Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Diepstrooisel vervangt waterbedden

Sjoerd van der Helm (32) heeft samen met de vennoten Henk (57), Annie (54) en Lars Kregel (25) twee melkveebedrijven samengevoegd tot één bedrijf in Zuidschermer (N.-H.) De VOF melkt 330 koeien en houdt 200 stuks jongvee en schakelde over van waterbedden naar diepstrooiselboxen.

 • In 2019 is de stal in Zuidschermer verlengd van 44 naar 104 meter (rechts op de foto). In het oude stalgedeelte zijn alle waterbedden en boxafscheidingen verwijderd en in de gehele stal kwamen diepstrooiselboxen.

  In 2019 is de stal in Zuidschermer verlengd van 44 naar 104 meter (rechts op de foto). In het oude stalgedeelte zijn alle waterbedden en boxafscheidingen verwijderd en in de gehele stal kwamen diepstrooiselboxen.

 • De waterbedden bleken te glad bij melk uitliggen. Daarom heeft de VOF ervoor gekozen om de waterbedden in te ruilen voor diepstrooiselboxen.

  De waterbedden bleken te glad bij melk uitliggen. Daarom heeft de VOF ervoor gekozen om de waterbedden in te ruilen voor diepstrooiselboxen.

 • Tegelijkertijd is vorig jaar €187.000 geïnvesteerd in een Beddingmaster van Mavasol, waarin de dikke fractie wordt gehygiëniseerd.

  Tegelijkertijd is vorig jaar €187.000 geïnvesteerd in een Beddingmaster van Mavasol, waarin de dikke fractie wordt gehygiëniseerd.

 • Dat levert bacteriearme dikke fractie of biobedding op.

  Dat levert bacteriearme dikke fractie of biobedding op.

 • Van der Helm schept eenvoudig met een voorlader de gehygiëniseerde dikke fractie in een eigen ontworpen instrooimachine.

  Van der Helm schept eenvoudig met een voorlader de gehygiëniseerde dikke fractie in een eigen ontworpen instrooimachine.

 • Elke twee weken komt er nieuwe biobedding in de ligboxen.

  Elke twee weken komt er nieuwe biobedding in de ligboxen.

 • Er zijn nieuwe boxen en gegolfde schoftbomen van Spinder geïnstalleerd. “Dat kostte geld, maar koeien die vrij opstaan en zeker weten dat je geen koeien meer tussen de boxen aantreft, is niet in euro’s uit te drukken”, zegt Sjoerd van der Helm.

  Er zijn nieuwe boxen en gegolfde schoftbomen van Spinder geïnstalleerd. “Dat kostte geld, maar koeien die vrij opstaan en zeker weten dat je geen koeien meer tussen de boxen aantreft, is niet in euro’s uit te drukken”, zegt Sjoerd van der Helm.

 • Er kwam een eenvoudige monomestvergister van Biolectric om energie op te wekken uit eigen mest. Met mestvergisting en biogas is het bedrijf zelfvoorzienend in de stroomvoorziening.

  Er kwam een eenvoudige monomestvergister van Biolectric om energie op te wekken uit eigen mest. Met mestvergisting en biogas is het bedrijf zelfvoorzienend in de stroomvoorziening.

 • Onder andere om stroom te leveren voor de zes melkrobots van Lely.

  Onder andere om stroom te leveren voor de zes melkrobots van Lely.

 • En voor de Juno-voeraanschuifrobot, die net als de melkrobots ook helpt om de arbeidsefficiency op het bedrijf te verhogen.

  En voor de Juno-voeraanschuifrobot, die net als de melkrobots ook helpt om de arbeidsefficiency op het bedrijf te verhogen.

 • Hetzelfde geldt voor de kalverdrinkautomaat voor de kalveren.

  Hetzelfde geldt voor de kalverdrinkautomaat voor de kalveren.

 • De VOF wil de afkalfleeftijd van hun vaarzen verlagen van 27 maanden naar 23 tot 24 maanden door de kalveren harder te voeren. Daarmee is minder jongvee nodig en gaat de kalversterfte nog verder omlaag.

  De VOF wil de afkalfleeftijd van hun vaarzen verlagen van 27 maanden naar 23 tot 24 maanden door de kalveren harder te voeren. Daarmee is minder jongvee nodig en gaat de kalversterfte nog verder omlaag.

 • Om veel liters te melken, voert de VOF 18 kilo krachtvoer per 100 kilo melk en bevat het basisrantsoen naast 20% mais, extra energiebronnen, zoals geplette gerst en rode bieten.

  Om veel liters te melken, voert de VOF 18 kilo krachtvoer per 100 kilo melk en bevat het basisrantsoen naast 20% mais, extra energiebronnen, zoals geplette gerst en rode bieten.

 • Voor een goede opstart van verse koeien, krijgen de droge koeien een apart droogstandsrantsoen met natuurkuilgras, droogstandsmineralen, gerst en rode bieten.

  Voor een goede opstart van verse koeien, krijgen de droge koeien een apart droogstandsrantsoen met natuurkuilgras, droogstandsmineralen, gerst en rode bieten.

 • Het bedrijf is vrij van IBR, BVD en leptospirose.

  Het bedrijf is vrij van IBR, BVD en leptospirose.

 • Een deel van het jongvee is in Zuidschermer gehuisvest, de drachtige vaarzen op een tweede locatie op 5 kilometer afstand.

  Een deel van het jongvee is in Zuidschermer gehuisvest, de drachtige vaarzen op een tweede locatie op 5 kilometer afstand.

 • “We willen doorgroeien naar 330 koeien met een productie van 14.000 kilo per koe per jaar. We sturen daarbij gericht op fokkerij en verbetering van jongveeopfok, voeding en diergezondheid”, zegt Sjoerd van der Helm.

  “We willen doorgroeien naar 330 koeien met een productie van 14.000 kilo per koe per jaar. We sturen daarbij gericht op fokkerij en verbetering van jongveeopfok, voeding en diergezondheid”, zegt Sjoerd van der Helm.

Laatste reacties

 • tinusje

  prachtig om te zien..super voor elkaar...lekker bezig voorlopig

 • ardlegters

  Wat een drekbende op het erf. Dat kan vast beter.

Of registreer je om te kunnen reageren.