Rundveehouderij

Nieuws

LTO blij met vrijstelling coöperaties

Amersfoort – We vinden het belangrijk dat zuivelcoöperaties zijn vrijgesteld van de voorwaarden voor de nieuw op te zetten producentenorganisaties. Dat zegt Siem-Jan Schenk van de LTO-vakgroep melkveehouderij in reactie op de voorstellen van de Europese Commissie.

In Nederland is ruim 90 procent van de melkveehouders aangesloten bij een coöperatie. Doordat coöperaties niet aan de zelfde voorwaarden hoeven te voldoen als de nieuw op te zetten producentenorganisaties, lijkt de invloed van de EU-voorstellen voor de Nederlandse melkveesector beperkt.

Wat de Nederlandse melkveehouders en volgens Schenk vooral de startende ondernemers vooral raakt is het feit dat EU-Commissaris Dacian Ciolos opnieuw duidelijk heeft gemaakt dat een zachte landing er voor Nederland niet in zit. ”Deze mededeling kwam niet als een verrassing”, aldus Schenk. ”Toch willen we samen met een aantal West-Europese landen blijven pleiten voor een verdere quotumverruiming.”

LTO hoopt naast Denemarken, dat zich in een zelfde positie als Nederland bevindt, op steun van het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Ierland. ”Als we worden overgelaten aan de vrije markt, moeten er ook geen productiebeperkingen worden opgeworpen”, aldus Schenk.

De verplichte erkenning door EU-landen van producentenorganisatie in de melkveehouderij ziet Schenk niet als marktgerichte oplossing. ”Een producentenorganisatie is niet verantwoordelijk voor de afzet en vooral aanbodgericht”, aldus de LTO-voorman.

Hij vreest voor een zelfde scenario als in de tuinbouwsector. Producentenorganisaties mogen in de toekomst maximaal 3,5 procent van de Europese melkplas en maximaal 33 procent van de nationale melkproductie gebundeld aanbieden aan verwerkers. Schenk verbaast zich over deze beperking. ”Het directoraat Mededinging lijkt het hier gewonnen te hebben van het directoraat Landbouw”, aldus Schenk. Het is voor hem onduidelijk waarom deze beperking is ingesteld terwijl coöperaties en particuliere zuivelverwerkers niet aan deze voorwaarden zijn gebonden.

Ook verbaast het de LTO-voorman dat Brussel er voor kiest om producentenorganisatie te positioneren tussen de boer en zuivelverwerker. "Volgens mij ligt niet het grootste probleem bij de verwerker, maar bij de schakels daarna."

Of registreer je om te kunnen reageren.