Rundveehouderij

Foto & video

Vruchtbaarheid Verbeterd Roodbont sterk verbeterd

Te Riele in Vaassen (Gld.) bouwde in een nieuwe zoogkoeienstal. Bekijk de foto‘s.

Vleesveehouders Te Riele bouwde eind 2016 een zoogkoeienstal voor 110 Verbeterd Roodbonten. Het arbeidsgemak is groot, de resultaten zijn goed. De vruchtbaarheid is in 3 jaar tijd sterk verbeterd. Het aantal afkalvingen steeg tussen 2016 en 2019 van 129 tot 150 kalveren. In diezelfde periode zakte de gemiddelde tussenkalftijd van 428 naar 400 dagen.

Foto

 • Jan (25) en Jan (57) Te Riele hebben samen met Petra (49) in maatschap in Vaassen (Gld.) een vleesveebedrijf met 330 Verbeterd Roodbonten en 90 hectare land (in gebruik). 3 jaar na de bouw van een zoogkoeienstal ging Boerderij opnieuw langs. - Foto's: Koos Groenewold

  Jan (25) en Jan (57) Te Riele hebben samen met Petra (49) in maatschap in Vaassen (Gld.) een vleesveebedrijf met 330 Verbeterd Roodbonten en 90 hectare land (in gebruik). 3 jaar na de bouw van een zoogkoeienstal ging Boerderij opnieuw langs. - Foto's: Koos Groenewold

 • Te Riele houdt 330 Verbeterd Roodbonten in een zoogkoeien-, helling- en ligboxenstal. Jaarlijks mest hij 100 dieren af, gemiddeld tussen 450 en 475 kilo. Zwaarder wil de slager ze niet. Die krijgt nu handzame stukken met voldoende vet voor de smaak.

  Te Riele houdt 330 Verbeterd Roodbonten in een zoogkoeien-, helling- en ligboxenstal. Jaarlijks mest hij 100 dieren af, gemiddeld tussen 450 en 475 kilo. Zwaarder wil de slager ze niet. Die krijgt nu handzame stukken met voldoende vet voor de smaak.

 • De zoogkoeienstal uit 2016 is een enorme verbetering. In de oude stal kon Te Riele het afkalfseizoen van oktober-mei niet volledig benutten. Er was te weinig ruimte. In deze stal kan hij meer koeien in de winter laten kalveren. Dat leidt tot vitalere kalveren.

  De zoogkoeienstal uit 2016 is een enorme verbetering. In de oude stal kon Te Riele het afkalfseizoen van oktober-mei niet volledig benutten. Er was te weinig ruimte. In deze stal kan hij meer koeien in de winter laten kalveren. Dat leidt tot vitalere kalveren.

 • De zoogkoeienstal voor 110 dieren is opvallend licht. Links zijn 3 grote strohokken, rechts zijn 12 ruim opgezette eenlingboxen. In de nok bevindt zich een 4,5 meter brede lichtstraat. Vooral bedoeld om de vruchtbaarheid van de koeien te verbeteren.

  De zoogkoeienstal voor 110 dieren is opvallend licht. Links zijn 3 grote strohokken, rechts zijn 12 ruim opgezette eenlingboxen. In de nok bevindt zich een 4,5 meter brede lichtstraat. Vooral bedoeld om de vruchtbaarheid van de koeien te verbeteren.

 • 12 Aduro-ledlampen (200 lux op dierniveau) staan dagelijks 18,5 uur aan om de dag te verlengen zodat koeien sneller drachtig worden. Om half 12 ’s avonds gaat het licht pas uit. Te Riele deed dit zodat hij om 11 uur zijn laatste ronde nog kan maken.

  12 Aduro-ledlampen (200 lux op dierniveau) staan dagelijks 18,5 uur aan om de dag te verlengen zodat koeien sneller drachtig worden. Om half 12 ’s avonds gaat het licht pas uit. Te Riele deed dit zodat hij om 11 uur zijn laatste ronde nog kan maken.

 • Al dat extra licht hielp flink. De vruchtbaarheid is in 3 jaar tijd sterk verbeterd. Het aantal afkalvingen steeg tussen 2016 en 2019 van 129 tot 150 kalveren. In diezelfde periode zakte de gemiddelde tussenkalftijd van 428 naar 400 dagen.

  Al dat extra licht hielp flink. De vruchtbaarheid is in 3 jaar tijd sterk verbeterd. Het aantal afkalvingen steeg tussen 2016 en 2019 van 129 tot 150 kalveren. In diezelfde periode zakte de gemiddelde tussenkalftijd van 428 naar 400 dagen.

 • Met €2,50 voergeld per dag x 28 dagen betekent dat een lagere kostenpost van €70 per koe x 150 afkalvingen is €10.500 per jaar. Die ‘winst’ is echter relatief en geldt ten opzichte van het volgende kalf dat geboren wordt.

  Met €2,50 voergeld per dag x 28 dagen betekent dat een lagere kostenpost van €70 per koe x 150 afkalvingen is €10.500 per jaar. Die ‘winst’ is echter relatief en geldt ten opzichte van het volgende kalf dat geboren wordt.

 • Veel hekwerk is flexibel. Jan gaat zo dit deel van de strohokken uitmesten. Arbeid is een grote plus in de stal. Instrooien en uitmesten kost niet meer dan 1 uur per dag. Al komen controle van kalveren en het helpen laten drinken daar nog bij.

  Veel hekwerk is flexibel. Jan gaat zo dit deel van de strohokken uitmesten. Arbeid is een grote plus in de stal. Instrooien en uitmesten kost niet meer dan 1 uur per dag. Al komen controle van kalveren en het helpen laten drinken daar nog bij.

 • Voor vader en zoon Te Riele is arbeidsgemak ook belangrijk, want ze we werken respectievelijk 20 en 40 uur buiten de deur. Met de zoogkoeienstal hebben ze veel vrijheid en kunnen ze rustig een dag weg. Dat geeft rust en werkplezier.

  Voor vader en zoon Te Riele is arbeidsgemak ook belangrijk, want ze we werken respectievelijk 20 en 40 uur buiten de deur. Met de zoogkoeienstal hebben ze veel vrijheid en kunnen ze rustig een dag weg. Dat geeft rust en werkplezier.

 • Het voorste deel is uitgemest. Deze dichte vloer is wel een verbeterpunt, stelt Te Riele. De vloer wordt door het uitmesten telkens iets gladder en had ruwer gemogen. In elk hok kan Te Riele 15 koeien, 15 kalveren en een dekstier huisvesten.

  Het voorste deel is uitgemest. Deze dichte vloer is wel een verbeterpunt, stelt Te Riele. De vloer wordt door het uitmesten telkens iets gladder en had ruwer gemogen. In elk hok kan Te Riele 15 koeien, 15 kalveren en een dekstier huisvesten.

 • Om de 3 dagen rijdt Te Riele met zijn trekker en stroblazer over de voergang om de hokken aan te vullen. Voor het hele bedrijf heeft hij jaarlijks 65 ton stro nodig. Ruim de helft daarvan, 35 ton, belandt in de zoogkoeienstal.

  Om de 3 dagen rijdt Te Riele met zijn trekker en stroblazer over de voergang om de hokken aan te vullen. Voor het hele bedrijf heeft hij jaarlijks 65 ton stro nodig. Ruim de helft daarvan, 35 ton, belandt in de zoogkoeienstal.

 • Een overzicht van de ruim opgezette eenlingboxen. In de oude stal had Te Riele maar 3 eenlingboxen, nu zijn dat er 12. Hij kan probleemkoeien zo vlot apart zetten. Dat heeft meerdere voordelen.

  Een overzicht van de ruim opgezette eenlingboxen. In de oude stal had Te Riele maar 3 eenlingboxen, nu zijn dat er 12. Hij kan probleemkoeien zo vlot apart zetten. Dat heeft meerdere voordelen.

 • Zo is er veel meer overzicht en controle. De resultaten zijn er naar. In 3 jaar tijd is het aantal kalveren dat bij de koe drinkt, gestegen van ruim 70% tot 90%. Te Riele heeft hierdoor veel minder poedermelk nodig.

  Zo is er veel meer overzicht en controle. De resultaten zijn er naar. In 3 jaar tijd is het aantal kalveren dat bij de koe drinkt, gestegen van ruim 70% tot 90%. Te Riele heeft hierdoor veel minder poedermelk nodig.

 • Voorheen was 2.500 kilo poedermelk per jaar nodig, nu is dat 1.000 kilo. Met een kiloprijs van €2 is de winst zo €3.000. Ook de kwaliteit van de melk en de kalveren is beter. Al kan Te Riele dat niet met groeicijfers onderbouwen. Hij weegt kalveren niet.

  Voorheen was 2.500 kilo poedermelk per jaar nodig, nu is dat 1.000 kilo. Met een kiloprijs van €2 is de winst zo €3.000. Ook de kwaliteit van de melk en de kalveren is beter. Al kan Te Riele dat niet met groeicijfers onderbouwen. Hij weegt kalveren niet.

 • Vlak na de stalbouw zijn er boven de eenlingboxen 2 camera’s bijgekomen. Zo kan Te Riele op zijn smartphone direct zien of een kalf goed drinkt of niet. De investering was minimaal: €175 per camera. Het profijt is vele malen groter.

  Vlak na de stalbouw zijn er boven de eenlingboxen 2 camera’s bijgekomen. Zo kan Te Riele op zijn smartphone direct zien of een kalf goed drinkt of niet. De investering was minimaal: €175 per camera. Het profijt is vele malen groter.

 • Te Riele kan er via zijn smartphone of computer 4 boxen mee in de gaten houden. Die extra controlemogelijkheid is ideaal en meer camera’s zijn niet nodig. Als een dier eenmaal vlot drinkt, schuift het snel op in de boxenrij.

  Te Riele kan er via zijn smartphone of computer 4 boxen mee in de gaten houden. Die extra controlemogelijkheid is ideaal en meer camera’s zijn niet nodig. Als een dier eenmaal vlot drinkt, schuift het snel op in de boxenrij.

 • De Verbeterd Roodbonten krijgen een rantsoen van grotendeels kuilvoer, aangevuld met mais, perspulp en krachtvoer. Op termijn wil Te Riele nog koeborstels in de strohokken plaatsen. De stroblazer blaast veel stro op de rug van de koeien en kalveren.

  De Verbeterd Roodbonten krijgen een rantsoen van grotendeels kuilvoer, aangevuld met mais, perspulp en krachtvoer. Op termijn wil Te Riele nog koeborstels in de strohokken plaatsen. De stroblazer blaast veel stro op de rug van de koeien en kalveren.

 • Voor de verbetering van de veestapel kiest Te Riele minder vaak voor ki. Goede stieren worden schaars, merkt hij. Zeker qua drachtpercentage en tochtigheid. Dan kiest Te Riele liever voor eigen stieren. Die zijn minstens zo goed.

  Voor de verbetering van de veestapel kiest Te Riele minder vaak voor ki. Goede stieren worden schaars, merkt hij. Zeker qua drachtpercentage en tochtigheid. Dan kiest Te Riele liever voor eigen stieren. Die zijn minstens zo goed.

 • De mais koopt Te Riele aan. Jaarlijks heeft hij 6 tot 8 hectare nodig. Dit komt neer op 350 ton. Vorig jaar betaalde hij gemiddeld €46,50 per ton.

  De mais koopt Te Riele aan. Jaarlijks heeft hij 6 tot 8 hectare nodig. Dit komt neer op 350 ton. Vorig jaar betaalde hij gemiddeld €46,50 per ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.