Rundveehouderij

Nieuws 214 x bekeken

Geitensector krijgt uniforme kwaliteitsregels

Zoetermeer – De melkgeitenhouderij krijgt per begin volgend jaar een eigen serie uniforme kwaliteits- en uitbetalingsregels. Dit blijkt uit voorstellen van het Productschap Zuivel.

Het bestuur van het PZ zal deze voorstellen naar verwachting op 4 januari vaststellen, waarna het wachten is op publicatie van de nieuwe verordening in het Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie.

Tot nu toe kent de melkgeitenhouderij geen uniforme kwaliteits- en uitbetalingsregels, terwijl daar wel behoefte aan is. In de melkkoeienhouderij zijn dergelijke regels al sinds jaar en dag een vanzelfsprekendheid. De melkgeitenhouderij is echter een vrij jonge sector en was ook lange tijd nog vrij klein. De sector groeit echter voortdurend en is ook bezig met een professionaliseringsslag.

In verband met de nieuwe regelgeving wordt de heffing per 100 kilo geitenmelk verhoogd van 1 naar 5 cent. Deze heffing wordt opgelegd aan de ontvangers van geitenmelk. De geraamde extra opbrengst door de hogere heffing bedraagt ongeveer 64.000 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.