Rundveehouderij

Foto & video 38 reacties

Onderzaai grote uitdaging maisteelt 2019

Onderzaai, gelijkzaai of nazaai, het is de grote uitdaging voor maistelers op zandgrond. Tijdens de ruwvoerronde mais leren boeren van elkaar. Op het melkveeproefbedrijf De Marke in Hengelo (Gld.) heeft Zwier van de Vegte ervaring hiermee. Wageningse onderzoeker John Verhoeven vertelt wat de ervaringen van dit eerste jaar met verplichte zaai van een vanggewas na mais is.

Laatste reacties

 • deB.

  Een woord, wat een geknooi!! Kijk bovendien naar het aantal wijsneuzen wat daar rond dartelt!!

  Probeer eerst eens goede mais te telen ipv van je druk te maken over die paar gras sprieten eronder, van bovenaf compleet gele mais met weinig bladvorming

 • bekeken

  Onder een goed maisgewas kan nooit een goed grasgewas groeien. Het is of het een of het ander. Hoe stom kunnen we zijn door achter dit geneuzel aan te lopen met de hoog opgeleiden van de WUR voorop.

 • Henkjan7

  hier 24 ha onderzaai gedaan, komt niks van op door de droogte.
  wat een waardeloos systeem en een onkostenmakerij
  laten we ons druk houden met de teelt van goede mais zoals deB ook al aangeeft
  gr henkjan ten kate

 • Vhouder

  onderzaai moest verboden worden geldsmijterij

 • Vhouder

  juist de B wijsneuzen met dikke salarissen die niks presteren alleen vertellen wat hun het beste uitkomt

 • 112

  let wel op dat LTO de grootte aanjager is in het onderzaai (projectsubsidie) van lnv met als voorwaarde jullie moeten het de boeren door de strot duwen . een waardeloze maat regel . pak het bij de bron aan. als mais land bemest wordt volgens de norm is er niets aan de hand . maar helaas worden de mais percelen nog steeds gebruikt als dump plaats van mest los dat eerst maar eens op LTO OF DURVEN JULLIE DAT NIET

 • wimschaap

  ja niks opgekomen 150 euro per ha weggegooid . plus mais vernield. kan ik de rekening bij overheid verhale ? NOOID MEER DOEN DUS. nu al weer beginnen over rijenbemesting . nieuwmand moet dat willen .GEPLOEGD LAND MOET JE AFBLIJVEN

 • Zuperboer

  Hier ook gezaaid in juni 20 ha omdat we mais willen kunnen oogsten in de juiste rijpheidsfase. Zal waarschijnlijk niet genoeg van opkomen. Vind t ook een maatregel afgesproken door mensen die zelf nooit klei/zand aan de laarzen gehad hebben. Soms kun je boeren te vaak midden in t gezicht slaan. Afgelopen jaren prima groenbemestingsgewassen geteeld, gezaaid in oktober. Blijf boeren niet voor onbenullen verslijten, dat gaat je een keer opbreken.

 • 112

  klopt wimschaap van geploegd land moet je af blijven JE GAAT MET MACHINES VAN +- 30 TON over het geploegde land rijden met allen gevolgen van dien . en ja nogmaals pak het probleem bij de bron aan . onderzaai en rijenbemesting zijn maar lap middelen . en uit eindelijk nog slechter voor het nitraat in het grondwater

 • farmerbn

  In de hele wereld zie je geen onderzaai in de mais omdat je dom bent als je het doet. Het werkt gewoon niet en de kosten zijn het niet waard. Maar wat doen ze in Nederland? Onderzaai!!!

 • agratax.1

  @farmerbn. Voor de boer werkt onder zaai misschien niet. Maar wie heeft je vertelt dat het voor de boer winst moet opleveren? Nee het moet politieke winst opleveren voor de Milieu gedreven politieke partijen. NLTO volgt de eisen van deze groeperingen op, omdat ze later niet de schuld willen krijgen van het als nog ontwrichte klimaat.

 • landboer

  Maar wat gaan we nu doen met niet opgekomen onderzaai? Niks toch?

 • Kelholt

  @landboer Natuurlijk niet!
  Als er een NVWA'er langskomt dan zeg je hem gewoon dat je aan je inspanningsverplichting hebt voldaan en dan citeer je nog even John Verhoeven, onderzoeker bodem en bemesting WUR: "Er is natuurlijk altijd nog de kans dat het graszaad na de maisoogst gaat groeien..."
  Hahahahahaha!

 • j.verstraten1

  Een geslaagde onderzaai legt stikstof beter vast dan een geslaagde nazaai. Het realiseren van geslaagde onderzaai is een stuk moeilijker dan nazaai. En ik spreek ook uit eigen ervaring. Daarbij zijn veel boeren pas tevreden als de onderzaai er net zo dik op staat als nazaai maar het gaat om datgene wat in de grond gebeurt.

 • Gat

  J verstraten als je zorgt voor goede mais en op tijd beregend en gewoon normaal bemest. Dan is die grond uit gemergeld.
  Daarbij na de oogst was het eerst verplicht land los te trekken. Nu zit het vast gereden zometeen. Dat is toch een wassen neus zon beleid.

 • Alco

  Met alle maatregelen trekken we ons zelf het boetekleed aan van de klimaatverandering.
  Echter is ons aandeel slechts peanuts

 • 112

  j verstraten als er volgens de norm bemest wordt is er niet aan de hand of snappen jullie dat niet . volgens mijn omarmen jullie (lto) het mest dumpe op de mais percelen. en als wij als boeren aangeven dat de onderzaai een waardeloze maatregel is horen jullie dat uit te dragen . en niet wat er een paar bestuurders er van vinden. en als ik nu kijk dat op bouwland op zandgrond nog mest gereden mag worden tot 15sep dan snap ik wel waar om het nitraat te hoog is op sommige percelen . en waar om rijden ze nog mest uit op bouwland . ja juist om dat de put leeg moet . en leg mijn eens uit waar om mest uit rijden op bouwland na het oogsten op zandgrond ( VOOR DE GROENBEMESTER TE LATEN GROEIEN) en ik neem aan dat de 170 kg n uit dierlijke mest in het voor jaar al is uit gereden als LTO dit nu eens aanpakt heeft dat veel meer resultaat dan onderzaai en ja op kleigrond snap ik het om dat ze daar voor de winter al ploegen

 • j.verstraten1

  Nee Gat, dat blijkt niet zo te zijn en dat heb ik ook zelf ervaren. Goede grond is dan zeker niet uitgemergeld. Het los trekken op zich zorgt trouwens voor extra activatie van bodemleven en mineralisatie van stikstof. Dat is het voordeel van onderzaai: je hoeft je grond niet meer los te trekken, en daar zit een deel van het voordeel: minder mineralisatie. Wat niet mineraliseerd hoef je ook niet weg te vangen met een vanggewas. Maar ja dat lostrekken waren we altijd wel gewend en dat doen we graag. Om sporen weg te werken zodat er geen water op het land komt te staan en ook om maisstengels onder te werken om de vorming van mycotoxine ea schimmels te voorkomen.

 • j.verstraten1

  112, ik ben geen loopjongen, ik draag uit waar ik achter kan staan. En verder ben ik het met je eens dat het op de zuidelijke zandgrond zowiezo verboden zou moeten worden om op bouwland na oogst van de hoofdteelt nog mest uit te rijden. Het licht niet voor de hand om geen extra inspanningen op de maisteelt te doen om de nitraatuitspoeling te verminderen maar de inspanningen op zuid zand zullen verder uitgebreid moeten worden met extra maatregelen op andere teelten om aan de nitraatrichtlijn te voldoen.

 • Sjefo

  ONDERZAAI,Door ambtenaren geregeld en door stumperts uitgevoerd, het volgende drijfmest in de rij bijna niet uitvoerbaar en wederom zonder toegevoegde waarde.
  Stoppen met de hetze tegen mais !!

 • deB.

  Ook op dit medium compleet de weg kwijt, niet schrijven over het hoofdgewas MAIS, nee allemaal zeuren over dat tot mislukken geboden onderzaai bah

  Aan de ene kant hoop ik op een bak met regen, dikke sporen in de zandgrond, dan is het gelijk over met deze onzin

  Van wie is de grond eigenlijk????? we laten werkelijk alles door de strot duwen, wat een niveau

 • Eppie113

  Hier ook ondergezaaid, niets geworden, de mais had al niet eens vocht genoeg. Na de oogst de grond kaal/zwart, nog een keer zaaien zeker ? Ik wil welgraag een goede groenbemester zoals ik die in voorgaande jaren had, gezaaid na de mais !

 • 112

  j verstraten uw zegt . ik draag uit waar ik achter kan staan. nee uw moet uit dragen wat de boeren er van vinden. ook al bent u het daar niet mee eens . dan pas doet uw aan belangen behartiging van de boeren. vraagje laat al de leden van LTO die mee deze maatregel van onderzaai te maken hebben eens stemmen dan weet ik de uit komst wel ( en ga je niet verschuilen achter de derogatie)

 • j.verstraten1

  Ik verschuil me nergens achter. Hoef ik ook niet 112tje. We hebben een oorzaak van al die vervelende regels. En dat is dat we op oa. zuid zand ( en ook loss) niet aan de nitraatrichtlijn voldoen ( en krw is ook een dingetje). Mijn opdracht is heel simpel: werk aan een toekomst voor de melkveehouderij. Boeren op zuid zand hebben geen toekomst als de nitraatdoelen niet worden behaald. Al 6 nitraatactieplannen hebben wij achter de rug, het 7e is alweer in de maak. En ja, we kunnen de derogatie op zand zomaar kwijt raken. Maar daarmee stopt het mestbeleid niet en verdwijnt ook niet de nitraatrichtlijn. Als onderzaai niet werkt, of het nu aan het weer ligt of onwil van ons om het uit te voern, gaat het vanzelf verdwijnen.... En komt er iets anders voor terug. Als we daar dan blijer van worden is dat prima. Maar ik snap heel goed dat de melkveehouderij niet alleen de problemen kan en hoeft op te lossen.

 • Kelholt

  j.verstraten1 zegt: 'Al 6 nitraatactieplannen hebben wij achter de rug, het 7e is alweer in de maak.'
  Ik zeg: 'Alle actie programma's hebben niets opgeleverd.' Zie het linkje can het CLM:
  <>
  Vooral de verklaring die het CLM bij een mogelijke afname van nitraat geeft is lachwekkend. Maar als jouw opdracht is: Werk aan een toekomst voor de melkveehouderij. Dan zou ik eerst maar eens dit soort verklaringen van het CLM aanvechten ipv onderzaai in mais, wat 0.00001 effect heeft op het nitraatgehalte, te verdedigen.

 • Bodem verbeteren betekend op laag gelegen grond rijsporen van Haķselaar opheffen vervolgens voldoende zaaizaad gebruiken succes gegarandeerd kan in principe hël de maand oktober

 • 112

  heer verstraten1 vraagje 1 hoe komt het dat onderleiding van LTO we nu al met het 6e actieprogramma hebben te maken en het nitraat nog niet goed is . juist om dat het probleem niet bij de bron wordt aangepakt . en zolang als dat niet gebuurt krijgen we een 7-8-9-10 actieprogramma met allen gevolgen van dien zo als die onderzaai .

  vraag 2 hoe kan het dat de ZLTO nog maar amper 50% van de agrarische als lid heeft .

  tip voor LTO luister wat er in het veld leeft onder de boeren . onderzaai is daar een voorbeeld van ik weet zeker dat 80% het niet eens is met de onderzaai . en als jullie daar niet voor opkomen heeft LTO zijn langste tijd gehad

  en nu ook weer dat met de PAS minister zegt dat de sector met plan van aanpak moet komen .vraagje bespreken jullie dat ook met de leden wat LTO gaat doen of wordt het een bestuurlijke besluit . het zelfde als met de twee nieuwe vakgroep leden ook weer bestuurlijk gekozen . en niet gekozen door de leden( boeren ) zo als het hoort.
  verder wens ik de twee dames succes met hun job.

 • Alco

  Bekijk eerst eens waar hogere N watermonsters genomen.
  Juist ja. Bij veengronden wat N los laat.

 • Vhouder

  ja maar moet ik nou na de maisoogst nog een keer vanggewas zaaien of niet van de onderzaai is niks opgekomen

 • kleine boer

  Koren er vaak vroeg af maar geen verplichte groenbemester alleen als er mest op word gereden volgens mij en er word op de korenvelden in de lente ook vaak bemest.........geeft toch aan dat ze van de mais af willen en niks anders beetje moeilijk maken komt er minder mais....

 • Alco

  Is groenbemester niet verplicht voor granen?
  Of komt dat omdat boeren vanzelf wel weten wat beter is.
  Ook bij mais weten ze dat wel!

 • kleine boer

  Na granen vaak gezaaid om aan de vergroeningseisen te voldoen maar dacht niet als vanggewas verplicht tenzij er dacht na de oogst nog is bemest. Toch zo krom als maar kan na graan lukt groenbemester vaak wel en dat weet een boer ook en zaait daarom ook. Maar Bv een snee gras oogsten mag weer niet op vorig jaar na ivm de droogte de snee gras weer onderploegen is dus duurzaam .....

 • Sjefo

  J Verstraten.1, agrifirm heeft blijkbaar al +/- 10 jaar proeven gedaan met onderzaai en eigenlijk is het geen enkel jaar een succes geworden, het systeem wat bijna 100% van de boeren willen (behalve jij Verstraten) wat bijna altijd 100% slaagt moeten we koesteren.
  Verstraten een beetje dimmen zou wel op zijn plaats zijn

 • Ossen

  Slechte slaging: resultaatverplichting!
  Onderzaai kan mislukken, bijvoorbeeld door droogte, onkruidbestrijding of een gebrek aan licht. Let op: je voldoet dan niet aan de resultaatverplichting die mais-onderzaai is! Je moet dan alsnog voor 1 oktober een vanggewas nazaaien. (bron: RVO)

 • nvanrooij1

  @Ossen
  Hoezo voor 1 oktober alsnog een vanggewas zaaien als de mais er niet af is. Onderzaat met rekening van de loonwerker is voldoende ook al is het minder geslaagd. Gras inzaaien moest eerst ook in het voorjaar. Ook zo’n onzinnige maatregel. Is gelukkig inmiddels hersteld. Vanggewas zaaien wordt ook nog wel aangepast want onderzaai werkt niet.

 • info336

  Even een vraag van een leek: Uit de reacties hierboven lees ik dat onderzaai waardeloos is. Er zijn nog andere mogelijkheden: voor 1 oktober een groenbemester zaaien of voor 31 oktober een wintergraan zaaien. Is onderzaai dan de minst kwaaie? Hoe zien jullie die andere twee mogelijkheden?

 • Jan-Zonderland

  @Info, als onderzaai zou werken dan had niemand er problemen mee. Maar het is gewoon een onwerkbaar ding. Inzaaien voor 1oktober kan maar dAn moet je de mais er wel af hebben en dat is moeilijk te voorspellen. En je wilt de mais niet te vroeg hakselen omwille van het vanghewas/groenbemester. Wintergraan inzaaien is in de meeste gevallen geen alternatief omdat men er volgend jaar liever een beter renderend gewas op verbouwd. Als je gewoon snijrogge zaait tot eind october dan krijg je nog genoeg vanggewas. Maar de politiek weet het beter.

 • koestal

  Dus geen succes.

Laad alle reacties (34)

Of registreer je om te kunnen reageren.