Rundveehouderij

Nieuws

Copa Cogeca waarschuwt voor druk op rundvleessector

Brussel – De Europese rundvleessector bevindt zich in zwaar weer. De opbrengstprijzen zijn laag en de productiekosten hoog. Dat houdt de Europese landbouworganisatie Copa Cogeca voor aan een vertegenwoordiging van de Europese Commissie.

Volgens Copa Cogeca zou Brussel er goed aan doen om de vooruitzichten voor de rundvleessector op de middellangetermijn te analyseren zodat tijdig kan worden geanticipeerd op marktontwikkelingen.

Copa wil met dit appèl duidelijk maken dat de Europese Commissie de voedselzekerheid binnen de EU moet blijven faciliteren”, zegt voorzitter Ko Brooijmans van de LTO-vakgroep vleesveehouderij. ”De zelfvoorzieningsgraad wat betreft rundvlees is de afgelopen jaren al flink gedaald ondanks ondersteuning van de producenten met Europese gelden.”

Toch staat de rundvleesmarkt er volgens Brooijmans er op het moment niet zo slecht voor als Copa schetst. ”De voerkosten zijn inderdaad vanaf de zomer flink gestegen en de opbrengstprijzen bleven lange tijd achter. Maar de laatste weken zien we dat ook de opbrengstprijzen zijn gestegen. Daarbij is de import vanuit Zuid-Amerika op het moment beperkt. De EU-rundvleesmarkt is de afgelopen tien jaar eigenlijk niet zo gezond en in balans geweest als nu.”

Volgens Copa is de markt op het moment echter te veel afhankelijk van de extra vraag uit Turkije en Rusland. Daarbij zouden de rundvleesprijzen zich volgens Copa ternauwernood nog op het niveau van 2008 bevinden, terwijl ook de voerkosten op het niveau van 2008 liggen, met de verwachting dat deze kosten nog verder gaan oplopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.