Rundveehouderij

Foto & video 5 reacties

Na vlees nu kansen zoeken met Blaarkop-kaas

Jonge ondernemers Jessica en Maurits Tepper hebben succes met hun zeldzame dubbeldoelras Groninger Blaarkop, maar ze zitten niet stil.

Foto

 • Maurits (40) en Jessica (35) Tepper hebben in Leutingewolde (Dr.) een vlees- en melkveebedrijf met 147 Groninger Blaarkoppen, 180 hectare land (60 hectare natuur) en natuurboerderij Eytemaheert. Ze boeren pas vijf jaar, pachten vooral en hebben nu 8 hectare in eigendom. - Foto’s: Jan Willem van Vliet

  Maurits (40) en Jessica (35) Tepper hebben in Leutingewolde (Dr.) een vlees- en melkveebedrijf met 147 Groninger Blaarkoppen, 180 hectare land (60 hectare natuur) en natuurboerderij Eytemaheert. Ze boeren pas vijf jaar, pachten vooral en hebben nu 8 hectare in eigendom. - Foto’s: Jan Willem van Vliet

 • Jessica en Maurits verhuisden in 2015 van de stad naar een woonboerderij in Roderwolde en begonnen met vijf Groninger Blaarkop-kalfjes. In de eerste twee jaar kochten ze drachtige dieren van dit zeldzame ras aan, waarna ze in 2017 op deze locatie in Leutingewolde een ligboxenstal huurden (de potstal kwam later). Ook gingen ze steeds meer land pachten. De ondernemers werken samen met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Wageningen University & Research.

  Jessica en Maurits verhuisden in 2015 van de stad naar een woonboerderij in Roderwolde en begonnen met vijf Groninger Blaarkop-kalfjes. In de eerste twee jaar kochten ze drachtige dieren van dit zeldzame ras aan, waarna ze in 2017 op deze locatie in Leutingewolde een ligboxenstal huurden (de potstal kwam later). Ook gingen ze steeds meer land pachten. De ondernemers werken samen met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Wageningen University & Research.

 • Geen nieuwe bedrijfsgebouwen of overdreven tierelantijntjes. De locatie in Leutingewolde is redelijk rechttoe rechtaan en de stal wordt gepacht. De Groninger Blaarkop is een dubbeldoelras, maar de eerste jaren werden de dieren alleen voor het vlees gehouden. Vanaf dit jaar worden ze ook gemolken.

  Geen nieuwe bedrijfsgebouwen of overdreven tierelantijntjes. De locatie in Leutingewolde is redelijk rechttoe rechtaan en de stal wordt gepacht. De Groninger Blaarkop is een dubbeldoelras, maar de eerste jaren werden de dieren alleen voor het vlees gehouden. Vanaf dit jaar worden ze ook gemolken.

 • De jonge ondernemers zitten niet stil, maar letten bij uitbreiding ook op de kosten en circulariteit. De ‘nieuwe’ potstal bestaat uit tweedehands materialen. De laatste jaren hield Tepper dieren aan. Dit jaar kwamen er al 54 kalfjes bij. Er zijn nu 147 Blaarkoppen op het bedrijf.

  De jonge ondernemers zitten niet stil, maar letten bij uitbreiding ook op de kosten en circulariteit. De ‘nieuwe’ potstal bestaat uit tweedehands materialen. De laatste jaren hield Tepper dieren aan. Dit jaar kwamen er al 54 kalfjes bij. Er zijn nu 147 Blaarkoppen op het bedrijf.

 • Tepper heeft een duidelijke bedrijfsvisie: een gesloten kringloop en natuurinclusief. De ondernemers voeren geen krachtvoer aan, de Blaarkoppen krijgen alleen gras en hooi. Kunstmest wordt ook niet gebruikt. Volgens Tepper komt de bodem de laatste jaren echt weer tot leven. Al kan dit zeker nog beter.

  Tepper heeft een duidelijke bedrijfsvisie: een gesloten kringloop en natuurinclusief. De ondernemers voeren geen krachtvoer aan, de Blaarkoppen krijgen alleen gras en hooi. Kunstmest wordt ook niet gebruikt. Volgens Tepper komt de bodem de laatste jaren echt weer tot leven. Al kan dit zeker nog beter.

 • Tepper verzorgt loonwerk voor de partners. Dat geldt voor natuurgronden met een verschralingsdoelstelling waarvan Tepper nutriënten voor stalstrooisel, compost of bokashi gebruikt. Zo natuurinclusief werken leidt tot een sterke biodiversiteit.

  Tepper verzorgt loonwerk voor de partners. Dat geldt voor natuurgronden met een verschralingsdoelstelling waarvan Tepper nutriënten voor stalstrooisel, compost of bokashi gebruikt. Zo natuurinclusief werken leidt tot een sterke biodiversiteit.

 • Tijdens de Boerderij-reportage werd gras geperst en gewikkeld.

  Tijdens de Boerderij-reportage werd gras geperst en gewikkeld.

 • De bokashi-balen liggen opgestapeld achter de potstal.

  De bokashi-balen liggen opgestapeld achter de potstal.

 • Tepper boert intensief binnen datgene wat de natuur biedt om tot een optimum te komen. Dat idealisme is volgens de ondernemers echt in de praktijk ontstaan. Ze ontdekten simpelweg dat het kon. Dit is volgens Tepper gewoon een winstgevend bedrijf. Zonder extra subsidies.

  Tepper boert intensief binnen datgene wat de natuur biedt om tot een optimum te komen. Dat idealisme is volgens de ondernemers echt in de praktijk ontstaan. Ze ontdekten simpelweg dat het kon. Dit is volgens Tepper gewoon een winstgevend bedrijf. Zonder extra subsidies.

 • Van de 180 hectare is 60 hectare agrarisch. 23 hectare is voor beweiding, 24 hectare is kruidenrijk grasland (alleen lichte bemesting) en 12 hectare is weidevogelland (poelen en plasdras). Tepper merkt dat de vogels hier echt zijn teruggekeerd. De laatste hectare is bouwland voor aardappelen en brouwgerst. Het bier hiervan zal worden gebrouwen bij brouwerij Maallust in Veenhuizen. Hier wordt ook eigen haver voor gebruikt.

  Van de 180 hectare is 60 hectare agrarisch. 23 hectare is voor beweiding, 24 hectare is kruidenrijk grasland (alleen lichte bemesting) en 12 hectare is weidevogelland (poelen en plasdras). Tepper merkt dat de vogels hier echt zijn teruggekeerd. De laatste hectare is bouwland voor aardappelen en brouwgerst. Het bier hiervan zal worden gebrouwen bij brouwerij Maallust in Veenhuizen. Hier wordt ook eigen haver voor gebruikt.

 • Tepper verkoopt al jaren vlees van de Groninger Blaarkop. Met succes. Het aantal slachtingen, zes in 2016, neemt dit jaar naar verwachting toe tot veertig à vijftig en het vlees wordt regionaal verkocht. De vleesverkoop is met een brutomarge van 64% een waardevol onderdeel van het bedrijf, maar het loonwerk voor de partners blijft belangrijk.

  Tepper verkoopt al jaren vlees van de Groninger Blaarkop. Met succes. Het aantal slachtingen, zes in 2016, neemt dit jaar naar verwachting toe tot veertig à vijftig en het vlees wordt regionaal verkocht. De vleesverkoop is met een brutomarge van 64% een waardevol onderdeel van het bedrijf, maar het loonwerk voor de partners blijft belangrijk.

 • Het vlees van de Groninger Blaarkop is erg in trek. Door de kwaliteit en de smaak, maar consumenten waarderen ook het bedrijfsverhaal, stelt Tepper. Dit jaar volgde een nieuwe stap: kaasverkoop van Blaarkop-melk; dubbeldoelras immers. Er is ook een vaste melker op het bedrijf gekomen.

  Het vlees van de Groninger Blaarkop is erg in trek. Door de kwaliteit en de smaak, maar consumenten waarderen ook het bedrijfsverhaal, stelt Tepper. Dit jaar volgde een nieuwe stap: kaasverkoop van Blaarkop-melk; dubbeldoelras immers. Er is ook een vaste melker op het bedrijf gekomen.

 • In februari begon Tepper met melken in deze gereviseerde 2x6 van veertig jaar oud. Zeventig koeien zijn nu aan de melk. De fosfaatrechten kocht Tepper vorig najaar, gefinancierd door Rabobank en Nationaal Groenfonds. Dat ging vrij soepel doordat de ondernemers gezien worden als innovatieve boeren, met ondernemerschap en een bewezen verdienmodel (vlees en loonwerk), die een voorbeeldfunctie hebben.

  In februari begon Tepper met melken in deze gereviseerde 2x6 van veertig jaar oud. Zeventig koeien zijn nu aan de melk. De fosfaatrechten kocht Tepper vorig najaar, gefinancierd door Rabobank en Nationaal Groenfonds. Dat ging vrij soepel doordat de ondernemers gezien worden als innovatieve boeren, met ondernemerschap en een bewezen verdienmodel (vlees en loonwerk), die een voorbeeldfunctie hebben.

 • Voor melk is het saldo nu 76 cent per liter (nog wel exclusief marketing). Tepper heeft twee grote kostenvoordelen: geen duur krachtvoer en efficiënte Blaarkop-melk vanwege raszuiverheid en melkeiwit. Voor 1 kilo kaas is slechts 7 liter melk nodig. De kostprijs van 1 liter melk is nu iets minder dan 20 cent.

  Voor melk is het saldo nu 76 cent per liter (nog wel exclusief marketing). Tepper heeft twee grote kostenvoordelen: geen duur krachtvoer en efficiënte Blaarkop-melk vanwege raszuiverheid en melkeiwit. Voor 1 kilo kaas is slechts 7 liter melk nodig. De kostprijs van 1 liter melk is nu iets minder dan 20 cent.

 • Tot nu toe is de gemiddelde dagmelkproductie 19 à 20 liter met 3,6% eiwit en 4,9% vet. Dit is op basis van 100% gras gevoerd. Tepper stelt dat de Blaarkoppen sobere, robuuste dieren met een goede gezondheid zijn. Ze redden zich makkelijk.

  Tot nu toe is de gemiddelde dagmelkproductie 19 à 20 liter met 3,6% eiwit en 4,9% vet. Dit is op basis van 100% gras gevoerd. Tepper stelt dat de Blaarkoppen sobere, robuuste dieren met een goede gezondheid zijn. Ze redden zich makkelijk.

 • Zonder logistiek voordeel van een zuivelverwerker en in coronatijd is de opbouw van een tweede tak als kaasverkoop niet eenvoudig. Toch lukt dit goed. Ambachtelijke kaasmakerij Kaaslust in Veenhuizen produceert nu wekelijks 1.100 kilo kaas voor Tepper, die de kaas ophaalt en verkoopt. De marketing doet Tepper zelf. De ondernemers hebben afzet in Coop-supermarkten en kaasspeciaalzaken in Groningen, Drenthe en zelfs in het Duitse Leer. De Blaarkop-kaas wordt inmiddels op twintig locaties verkocht.

  Zonder logistiek voordeel van een zuivelverwerker en in coronatijd is de opbouw van een tweede tak als kaasverkoop niet eenvoudig. Toch lukt dit goed. Ambachtelijke kaasmakerij Kaaslust in Veenhuizen produceert nu wekelijks 1.100 kilo kaas voor Tepper, die de kaas ophaalt en verkoopt. De marketing doet Tepper zelf. De ondernemers hebben afzet in Coop-supermarkten en kaasspeciaalzaken in Groningen, Drenthe en zelfs in het Duitse Leer. De Blaarkop-kaas wordt inmiddels op twintig locaties verkocht.

 • Natuurboerderij Eytemaheert is succesvol, maar groei is niet het doel. De ondernemers hoeven niet meer dan 100 melkkoeien te hebben. Ze krijgen liever navolging in de rest van het land. Een doel is om meerdere boeren met een zeldzaam dubbeldoelras in Teppers systeem mee te krijgen.

  Natuurboerderij Eytemaheert is succesvol, maar groei is niet het doel. De ondernemers hoeven niet meer dan 100 melkkoeien te hebben. Ze krijgen liever navolging in de rest van het land. Een doel is om meerdere boeren met een zeldzaam dubbeldoelras in Teppers systeem mee te krijgen.

 • Maurits en Jessica Tepper geloven in agrarisch-ecologisch, binnen de grenzen van de natuur. Dat is volgens hen een betere oplossing dan boeren uitkopen ten behoeve van diezelfde natuur. Ook wordt elke hectare die uit de landbouw gehaald wordt dan elders intensiever bewerkt, stellen ze.

  Maurits en Jessica Tepper geloven in agrarisch-ecologisch, binnen de grenzen van de natuur. Dat is volgens hen een betere oplossing dan boeren uitkopen ten behoeve van diezelfde natuur. Ook wordt elke hectare die uit de landbouw gehaald wordt dan elders intensiever bewerkt, stellen ze.

Laatste reacties

 • kleine boer

  groei niet het doel.... van 0 naar 70 en dan naar 100....

 • Tinus1

  Knappe prestatie! Succes

 • EL

  Prachtig!

 • boerke brabant

  Mooi initiatief, maar ik zit nog wel met een aantal vragen omtrent rendabiliteit . Hoeven ze geen pacht te betalen ? lijkt met dat dat er redelijk in hakt, net als de fosfaatrechten? en ondertussen 8 ha aankopen ?

 • bori

  Bijna gratis grond.
  Je moet de bedrijfsvoering invullen conform het profiel van de grond verstrekkers.
  Zo niet dan vlieg je er uit.
  Bovendien op dit aantal HA kunnen drie ondernemers hun brood verdienen.
  Als 180 HA in de toekomst de bedrijfsomvang wordt, dan zullen nog heel wat boeren moeten stoppen en hebben de Goot en Klaver ,toch hun plan verwezelijkt.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.