Rundveehouderij

Nieuws

GD: biest en BVD-vaccin risicofactor bloederkalf

Deventer – Biest en vaccinatie tegen Bovine Virus Diarree (BVD) met het middel Pregsure vormen belangrijke risicofactoren bij het voorkomen van bloederkalveren. Dat blijkt uit onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Van de bloederkalveren die de GD onderzocht bleken de moederdieren in 85 procent van gevallen gevaccineerd te zijn tegen BVD met het Pfizer-middel Pregsure. Dit middel is door de producent eerder dit jaar uit de handel genomen.

De Gezondheidsdienst constateert ook dat de ziekte opgewekt kan worden met biest van koeien die eerder al een bloederkalf hebben gehad. ”In het kader van preventie is het dus belangrijk dat op bedrijven waar de aandoening voorkomt de koeien die een bloederkalf hebben gekregen, worden genoteerd en dat hun volgend kalf biest krijgt van een andere koe”, adviseert de GD. De organisatie adviseert om uit voorzorg de biest van koeien die ooit een bloederkalf kregen ook niet aan andere kalveren te geven.

De meeste bloederkalveren komen voor in het najaar, blijkt uit het driejarig onderzoek naar de kalveren met bloederziekte. ”De resultaten van het onderzoek laten zien dat het ziektebeeld tussen de kwartalen verschilt en dat de meeste kalveren worden gemeld in het derde kwartaal”, aldus de GD. ”In de koudere maanden treden huidbloedingen minder op. De kalveren worden dan wel bleek door inwendige bloedingen en hebben soms bloed bij de mest.” Ook lijken kalveren om onduidelijke redenen plotseling te sterven, uit onderzoek blijkt dat hier ook sprake was van bloederziekte.

De GD stopt met het proefonderzoek naar bloederkalveren. De Begeleidingscommissie Monitoring vindt het niet langer nodig om geld beschikbaar te stellen voor het onderzoek. Daarnaast sluit de GD zich aan bij internationaal onderzoek naar deze aandoening. Voor dit onderzoek, dat gefinancierd wordt door diergeneesmiddelenfabrikant Pfizer Animal Health, zal in Nederland materiaal van bloederkalveren en een aantal gezonde leeftijdsgenoten worden onderzocht. GD wil het aantal kalveren met spontane bloedingen wel blijven volgen en vraagt veehouders de ziekte te blijven melden.

Sinds 2007 worden in Nederland en andere Europese landen kalveren aangetroffen die spontaan gaan bloeden. De meeste kalveren overleven de bloedingen niet. Tegen de aandoening is geen behandeling mogelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.