Rundveehouderij

Nieuws 229 x bekeken

GD: geef kalveren meer melk bij koud weer

Deventer – Kalveren hebben in een koude periode meer melk nodig.

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) constateert dat er in de winters van 2008-2009 en 2009-2010 kalveren zijn omgekomen door cachexie, ofwel uitmergeling. De oorzaak hiervan is dat de dieren te weinig energie hadden gekregen, terwijl ze in verband met de koude meer energie nodig hadden.

”Uit data-analyse van het vierde kwartaal van 2008 en het eerste kwartaal van 2009 bleek dat de sterfte bij jonge kalveren hoger was dan gemiddeld”, meldt de GD. Het ging om tienden van procenten, maar in combinatie met data van Rendac en het I&R-systeem bleek dat de sterfte in verhouding tot het aantal geboren kalveren hoger was dan gemiddeld.

Ook in het eerste kwartaal van 2010 was verhoogde sterfte zichtbaar bij de jonge kalveren. In de sectiezaal van de GD werd ondervoeding als gevolg van koud weer meermaals bij kalveren als doodsoorzaak vastgesteld.

De GD adviseert kalveren bij een temperatuur onder de 4 graden Celsius meer melk te geven, zodat de dieren niet alleen groeien, maar ook warm kunnen blijven. ”Geef vaker melk of maak de concentratie van de kunstmelk hoger”, adviseert GD.

Of registreer je om te kunnen reageren.