Foto: René Stevens RundveeFoto

Te koop: compact en efficiënt melkveebedrijf in Zeeland

In het Zeeuwse Koewacht staat een compact en efficiënt ingericht melkveebedrijf te koop. Het bedrijf is functioneel maar bij een maximale productie is wel meer melkcapaciteit nodig.

Dat het bedrijf een andere bestemming had is te zien aan de bouw; het hoofdgebouw bestaat uit 3 aan elkaar gebouwde stallen. Van links naar rechts zijn dat de ligboxenstal, machineloods en jongveestal.

Het bedrijf is courant om als melkveebedrijf te worden voortgezet. Voor Brabantse melkveehouders zijn er minder regels en is het toch vlakbij huis. Toch acht de makelaar de kans groter dat het een andere bestemming wordt, zoals geiten, paarden of een niet-agrarische bestemming. In dat geval wordt de grond geheel of gedeeltelijk apart verkocht.

De huiskavel heeft een oppervlakte 27,91 hectare en wordt voor weidegang gebruikt. Daarnaast zijn er 2 losse percelen van 1,28 hectare en 7,94 hectare. De eigendomsgrond is bij deze koop niet inbegrepen maar wel te koop. De zavel- en kleigrond is wisselend van samenstelling en varieert van 15 tot 35% afslibbaar.

De bedrijfswoning heeft een inhoud van circa 1.000 kuub en telt 4 slaapkamers. Het war oorspronkelijk 2 woningen onder 1 kap. Vanuit de woning is vrij zicht over de grote ruimte tot aan de openbare weg.

Op het erf liggen verder 5 sleufsilo s voor ruwvoeders en 3 kleinere voor bijproducten, een mestsilo, 4 voersilo s en 1 kunstmestsilo. Door de compacte bouw en korte afstanden is het binnen en buiten efficiënt werken.

Opvallend van de jongveestal zijn de 13 strohokken met stro-opslag erboven; een zichtbaar restant van het voormalige vleesveebedrijf.

De machineloods is nu in gebruik voor opslag en stalling van werktuigen. Het plaatsen van melkrobots of een carrousel in deze loods zijn beide goede opties om de melkcapaciteit te verhogen.

De 2 x 6 visgraat-melkstal functioneert prima maar bij grote aantallen is de capaciteit beperkt. Een koper zal dan moeten investeren in uitbreiding of een ander systeem.

Ook rijdt er in de ligboxenstal een mestrobot rond om de roosters schoon te houden.

De ligboxenstal is in 2011 verlengd tot de huidige omvang. De stal is voorzien van voerstations, automatisch geregelde gordijnen en verkoelingsventilatoren. Aan 1 kant staan strohokken met daarboven stro-opslag.

De vraagprijs voor het object op 1,5 hectare ondergrond is ¬  1,3 miljoen. Meer informatie bij Adriaan van den Heuvel makelaars en adviseurs, Helmond.

Het melkveebedrijf in Koewacht is oorspronkelijk gebouwd voor vleesvee en 17 jaar geleden door de huidige eigenaren omgebouwd. In totaal biedt het bedrijf plaats aan circa 180 melkkoeien en 140 stuks jongvee.

Beheer
WP Admin