Rundveehouderij

Nieuws 188 x bekeken

Fokkerij kan weerstand van koe verbeteren

Wageningen - De weerstand tegen klinische mastitis en andere ziekten bij melkkoeien kan mogelijk met fokkerij worden verbeterd.

Dat stelt de Wagenings onderzoekster Tosca Ploegaert in haar proefschrift. Voordat fokkerij wordt ingezet om koeien met meer afweerstoffen te fokken, moet eerst gekeken worden of een hoger niveau van antistoffen geen negatieve relatie heeft met andere eigenschappen waarop gefokt wordt. Wellicht, zegt Ploegaert, is het mogelijk om met managementsmaatregelen of beter voer dezelfde of betere resultaten te bereiken.

Ploegaert ontdekte bij haar onderzoek dat bij vaarzen de relatie van bepaalde afweerstoffen tegen mastitis anders is dan bij oudere koeien. "Dat intrigeerde me. Het is ook een uitkomst waar we meer onderzoek naar zouden moeten doen. Het bleek dat vaarzen met een hoger niveau van bepaalde afweerstoffen het risico op een hoog celgetal lager was, maar niet het risico op mastitis. Bij een proef met voornamelijk oudere koeien was dat juist net andersom. Daar was het risico op mastitis lager, maar niet het risico op een hoger celgetal."

Ploegaert keek in melkmonsters naar de aanwezigheid van natuurlijke afweerstoffen. Een deel van de monsters kwam van het zogenoemde Milk Genomics project en is afkomstig van koeien waarvan de erfelijke achtergrond bekend is.

Ploegaert promoveert volgende week op haar onderzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.