Rundveehouderij

Nieuws 315 x bekeken 2 reacties

’Einde quotering kost € 20.000 aan belasting’

Arnhem – Het naderende einde van de melkquotering kost de gemiddelde melkveehouder extra geld.

Zonder slimme maatregelen moeten ze na 2015 minstens 20.000 euro aan extra inkomstenbelasting betalen. Dat concludeert accountantskantoor Accon AVM naar aanleiding van een modelonderzoek onder 435 melkveebedrijven.

Door het wegvallen van de afschrijving op voornamelijk melkquota en gebouwen, stijgt het fiscale bedrijfsresultaat. Daardoor is de kans groot dat de komende jaren meer inkomstenbelasting moet worden betaald. Een gemiddeld bedrijf is in de prognose van Accon avm minimaal € 20.000 aan inkomstenbelasting verschuldigd na 2015. Dat is meer dan 3 cent per liter melk en bijna net zoveel als de gemiddelde afschrijving op het quotum op dit moment.

De belastingheffing kan deels worden voorkomen door de huidige verliezen verrekenbaar te maken met de periode na 2015, stelt Accon AVM. Het bureau adviseert boeren daarom te zorgen voor een gezond evenwicht tussen afschrijvingen en aflossingen, ter voorkoming van dubbele lasten na 2015.
Het gevaar is, dat wanneer er nu (nog) wordt geïnvesteerd in quotumaankopen, dit langzamer wordt afgelost dan het wordt afgeschreven. Hierdoor bestaat het risico dat er na 2015 wel belasting moet worden betaald, maar dat er ook nog moet worden afgelost op het inmiddels afgeschreven (waardeloos geworden) melkquotum.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Chrie

    Hoe kan 3 cent afschrijving op melkquotum, leiden tot 3 cent belasting betalen, als de hoogste belastingschijf ongeveer 50 % is......???

  • no-profile-image

    gaat het toch nog geld kosten,de fiscus is altijd de lachende derde !

Of registreer je om te kunnen reageren.