Foto: Cor Salverius Fotografie RundveeFoto

Potstal bouwen over het spoor: muren plaatsen

Vof Sinneveld verplaatst de gelijknamige boerderij hemelsbreed 150 meter, over een gevaarlijke, onbewaakte particuliere spoorwegovergang. Boerderij volgt de stalbouw. In deze fotoreportage zie je het plaatsen van de muren van de potstal.

De zuidkant van de stal, gezien vanaf de binnenkant. Als de bewapening klaar is en gecontroleerd door de gemeente gaat de bekisting dicht. Daarna die volgestort kan worden. De muur is 2,90 meter hoog vanaf het maaiveld. Op de muur komt 2 meter spantpoot.

De buizen zijn dus voor de mestafvoer. Aan de westkant zitten twee buizen, aan de oostkant één. Alle drie staan ze met elkaar in verbinding via een innovatieve grup. In de potstal kan in totaal 220 kuub gier en 290 kuub vaste mest opgeslagen worden.

Na het storten van de vloeren is het nu de beurt aan de muren in de 41 bij 21 meter grote potstal. Hier wordt een deel van de westgevel aan de noordkant gestort. Via de grijze buis wordt de gierkelder straks leeggezogen. De voergang komt bovenop de palen rechts te liggen. Die palen zorgen ervoor dat de voergang niet kan zakken. De rest van de stal ligt namelijk onder het maaiveld. De pot zelf wordt 90 centimeter diep.

Wouter Hartendorf (39) heeft in vof met zijn vrouw Femke (34) en schoonouders Joop (70) en Femmie (61, niet op de foto) in Santpoort-Zuid (N-H) boerderij Sinneveld. Op de foto staan ook dochters Madelief (6), Jasmijn (8) en Fleurtje (10). De vof heeft circa 55 stuks vleesvee (Marchigiana), 20 schapen met bijhorende lammeren, 22 pensionpaarden, een paar fokpaarden, een zorgboerderij en beheert ongeveer 30 hectare grasland. Begin mei startte de bedrijfsverplaatsing. - Foto's: Cor Salverius Fotografie

Een deel van de Marchigiana-koeien liep tijdens de Boerderij-reportage in het weiland tussen de nieuwbouwlocatie en Haarlem. De nieuwe potstal kan straks misschien wel 100 koeien en kalveren herbergen, maar er is een vergunning voor 71 dieren.

De werktuigenloods is in één dag op de fundering gezet. Inclusief spanten. Alles is maatwerk. Hier is een medewerker met de afwerking bezig: hij bevestigt de profielplaten vanuit een kraan.

Deze balken komen aan de zijkanten van de werktuigenberging, waar potdekselprofielplaten op worden vastgemaakt. De loods krijgt daarnaast een vloeistofdichte vloer.

Dit is de werktuigenberging met metalen spanten en houten gordingen. Er is ook ruimte voor stro-opslag. De berging moet in de eerste week van augustus al klaar zijn. Het straatwerk volgt aan het einde van de bouw.

Een bouwmedewerker veegt het gedeelte rond de muur tussen de gierkelder en de pot schoon. Hartendorf is erg tevreden over de manier van werken: schoon en netjes.

Dit gebeurt via een vast patroon. De ene dag wordt er gestort en de dag erna wordt de bekisting weggehaald.

Hier is dat nog wat beter te zien.

Dit zijn de 70 centimeter hoge muurtjes waar de gaatjesroosters deels op komen te liggen. De man links staat in de gierkelder, zijn collega loopt op de voergang (inmiddels al volgestort met zand). De twee medewerkers van bouwbedrijf Kroese halen de bekisting los van het eerder gestorte beton.

De werktuigenloods gezien van de achterkant. De bewoners van de huizen van de lintbebebouwing kijken uit op de deze kant van de loods. Het erf wordt mede daarom beplant met streekeigen groen. Dit doet Hartendorf in samenwerking met Landschap Noord-Holland.

Een andere medewerker maakt de raamkozijnen water- en luchtdicht.

En vervolgens gemetseld.

De bakstenen voor de binnenmuren worden op maat gemaakt.

De bouw van het woonhuis gaat ondertussen vlot door. De binnenmuren van de begane grond waren begin juli al grotendeels klaar. Hartendorf laat de woning zeer goed isoleren en kiest onder meer voor een warmtepomp.

Hier is het nog niet zo ver. Deze medewerker zorgt voor een solide vlakke ondergrond waarop de betonvloer komt te liggen. Drainage houdt alles droog.

Dit uitgegraven deel wordt de mestplaat, met plek voor 800 kuub vaste mest en 340 kuub gier. Op dit zand is inmiddels een vloer gestort; de bodem van de gierput onder de mestplaat.

Beheer
WP Admin