Rundveehouderij

Nieuws 313 x bekeken 1 reactie

Bouw ligboxenstallen niet meer van deze tijd

Lelystad – Dat er op dit moment op grote schaal nieuwe ligboxenstallen worden gebouwd zie ik als een gemiste kans. Dat zei Bert van den Berg van de Dierenbescherming tijdens het symposium Duurzame schaalsprong voor de melkveehouderij in Lelystad.

”In de jaren 70 was de overgang van aanbindstallen naar ligboxenstallen een flinke verbetering. Nu zijn er andere ruimere stallen met een zachtere bodembedekking beschikbaar.”
Dierenwelzijn kan volgens Van den Berg zowel op grote als kleine melkveebedrijven goed worden gewaarborgd. Wel zouden melkveehouders er volgens hem goed aan doen lering te trekken uit ontwikkelingen in de intensieve veehouderij. In deze sector is het dierenwelzijn vanwege de schaalvergroting flink in de knel gekomen.

”Om economisch succesvol te zijn is er onvoldoende aandacht geweest voor welzijn, met als gevolg ernstige tekorten. Zaken zoals bewegingsvrijheid en het voerregime zijn verbeterd, maar het bleek voor ons lastig om zaken te veranderen in een sector waar al voor miljoenen in systemen is geïnvesteerd.” Volgens Van den Berg doen melkveehouders er goed aan te waken voor een extreem kostprijs gedreven sector. ”De intensieve sector is in een neergaande spiraal terecht gekomen met weinig ruimte voor innovatie. Ik hoop niet dat in de toekomst enorme strapatsen nodig zijn verkeerde ontwikkelingen in de melkveehouderij weer recht te zetten. Melkveehouders zouden zich moeten richten op de productie van melk met meerwaarde, waaronder een hoog dierenwelzijn.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ik denk dat Bert v.d.Berg zich zelf wil profileren. De ligboxenstal is prima, alleen op onderdelen kan het altijd beter. Als er gericht wordt gewerkt aan verbeterpunten, is de ligboxenstal zeer goed!
    Stroo stallen zijn goed voor de koeien die moeten afkalven of net afgekalf hebben. En natuurlijk een zieke boeg met stroo is niet weg te denken. Door de grootere aantallen melkkoeien per bedrijf, is het mogelijk om de stroostallen erbij te hebben. Maar voor de grote koppel melkkoeien waar niets aan mankeert is de ligboxen stal zeer goed, wel met een zacht ligbed! Denk a.u.b. niet naar allerlei diepstrooisel stallen, die hebben ze 50 jaar geleden al getest. Toen ging het mis, het komt telkens weer terug, maar gaat elke keer mis!

Of registreer je om te kunnen reageren.