Rundveehouderij

Nieuws 1245 x bekeken 8 reacties

FrieslandCampina kon door sneeuw geen melk ophalen bij 24 boeren

Amersfoort - FrieslandCampina heeft door het winterse weer van afgelopen weken bij 24 melkveehouders de melk niet kunnen ophalen. Dat meldt de coöperatie desgevraagd.

Het gaat vooral om melkveehouders in Limburg, maar ook bij enkele bedrijven in de rest van het land kon door sneeuw geen melk opgehaald worden. “Bij dergelijke calamiteiten mogen maximaal zeven melkbeurten tegelijk afgehaald worden. Als de melk dan nog niet opgehaald is, moet de tank voor de achtste melkbeurt geleegd worden”, legt een woordvoerder uit.

Of de melk voor de melkveehouders vergoed wordt, is nog niet duidelijk. “Het bestuur kan met een voorstel tot schadevergoeding komen. Daar moet de ledenraad vervolgens over stemmen.” Wanneer er een vergoeding komt, geldt dit voor zowel de Nederlandse als de Belgische leden van de coöperatie. Voor leveranciers geldt iets anders. In januari zal FrieslandCampina meer duidelijkheid geven over een eventuele schadevergoeding.

FrieslandCampina heeft door de weersomstandigheden zo veel mogelijk het vaste ophaalschema aangehouden. Vrachten die niet opgehaald konden worden vielen uit en werden niet later alsnog opgehaald.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  deep,n

  slappe hap

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Het is toch zo dat de boer ook verantwoordelijk is voor de toegankelijkheid tot de melktank, vanaf de openbare weg, en als deze niet schoon is, maak je deze toch zelf schoon.

 • no-profile-image

  Rmo-chauffeur

  Soms moeten wij wel erg veel risico's nemen om bij de melktank
  te komen.Dit is vooral het geval als we van een dijk afmoeten naar beneden en naar boven.Als de rmo gaat glijden weet je niet waar je blijft.Ik ben 15 jaar rmo-chauffeur en weet echt wel wat verantwoord is en wat niet.Gelukkig maken de meeste veehouders waar ik moet laden de op en afritten wel goed schoon.

 • no-profile-image

  Zouden de voertransporteurs er ook zo makkelijk over denken

 • no-profile-image

  Het moet van zelf sprekend zijn dat de boer zijn erf goed begaanbaar heeft, en daar zal vaak ook een gedeelte van de openbare weg bijhoren,
  Soms zelfs kilometers openbare weg.
  Aan de andere kant behoort FC gewoon te betalen als het niet lukt de melk op te halen, het is te gek voor woorden dat hier over vergaderd moet worden.
  Ten tijde van de melkacties wist men al van te voren dat gedupeerde boeren een schadevergoeding zouden krijgen.
  FC heeft er voor gekozen de boel zo strak te plannen dat er geen ruimte is voor calamiteiten, en dat heeft ook zo zijn nadelen, het kan niet zo zijn dat de induviduele boer hier voor moet opdraaien.
  Dat andere melkverwerkers de melk wel op kunnen halen zegt genoeg.
  Bovendien profiteren wij met z'n allen van het prijsopdrijvende effect van de lagere aanvoer.
  BETALEN DUS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  koeienboer

  Het is toch maar een schijn voor 24 boeren te vergoeden.
  Friesland campina moet daar niet moeilijk over doen.
  Een vrachtauto in puin plus chauffeur is vele malen erger.

 • no-profile-image

  Het was niet overal mogelijk om met vrachtwagens op bepaalde wegen te berijden. Het zijn en blijven verrassingen hoeveel sneeuw er op sommige plaatsen ligt. Zeker in heuvelachtige gebieden komt men voor verrassingen te staan. Dit is overmacht, maar de boer moet wel vergoed worden als de melk niet opgehaalt kan worden! Anders worden er levensgevaarlijke risico,s genomen.

 • no-profile-image

  Men moet niet klakkeloos vergoeden, eerst bekijken of de desbetreffende veehouders er zelf wel genoeg aan gedaan hebben om bereikbaar te zijn, want sommigen gooien er met de pet naar.
  En ik heb hier ervaring genoeg in, want ik ben al 30 jaar RMO chauffeur!!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.