Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Aantal Q-koortspatiënten in 2010 mogelijk overschat

Den Haag – Het aantal Q-koortspatiënten in 2010 is mogelijk overschat, zegt de Gezondheidsraad. De overschatting komt doordat het soms lastig is de eerste ziektedag met zekerheid vast te stellen. Mogelijk is een deel van de patiënten die dit jaar zijn geregistreerd al in voorgaande jaren besmet, aldus de Gezondheidsraad.

De piek in de besmettingen bij mensen is – in tegenstelling tot 2008 en 2009 uitgebleven, waaruit de Gezondheidsraad concludeert dat verschillende maatregelen bij de bron een gunstig effect lijken te hebben gehad. Maar het is nog niet met zekerheid te zeggen dat de gunstige ontwikkeling in het aantal ziektegevallen een voorbode is van het einde van de epidemie.

Tot eind vorige maand zijn 495 gevallen van Q-koorts geregistreerd in Nederland, waarvan 384 patiënten dit jaar ziek geworden zijn.

Inmiddels doen zich meer ziektegevallen voor buiten Noord-Brabant en Limburg, dan binnen de GGD’s Zuid-Limburg, Brabant Zuid-Oost en Hart voor Brabant.

Eén reactie

  • no-profile-image

    jan van de ven

    Dat er zich buiten Noord-Brabant relatief meer Q koorts ziektegevallen voordoen in 2010 is heel goed te verklaren, doordat er in Noord-Brabant in 2008 gedeeltelijk - en in 2009 alle melkgeiten zijn gevaccineerd. Helaas was het vaccin pas na de aflamperiodes beschikbaar en hadden veel mensen geen vertrouwen in de goede werking. Ruimen van melkgeiten was mijn inziens niet nodig geweest in dit gebied omdat er geen abortus-golven meer te verwachten waren.

Of registreer je om te kunnen reageren.