Rundveehouderij

Nieuws 819 x bekeken

Export Nederlandse kaas sterk toegenomen

Zoetermeer – Nederland heeft in de eerste negen maanden van 2010 21 procent meer kaas uitgevoerd dan een jaar geleden.

De Duitse uitvoer steeg zelfs met 53 procent. De uitvoer vanuit de Europese Unie is met 18 procent gestegen tot bijna 500.000 ton. Dat blijkt uit cijfers die zijn verzameld door het Productschap Zuivel.

Nieuw-Zeeland zag de uitvoer met 4 procent dalen tot net onder de 200.000 ton, terwijl de Amerikaanse uitvoer meer dan verdubbelde tot 130.000 ton. De VS is daardoor na de EU en Nieuw-Zeeland nu vóór Australië de derde grootste exporteur van kaas. Het aandeel van de EU in de wereldhandel is toegenomen van ruim 44 procent in 2009 tot 46 procent nu. De grootste groeier is met afstand Duitsland dat de export met 43 procent zag toenemen.

Opvallend is dat Rusland 25 procent meer kaas afnam en nu met een volume van ruim 200.000 ton de grootste kaasimporteur ter wereld is. De uitvoer naar Rusland wordt vooral door de EU maar ook door de VS voorzien. Japan is na Rusland de belangrijkste bestemming. Japan kocht 22 procent meer dan een jaar geleden en kwam uit op een importvolume van 150.000 ton. Vooral Nieuw-Zeeland profiteert van de toegenomen vraag.

Zuid-Korea kocht 54 procent meer kaas op de wereldmarkt en geldt nu als de zevende grootste markt. Ook andere Aziatische markten als China, Filipijnen en Maleisië kochten meer, al zijn het nog verre van grootverbruikers van kaas. De VS, EU, Egypte en Argentinië kochten juist beduidend minder kaas.

Lees ook: Wereldhandel zuivel laat wisselend beeld zien

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.