Rundveehouderij

Nieuws 239 x bekeken 5 reacties

Lactalis-directeur waarschuwt Franse melkveehouderij

Parijs – De Franse melkveehouderij moet haar structuur de komende jaren rap verbeteren, wil het einde van de quotering de boeren onvoorbereid treffen.

Vooral de gemiddelde bedrijfsomvang met sterk omhoog om levensvatbaar te kunnen blijven.
Dit zegt Luc Morelon, directeur communicatie van Lactalis, het grootste Franse zuivelbedrijf, in een interview met France Agricole.

De recente versoepeling van de mogelijkheden voor quotumoverdracht in Frankrijk is volgens hem een stap op weg naar een betere melkveehouderijstructuur, maar niet genoeg. Frankrijk kent nu nog maar negen gebieden waarbinnen quota van het ene naar het andere bedrijf kunnen worden overgedragen. Op zich een hele verbetering ten opzichte van het oude systeem. Een volledige vrije markt voor melkquota, zoals in Nederland en zoals Lactalis en andere Franse zuivelbedrijven graag zouden zien, is politiek gezien echter onhaalbaar in Frankrijk. Volgens Morelon zijn vooral de zuidelijke Franse regio’s tegen het volledig ontschotten van de quotummarkt.

Probleem is volgens Morelon dat het gemiddelde Franse melkveebedrijf veel te klein is om de vrije markt na 2015 aan te kunnen. Gemiddeld heeft een Frans zuivelbedrijf slechts een quotum van goed 164.000 kilo. Dat zou volgens hem minstens het dubbele moeten zijn en idealiter gelijk zijn aan het gemiddelde Nederlandse quotum.

Lactalis heeft haar leveranciers nog geen contract voor de afname van melk aangeboden, hoewel de Franse overheid daar sterk op aandringt. Het bedrijf zegt eerst nadere besluiten van het ministerie van landbouw af te wachten. Ook over de door de Europese Commissie voorgestelde producentenorganisaties is Lactalis niet positief. Die zijn volgens Morelon geen oplossing voor de problemen in de melkveehouderij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Laten we naast dit kleine quotum eens de bedrijfsgrote zetten. Dan zien we dat er voor het quotum veel te veel land is dat t.o.v. Nederland een fractie kost. Als de veehouders verstandig omgaan met het wegvallen van het quotum in 2015 kunnen ze voor een minimale investering hun melkproductie nog dat zelfde jaar uitbreiden. Ze hebben niet meer nodig dan kalfvaarsen en een dak boven de dieren en eventueel een uitbreiding van de melkstal. De Nederlandse melkveehouder zal veel meer (land, stal, melkstal en quotum van nu tot 2015) moeten investeren om in 2015 meer melk te kunnen produceren. Ookal groeit de Nederlandse boer pas in 2015 net als de Franse moet hun duur land kopen of huren voor voerproductie en / of mestafzet. Ik denk dat de Fransen in het voordeel zijn t.o.v. de Nederlandse melkveehouder.

 • no-profile-image

  Meer, nog meer. Wie zuipt dat spul straks allemaal op? Ene wat betaald het?? Effin de Franse boer heeft niet meegewerkt aan de overproductie. Proviciat !!!!!

 • no-profile-image

  Heinrich het gaat niet over >wie zuipt het op< nee in de moderne boerenwereld gaat over >wie produceert het goedkoopst<. De Fransen hebben dan veel voordelen (grondprijs en klimaat) boven de Nederlanders. De Fransen hebben zich nooit >dood< gekocht aan quotum, zij kochten quotum en land voor de prijs van Nederlands quotum. Die grond komt nu goed van pas als ruimte voor voerproductie en mest afzet.

 • no-profile-image

  Lactalis wil graag dat zijn leveranciers zich ver genoeg in de schulden steken dat ze niet meer kunnen stoppen als de melkprijs onder de kostprijs zakt.

 • no-profile-image

  Lactalis wil graag dat zijn leveranciers zich ver genoeg in de schulden steken dat ze niet meer kunnen stoppen als de melkprijs onder de kostprijs zakt.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.