Rundveehouderij

Nieuws

Dean Foods betaalt miljoenen aan coöperatie

Dallas – Dean Foods betaalt 30 miljoen dollar (22,8 miljoen euro) schadevergoeding aan de coöperatie Northeast Dairy Farmers.

Ook belooft de grootste zuivelonderneming van Amerika een bepaald volume van de boerenorganisatie af te nemen. Dean Foods en de coöperatie Dairy Farmers of America werden vorig jaar aangeklaagd voor het uitbuiten van een monopolie.

Dean Foods kocht vrijwel alleen van Dairy Farmers of America, dat zelf ook direct naar de consument afzet en concurreert met Northeast Dairy Farmers. Volgens de boerenorganisatie maakte Dean Foods met Dairy Farmers of America in het geheim afspraken over de verdeling van de markt.

Eerder kwam Dean Foods, goed voor een jaaromzet van circa 13 miljard dollar, in opspraak door de aankoop van verschillende fabrieken van Foremost Farms in Wisconsin. Foremost Farms is een coöperatie met circa 2000 leden. Door de aankoop kreeg Dean Foods volgens critici vrijwel een monopolie in één van de belangrijkste zuivelproducerende regio's van de VS.

Of registreer je om te kunnen reageren.