Rundveehouderij

Nieuws

‘Contract Fonterra hing samen met deelname Irak’

Wellington – Het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf Fonterra liep de kans een voedsel-voor-olie-contract mis te lopen, als de Nieuw-Zeelandse regering niet actief zou meedoen in de oorlog in Irak. Dat staat met zoveel woorden in een memo van de ambassade van de VS in Wellington, waarover Nieuw-Zeelandse media schrijven.

In het diplomatieke bericht staat dat Nieuw-Zeelandse ambtenaren van het ministerie van defensie melden dat het besluit om niet-militaire ondersteunende manschappen af te zenden, tot stand kwam nadat de dreiging voor Fonterra op tafel kwam. Als Nieuw-Zeeland niet in Irak actief zou worden, zou dat mogelijk ten koste gaan van het lucratieve contract voor Fonterra, aldus het bericht. Phil Goff, leider van de labourpartij die destijds in de regering zat, doet de berichtgeving af als nonsens.

”Zo’n suggestieve deal heeft nooit op tafel gelegen, en als dat al ter sprake was gekomen, hadden we het meteen afgewezen”, aldus Goff. ”We zetten geen militaire levens op het spel voor handelsbelangen. De Amerikaanse diplomaat die dit heeft geschreven was kennelijk totaal van de wereld.”

Of registreer je om te kunnen reageren.