<!—No advertisement -->

praktijkdag gezonde melkveehouderij

 

Sprekers

 

   
maria groot

Maria Groot, DLO Onderzoeker RIKILT

Dr. Maria Groot is in 1985 afgestudeerd als dierenarts in Utrecht en heeft sinds 1987 gewerkt bij de Rijksdienst voor de Keuring van Vlee en Vlees, de huidige NVWA, gedetacheerd op het RIKILT in Wageningen. Sinds 1989 is ze in dienst bij het RIKILT en in 1992 is ze gepromoveerd op haar onderzoek naar histologische effecten van groeihormonen bij vleeskalveren. Vanaf 1999 is ze betrokken bij onderzoek naar de effecten van kruiden; van teelt, extractie, kwaliteitscontrole en werking. Vanaf 2006 coördineerde ze het FYTO-V project over gebruik van kruiden in de biologische sector en vanaf 2009 het project Natuurlijk Gezond. Binnen dit project zijn de eerste stalboekjes voor veehouders in de biologische sector gemaakt. Door de maatschappelijke druk om het gebruik van antibiotica te verminderen is er ook vraag naar natuurlijke producten in de gangbare sector. Inmiddels zijn er stalboekjes voor varkens, pluimvee, vleeskalveren en melkvee verschenen. Het komend jaar komen nog stalboekjes voor konijnen en kalkoenen en volgend jaar staan boekjes voor de melkgeiten en schapen gepland. 

   
karien Griffioen

Karien Griffioen, Universiteit Utrecht

Karien heeft na haar studie diergeneeskunde in Utrecht ruim drie jaar in de praktijk gewerkt als rundveedierenarts. In 2014 is ze begonnen met een vierjarig promotie onderzoek  aan de faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht. Binnen dit onderzoek wordt gekeken naar het gebruik van snelle testen die de melkveehouder kan ondersteunen in het nemen van maatregelen ten behoeve van de uiergezondheid op zijn of haar bedrijf. Hiervoor zijn bestaande mastitistesten onderzocht die gebruikt kunnen worden op melkveebedrijven in Nederland. Daarnaast worden nieuwe testen ontwikkeld die sneller dan de bestaande testen een uitslag kunnen geven bij mastitisproblematiek. Op dit moment voert Karien een veldstudie uit waarin Nederlandse melkveehouders zelf verschillende mastitistesten gebruiken bij klinische mastitis.

   
 sabine tijs

Sabine Tijs, Gezondheidsdienst voor Dieren

Sinds het afronden van de studie Diergezondheidszorg in 2010, is Sabine werkzaam bij de Gezondheidsdienst voor Dieren.  Als Uiergezondheidsspecialist maakt ze deel uit van het UGA-team en helpt ze dagelijks veehouders, dierenartsen en andere bedrijfsadviseurs bij het optimaliseren van uiergezondheid en melkkwaliteit. Dit gebeurt telefonisch, via studiegroepbijeenkomsten en uiteraard via bedrijfsbezoeken. Tijdens een bezoek worden de werking van de melkinstallatie, de melktechniek, de speenconditie van de koeien en overige invloedsfactoren op de uiergezondheid beoordeeld.
Als projectleider en onderzoeksmedewerker werkt Sabine daarnaast aan praktijkonderzoek op het gebied van uiergezondheid. 


 

 anton gosselink

Anton Gosselink, Gezondheidsdienst voor Dieren

Na zijn opleiding aan de Hogere Agrarische School in Deventer is Anton Gosselink vrij snel bij GD terechtgekomen. Hier heeft hij zich door de jaren heen steeds verder gespecialiseerd op het gebied van uiergezondheid. Zo heeft hij onder andere de opleiding voor het doormeten van melkinstallaties tijdens het melken gedaan (Trouble shooting tijdens het melken). Anton maakt onderdeel uit van het UGA Team van GD; een team dat dagelijks met dierenartsen en veehouders werkt aan het voorkomen en genezen van mastitis. Binnen het UGA Team is Anton geregeld betrokken bij uiergezondheidsprojecten. De praktische kennis die dit oplevert gebruikt hij in de advisering en bij het geven van presentaties voor studiegroepen of cursussen. Ook bezoekt Anton jaarlijks diverse (wetenschappelijke) conferenties en symposia om kennis op te doen.


 


wijnand


Partners

boehringer ingelheim

Evenementen van Boerderij. Dat je 't weet.

 

Hans is opgeleid tot landbouwkundig ingenieur aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch. Tijdens zijn loopbaan bij GD heeft hij vervolgens diverse cursussen gedaan op het gebied van uiergezondheid, melkkwaliteit, melkwinning, robotmelken, voeding, epidemiologie en statistiek. Jaarlijks bezoekt Hans verschillende wetenschappelijke congressen en symposia om zijn kennis op peil te houden. Ook is hij lid van het Milking Equipment and  Methods Action Team van de International Dairy Federation én  van een landelijk mastitispanel. Hans is onderdeel van het UGA team van de GD waarbinnen hij advies geeft bij problemen op het gebied van melkwinning, melkkwaliteit, uiergezondheid en voeding. Om een goed beeld te krijgen van de melktechniek en het functioneren van de melkrobot of de melkmachine voer ik ook geregeld natte metingen uit.