Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

CONO zet Kringloop-Kompas in voor duurzamere zuivel

Westbeemster – CONO Kaasmakers introduceert het Kringloop-Kompas voor haar melkveehouders. Hiermee kunnen ze de milieugevolgen van hun bedrijfsvoering meetbaar maken en nog bewuster melk produceren.

Het Kringloop-Kompas is een nieuwe stap in het duurzaamheidsprogramma Caring Dairy. Caring Dairy bestaat volgens een persbericht van de coöperatie uit ‘Blije koeien, Blije boeren en Blije aarde’. Het Kringloop-Kompas maakt de pijler ‘Blije aarde’ meetbaar.

CONO Kaasmakers introduceerde het meetinstrument tijdens een speciale ‘Blije aarde Dag’ in Broek in Waterland. Daar gaven diverse sprekers hun visie op kringlooplandbouw. Een van hen was Herman Wijffels, hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering aan de Universiteit Utrecht.

Doel van het kompas is om de kringloop op het veebedrijf zo veel mogelijk te sluiten, door optimaal gebruik te maken van wat de natuur biedt. Door een duurzame manier van werken kunnen melkveehouders duurzame melk produceren, een positieve bijdrage leveren aan het Beemster-landschap en aan de kwaliteit van het drinkwater. Ook kunnen ze helpen klimaatverandering tegen tegaan door bijvoorbeeld minder energieverbruik tijdens het melken, maar ook door het zelf opwekken van energie uit mest, wind of zon. Door meer eigen gras te gebruiken hoeft de boer ook minder voer aan te kopen. Door te werken aan een optimaal dierenwelzijn, kunnen koeien ouder worden en hun ecologische ‘footprint’ verkleinen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Die blije boeren zijn vooral de intensieve boeren. Dat is nl veel beter voor het milieu dan extensief boeren. Vraag maar aan groot "wetenschapper" Scholten (ASG). En de extensieve boeren maar mest afzetten. Wanneer gaan we in deze bananenrepubliek eindelijk ons verstand eens gebruiken?

Of registreer je om te kunnen reageren.