gemiddelde winkelprijs voor melk daalde daardoor op een gegeven moment tot 53 cent per liter vergeleken bij 68 cent een jaar eerder. Daarnaast waren er erg veel aanbiedingen met kaas, vooral merkenkaas. wat er onder meer toe leidde dat de gemiddelde prijs voor merk-cheddar weken lang lager was dan die voor eigen merk kaas van de grote supermarkten.

DairyCo wijst er daarbij op dat die winkelbedrijven op verse melk nog altijd een gemiddelde brutowinstmarge draaien van 38 procent. "De meeste pijn is dan ook terecht gekomen bij de verwerkers," denkt het Britse schap.

Of registreer je om te kunnen reageren.