Foto: Henk Riswick RundveeFoto

Foto’s: wintertarwe hakselen voor extra ruwvoer

Maatschap Jolink liet 13 juli onder ideale omstandigheden gras en wintertarwe hakselen en inkuilen.

Het grootste gedeelte van het grasland ligt tussen het erf en de Oude IJssel links. Loonbedrijf Eugelink uit Laag-Keppel haalde maandag de tweede snede gras voor Jolink binnen. De werkzaamheden begonnen om zeven uur s ochtends.

De wintertarwe zag er droog uit, maar volgens Jolink kwam de regen van begin juli net op tijd voor de korrel. Het perceel was vorig najaar voor het inzaaien ook precies op tijd geploegd, merkt de veehouder nog op.

Het hakselen van de wintertarwe gaat verder. Jolink zit gelukkig op zware grond; rivierklei. Er is altijd wel voldoende vocht. Op zand had de droogte zeker een nog grotere impact gehad.

De grond op de kuilen wordt hier met een kuilschuif van de kuil gehaald.

De wintertarwe wordt gestort in de sleufsilo. Jolink schat de gemiddelde opbrengst op 10 tot 11 ton per hectare (vers product). Over het droge stofgehalte kan hij in deze fase nog weinig zeggen.

De kuil wordt verder aangereden. Volgens Jolink zag de wintertarwe er nog best goed uit, met voldoende korrel. De veehouder schat de opbrengst op ongeveer 8 ton zaad per hectare. Dat is niet fantastisch, maar zeker ook niet slecht.

Er zit ook nog een inkuiltoevoegmiddel door de wintertarwekuil.

Jolink denkt dat de gehaltes in de wintertarwe redelijk overeenkomen met die van 2014. Dat betekent vooral veel bestendig zetmeel: ongeveer 350 tot 370. Qua VEM zou hij dan tussen de 820 en 880 uitkomen.

De koeien krijgen straks dus een ruwvoerrantsoen van minder gras dat gecompenseerd wordt met wintertarwe.

Een overzicht van de sleufsilo s achter de ligboxenstal.

De eerste lading gras wordt door de loonwerker naar de sleufsilo gebracht. Loonbedrijf Eugelink werkte tijdens het hakselen en inkuilen met 2 ploegen; eentje voor gras en eentje voor wintertarwe. 7 medewerkers en Hidde Jolink werkten die dag mee.

Toch vielen de opbrengsten niet heel erg tegen, stelt Jolink. De regen van de laatste 2 weken hielp een handje mee. De veehouder schat de gemiddelde hectareopbrengst op 2 tot 2,3 ton droge stof (50% van verse product). Al zijn er verschillen op de percelen. Op de hogere koppen viel de opbrengst wat tegen.

Ook voor Jolink is 2020 het derde opeenvolgende droge jaar. Deze tweede snede is net als in 2018 en 2019 verdroogd. Toch is de situatie nu slechter. De reden is de tegenvallende eerste snede. Die was in de 2 voorgaande jaren nog wel goed.

Een overzicht van het melkveebedrijf. Jolink heeft in totaal 65 hectare grasland. Daarvan is 13 juli 48 hectare gehakseld en ingekuild. De overige 17 hectare was eerder al gemaaid of dient als natuurland. Ook is er nog 5,5 hectare wintertarwe en 14 hectare maisland.

Hidde Jolink (21) heeft in maatschap met zijn ouders Henk (54) en Sandra (54) en broer Jelle (25) in Drempt (Gld.) een veebedrijf met 115 melkkoeien en 60 stuks jongvee. Op het bedrijf werd maandag 13 juli met gps wintertarwe en gras gehakseld en ingekuild. - Foto's: Henk Riswick

De loonwerker rijdt de graskuil verder aan. Om de mindere ruwvoerpositie aan te vullen, laat Jolink dit jaar voor het eerst sinds 2014 ook wintertarwe hakselen. De afgelopen 5 jaar liet hij de tarwe nog dorsen en malen voor krachtvoer.

Een nieuwe lading gras wordt aan de rand van de sleufsilo gestort. Vanwege de droogte heeft Jolink de koeien een tijdje op stal gehad. Het gras was gewoon op.

Qua ruwvoervoorraad staat Jolink er nu slechter voor dan een jaar geleden. Het derde droge jaar heeft er ingehakt. Er is wel 20 tot 30% minder ruwvoer dan vorig jaar rond deze tijd. Daar staat tegenover dat de snijmaispositie beter is.

Hier wordt die wintertarwe gehakseld. De in totaal 5,5 hectare werd tussen half elf s ochtends en zeven uur s avonds gehakseld en ingekuild. Daarnaast heeft Jolink nog eens 2,2 hectare wintertarwe via het loonbedrijf gekocht. Alles wordt gebruikt als hoogwaardig ruwvoer.

In tegenstelling tot het grasland ligt het perceel met wintertarwe iets verder weg. Hemelsbreed is de afstand maar 1,5 kilometer, maar het perceel ligt wel aan de andere kant van de Oude IJssel. De loonwerker moest telkens de brug over.

Beheer
WP Admin