Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Extra voorjaarswerk door muizenschade

De muizenschade in de driehoek tussen Doesburg, Zevenaar en de IJssel bezorgt melkveehouders extra voorjaarswerk én kosten.

Foto

 • Jeroen Visser heeft in Zevenaar (Gld.) een melkveebedrijf met 120 melk- en kalfkoeien en 80 stuks jongvee op 75 hectare. De muizenschade op zijn percelen is groot. Afgelopen herfst liet hij 25 hectare mais- en bouwland opnieuw inzaaien. Dit voorjaar wordt de huiskavel van 40 hectare aangepakt. Een stuk van 10,5 hectare gaat in de mais, 6 hectare gaat over de kop en wordt opnieuw ingezaaid en 22 hectare wordt doorgezaaid. - Foto’s: Henk Riswick.

  Jeroen Visser heeft in Zevenaar (Gld.) een melkveebedrijf met 120 melk- en kalfkoeien en 80 stuks jongvee op 75 hectare. De muizenschade op zijn percelen is groot. Afgelopen herfst liet hij 25 hectare mais- en bouwland opnieuw inzaaien. Dit voorjaar wordt de huiskavel van 40 hectare aangepakt. Een stuk van 10,5 hectare gaat in de mais, 6 hectare gaat over de kop en wordt opnieuw ingezaaid en 22 hectare wordt doorgezaaid. - Foto’s: Henk Riswick.

 • “We hebben 2 droge zomers gehad, met daartussenin een droge winter. Er zijn grote scheuren ontstaan. De muizen hebben alle ruimte gehad om hun gang te gaan”, vertelt Visser. Vanwege de grote hoeveelheid scheuren was bevloeien met water geen optie, zo zegt hij. “We hadden veel te veel water nodig gehad.”

  “We hebben 2 droge zomers gehad, met daartussenin een droge winter. Er zijn grote scheuren ontstaan. De muizen hebben alle ruimte gehad om hun gang te gaan”, vertelt Visser. Vanwege de grote hoeveelheid scheuren was bevloeien met water geen optie, zo zegt hij. “We hadden veel te veel water nodig gehad.”

 • Visser ziet op zijn percelen veel emelten (links) en ritnaalden. “Ze spannen samen met de muizen. De emelten en ritnaalden vreten het gras en de wortel aan de onderkant af, terwijl de muizen de bovenkant voor hun rekening nemen.”

  Visser ziet op zijn percelen veel emelten (links) en ritnaalden. “Ze spannen samen met de muizen. De emelten en ritnaalden vreten het gras en de wortel aan de onderkant af, terwijl de muizen de bovenkant voor hun rekening nemen.”

 • Visser heeft veel blijvend grasland. “Het bodemleven is prima, met een goed organischestofgehalte. Emelten en ritnaalden komen normaal gesproken ook voor.” Op de percelen die het meest intensief worden beweid, is de schade het kleinst. “Hoe dichter bij huis, hoe beter het gras”, aldus Visser.

  Visser heeft veel blijvend grasland. “Het bodemleven is prima, met een goed organischestofgehalte. Emelten en ritnaalden komen normaal gesproken ook voor.” Op de percelen die het meest intensief worden beweid, is de schade het kleinst. “Hoe dichter bij huis, hoe beter het gras”, aldus Visser.

 • Visser neemt geen speciale maatregelen tegen de emelten en ritnaalden. Hij hoopt dat de grasgroei het straks wint van de vraat, zo zegt hij. “In het kader van risicospreiding laat ik een deel van mijn percelen doorzaaien en ploeg ik een deel van het grasland zelf om met mijn wentelploeg. Achteraf weet je pas wat het beste is geweest.”

  Visser neemt geen speciale maatregelen tegen de emelten en ritnaalden. Hij hoopt dat de grasgroei het straks wint van de vraat, zo zegt hij. “In het kader van risicospreiding laat ik een deel van mijn percelen doorzaaien en ploeg ik een deel van het grasland zelf om met mijn wentelploeg. Achteraf weet je pas wat het beste is geweest.”

 • Visser kocht alleen al afgelopen week voor € 5.000 aan graszaad. “Het is lastig te zeggen wat de totale schade is. Ik heb vorig jaar 2 grassneden gemist, ik heb extra voer bijgekocht en een silo voor tarwegistconcentraat aangelegd. We proberen de kosten in de hand te houden door zoveel mogelijk zelf te doen en stellen andere investeringen uit.”

  Visser kocht alleen al afgelopen week voor € 5.000 aan graszaad. “Het is lastig te zeggen wat de totale schade is. Ik heb vorig jaar 2 grassneden gemist, ik heb extra voer bijgekocht en een silo voor tarwegistconcentraat aangelegd. We proberen de kosten in de hand te houden door zoveel mogelijk zelf te doen en stellen andere investeringen uit.”

 • Erwin Spaan heeft in Duiven (Gld.) een melkveebedrijf met 85 melk- en kalfkoeien en 45 stuks jongvee op 48 hectare. Samen met zijn stagiair (op de linker trekker) is hij hier bezig met het slepen en rollen van 4,5 hectare grasland.

  Erwin Spaan heeft in Duiven (Gld.) een melkveebedrijf met 85 melk- en kalfkoeien en 45 stuks jongvee op 48 hectare. Samen met zijn stagiair (op de linker trekker) is hij hier bezig met het slepen en rollen van 4,5 hectare grasland.

 • Spaan liet onlangs 20 hectare doorzaaien. “We hebben dringend regen nodig om de grasgroei op gang te krijgen”, zo zegt de melkveehouder.

  Spaan liet onlangs 20 hectare doorzaaien. “We hebben dringend regen nodig om de grasgroei op gang te krijgen”, zo zegt de melkveehouder.

 • Spaan en zijn stagiair zijn in totaal een paar uur bezig met intensief slepen en rollen van dit perceel grasland.

  Spaan en zijn stagiair zijn in totaal een paar uur bezig met intensief slepen en rollen van dit perceel grasland.

 • Spaan ziet in de nabije omgeving veel ‘dramatisch slechte’ percelen. “Veel boeren zijn met de ploeg bezig. Hopelijk zijn de muizen straks weg. Dat is nog maar de vraag.”

  Spaan ziet in de nabije omgeving veel ‘dramatisch slechte’ percelen. “Veel boeren zijn met de ploeg bezig. Hopelijk zijn de muizen straks weg. Dat is nog maar de vraag.”

 • Muizen met water bestrijden was voor Spaan geen optie. “Er staat simpelweg niet voldoende water in de sloot”, zo zegt hij.

  Muizen met water bestrijden was voor Spaan geen optie. “Er staat simpelweg niet voldoende water in de sloot”, zo zegt hij.

 • Ook voor Spaan lopen de kosten door de muizenschade flink op. De kosten voor graszaad waren ruim € 4.000. De loonwerkkosten ( € 45 per uur) komen daar nog bij. “We hebben extra voer gekocht en missen straks ook weer een groot deel van de eerste grassnede.”

  Ook voor Spaan lopen de kosten door de muizenschade flink op. De kosten voor graszaad waren ruim € 4.000. De loonwerkkosten ( € 45 per uur) komen daar nog bij. “We hebben extra voer gekocht en missen straks ook weer een groot deel van de eerste grassnede.”

 • Een loonwerker van Loonbedrijf Eugelink in Eldrik (Gld.) is hier bezig met het omploegen van 20 hectare grasland. “We zijn in deze regio voor verschillende boeren aan het werk”, vertelt René Eugelink namens het loonbedrijf.

  Een loonwerker van Loonbedrijf Eugelink in Eldrik (Gld.) is hier bezig met het omploegen van 20 hectare grasland. “We zijn in deze regio voor verschillende boeren aan het werk”, vertelt René Eugelink namens het loonbedrijf.

 • Met deze ploeg (5 scharen) kan 6 hectare per dag worden omgeploegd. De zware kleigrond (60 tot 70 % afslibbaarheid) is droog en er staat geen gras meer op. Dat vergemakkelijkt het werk.

  Met deze ploeg (5 scharen) kan 6 hectare per dag worden omgeploegd. De zware kleigrond (60 tot 70 % afslibbaarheid) is droog en er staat geen gras meer op. Dat vergemakkelijkt het werk.

 • Eugelink is in totaal met 3 ploegen in de weer, ook op lichtere gronden. “We hebben 2 ploegen met 5 scharen en 1 met 4 scharen”, aldus Eugelink, die niet eerder meemaakte dat muizen zoveel schade aanrichtten in de regio. “Het gras lijkt wel doodgespoten, zo erg is het. De grond zit vol met muizengangen.”

  Eugelink is in totaal met 3 ploegen in de weer, ook op lichtere gronden. “We hebben 2 ploegen met 5 scharen en 1 met 4 scharen”, aldus Eugelink, die niet eerder meemaakte dat muizen zoveel schade aanrichtten in de regio. “Het gras lijkt wel doodgespoten, zo erg is het. De grond zit vol met muizengangen.”

 • Eugelink verwacht ook volgende week nog wel bezig te zijn met ploegwerkzaamheden in het muizenschadegebied. “De schade is er groot. We hebben meerdere klanten. Er zijn ook andere loonwerkers actief.”

  Eugelink verwacht ook volgende week nog wel bezig te zijn met ploegwerkzaamheden in het muizenschadegebied. “De schade is er groot. We hebben meerdere klanten. Er zijn ook andere loonwerkers actief.”

 • Het zaaien van mais is na het ploegen de beste optie, zo zegt Eugelink. “Dat moet ook maar net kunnen. De graslandnorm voor derogatie is 80 %. Verschillende boeren zijn aan het ruilen geslagen.”

  Het zaaien van mais is na het ploegen de beste optie, zo zegt Eugelink. “Dat moet ook maar net kunnen. De graslandnorm voor derogatie is 80 %. Verschillende boeren zijn aan het ruilen geslagen.”

 • Neerslag is welkom, zeker op de doorgezaaide percelen. Dit perceel in het buitengebied van Duiven (Gld.) wordt beregend.

  Neerslag is welkom, zeker op de doorgezaaide percelen. Dit perceel in het buitengebied van Duiven (Gld.) wordt beregend.

Eén reactie

 • Vhouder

  zijn de muizen nu weg na een natte winter

Of registreer je om te kunnen reageren.