Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

CDA stuurt kabinet naar Brussel om zachte landing

Den Haag – Het kabinet moet in Brussel opnieuw onderhandelen over een zachte landing voor de melkveehouderijsector. Dat zegt Tweede Kamerlid Ger Koopmans (CDA), die hierover deze week een motie wil indienen.

Hij vindt het onacceptabel dat Eurocommissaris Dacian Ciolos geen maatregelen neemt om de afschaffing van de melkquotering voor Nederlandse boeren te vergemakkelijken. Volgens Koopmans gaat het om honderden miljoenen euro’s en daarom mag van het kabinet een flinke inzet worden verwacht.

“Er is elke dag sprake van landen die halen en brengen in Brussel”, zegt de CDA’er. “Ik ga nu niet zelf het ene aan het andere dossier koppelen, maar dit gaat verder dan alleen Bleker (staatssecretaris van landbouw, red.).” Koopmans suggereert daarmee dat Nederland de zachte landing als voorwaarde moet stellen voor de instemming met andere besluiten in Europa, ook buiten de landbouw.

Ciolos heeft bij herhaling gesteld geen aanvullende maatregelen voor Nederland en andere lidstaten die het quotum overschrijden te willen nemen. Dat zou volgens hem vereisen dat de alle afspraken in het kader van de health check worden opengebroken. Bleker vindt dat niet opportuun, zei hij afgelopen week tijdens een debat met de Tweede Kamer.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  w smeets

  het is heel simpel, nl europese verevening mogelijk maken.
  daar hoeft alleen maar een besluit over genomen te worden.
  verder veranderd er niets.

 • no-profile-image

  HENK G

  het is toch een europa?

Of registreer je om te kunnen reageren.