Rundveehouderij

Nieuws 836 x bekeken 3 reacties

Biologische kaasmakers willen zoutzuur behouden

Zoetermeer – De drie grootste producenten van biologische kaas in Nederland willen zoutzuur blijven gebruiken bij de kaasproductie.

Dit schrijft organisatie voor de biologische landbouw Biologica namens hen. Probleem is dat de Europese Unie af wil van het gebruik van zoutzuur bij de productie van biologische kaas. In andere EU-landen is het al verboden om dit middel nog langer te gebruiken, maar Nederland heeft tot nog toe een ontheffing.

De drie producenten – Ecomel (FrieslandCampina), Cono en Rouveen Kaas – willen die ontheffing graag verlengd zien, maar de kans is toch aanwezig dat de EU dat niet meer toestaat.

In dat geval is een alternatief nodig. Dat lijkt aanwezig in de vorm van melkzuur. Daarvan is echter nog niet bekend wat het effect is op oude kaas (qua smaak en microbiologische verontreinigingen). Om dat uit te zoeken, vraagt Biologica subsidie van het Productschap Zuivel en het ministerie van ELI.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  zelden zo'n idioot bericht gelezen, alsof de makers van kaas voor het eerst horen dat zoutzuur ter discussie staat terwijl heel europa het al weet
  en dan vragen of anderen (lees subsidie) het onderzoek willen betalen.
  als dat onderzoek nog niet gedaan is, is dat heel erg nalatig
  Geen subsidie, dan maar een poosje geen bio kaas, letten ze de volgende keer wel op

 • no-profile-image

  niek

  hoe doen ze het nu in het buitenland dan, als het daar nu toch al nie mag?

 • no-profile-image

  Theov

  Het is E507 en straks dus alleen nog verkrijgbaar in gangbare kazen.

Of registreer je om te kunnen reageren.