Rundveehouderij

Nieuws 163 x bekeken

Duitse melkquotumhandel versoepeld

Berlijn - De Duitse melkquotumhandel wordt met ingang van het nieuwe zuiveljaar iets versoepeld.

De Bondsraad heeft met voorstellen van landbouwminister Ilse Aigner daartoe ingestemd. De scheiding van de beurshandel in een oostelijk en een westelijk gebied blijft echter gehandhaafd. De beurshandel blijft bovendien nodig om een 'representatieve en transparante quotumprijs vast te kunnen stellen,' vinden de Bondsraadsleden.

De scheiding betekent normaal gesproken dat de productierechten in het gebied van de voormalige DDR ook in de resterende vier jaar van de quotering aanzienlijk goedkoper blijven dan in het ’oude’ West-Duitsland.

De versoepeling van de restricties rond de handel buiten de beurs om houdt onder meer in dat ondernemers die al bezig zijn om het bedrijf af te wikkelen de productierechten eerder van de hand kunnen doen dan nu.

Onder het bestaande reglement mag het quotum buiten de beurs om alleen worden overgedragen als minstens 70 procent van het quotum wordt volgemolken. Dat moet straks kunnen bij 50 procent. Veehouders die het quotum van zulke bedrijven overnemen krijgen ook eerder de mogelijkheid om het zelf ook weer van de hand te doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.