Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Fokkalveren groeien harder met hoge melkschema’s en nieuwe brok

De afgelopen maanden voerde Alpuro Breeding een voerproef uit in haar proefstallen in Scherpenzeel. Het doel was om het effect van voeding in de eerste 14 weken op de pensontwikkeling van fokkalveren te bepalen.

Foto

 • De afgelopen maanden voerde Alpuro Breeding een voerproef uit in haar proefstallen in Scherpenzeel. Het doel was om het effect van voeding in de eerste 14 weken op de pensontwikkeling van fokkalveren te bepalen. Op de achtergrond Herbert Bouwers, directeur Alpuro Breeding (links) en Harmen Endendijk, hoofd R&D. - Foto's: Ronald Hissink

  De afgelopen maanden voerde Alpuro Breeding een voerproef uit in haar proefstallen in Scherpenzeel. Het doel was om het effect van voeding in de eerste 14 weken op de pensontwikkeling van fokkalveren te bepalen. Op de achtergrond Herbert Bouwers, directeur Alpuro Breeding (links) en Harmen Endendijk, hoofd R&D. - Foto's: Ronald Hissink

 • “In onze voerproef in 2010 bleek al dat opfok gericht op maximale groei loont. Het voeren van kwaliteitsbrok (ruwvoerbrok) levert de meeste groei op, omdat deze brok de pensontwikkeling het meest stimuleert”, zegt Endendijk. “Hoe groter het pensoppervlak, hoe beter de voerbenutting is.”

  “In onze voerproef in 2010 bleek al dat opfok gericht op maximale groei loont. Het voeren van kwaliteitsbrok (ruwvoerbrok) levert de meeste groei op, omdat deze brok de pensontwikkeling het meest stimuleert”, zegt Endendijk. “Hoe groter het pensoppervlak, hoe beter de voerbenutting is.”

 • Dit jaar heeft Alpuro Breeding een soortgelijke proef gedaan met een nieuwe samenstelling van de brok. “Het blijkt dat de groei van kalveren is gestegen ten opzichte van 2010”, concludeert Bouwers.

  Dit jaar heeft Alpuro Breeding een soortgelijke proef gedaan met een nieuwe samenstelling van de brok. “Het blijkt dat de groei van kalveren is gestegen ten opzichte van 2010”, concludeert Bouwers.

 • Het onderzoek werd uitgevoerd met 30 kalveren verdeeld in 3 groepen met elk een verschillend rantsoen. Alle kalveren kregen een melkschema van 43 kilo in 10 weken. Groep 1 kreeg vanaf 2 weken leeftijd tot 14 weken oud ruwvoerbrok.

  Het onderzoek werd uitgevoerd met 30 kalveren verdeeld in 3 groepen met elk een verschillend rantsoen. Alle kalveren kregen een melkschema van 43 kilo in 10 weken. Groep 1 kreeg vanaf 2 weken leeftijd tot 14 weken oud ruwvoerbrok.

 • Ruwvoerbrok is volgens het Alpuro Breedingconcept geschikt om in de eerste 3 levensmaanden onbeperkt te voeren.

  Ruwvoerbrok is volgens het Alpuro Breedingconcept geschikt om in de eerste 3 levensmaanden onbeperkt te voeren.

 • Groep 2 kreeg vanaf 2 weken leeftijd tot 14 weken oud een variant van de Follow Upbrok.

  Groep 2 kreeg vanaf 2 weken leeftijd tot 14 weken oud een variant van de Follow Upbrok.

 • Follow Upbrok wordt normaliter vanaf een leeftijd van 3 maanden tot een half jaar onbeperkt gevoerd. Sommige veehouders voeren deze brok gemakshalve ook in de eerste 3 maanden. De kalveren groeien dan minder hard dan bij het voeren van ruwvoerbrok in de eerste 3 maanden.

  Follow Upbrok wordt normaliter vanaf een leeftijd van 3 maanden tot een half jaar onbeperkt gevoerd. Sommige veehouders voeren deze brok gemakshalve ook in de eerste 3 maanden. De kalveren groeien dan minder hard dan bij het voeren van ruwvoerbrok in de eerste 3 maanden.

 • Groep 3 is de controle- of standaardgroep. Deze groep kreeg vanaf 2 weken leeftijd tot 14 weken oud een melkvee-TMR met A-brok.

  Groep 3 is de controle- of standaardgroep. Deze groep kreeg vanaf 2 weken leeftijd tot 14 weken oud een melkvee-TMR met A-brok.

 • Een melkvee-TMR met A-brok is op relatief veel bedrijven nog gebruikelijk. Het geeft de minste groei van de 3 rantsoenen.

  Een melkvee-TMR met A-brok is op relatief veel bedrijven nog gebruikelijk. Het geeft de minste groei van de 3 rantsoenen.

 • Na het slachten van 2 kalveren uit elke groep bekijken Bouwers, Endendijk en Joan Somers van de afdeling R&D naar de pensontwikkeling van elk kalf. Kalveren met veel penspapillen per vierkante centimeter en lange papillen hebben de beste penswerking met een hoge groei.

  Na het slachten van 2 kalveren uit elke groep bekijken Bouwers, Endendijk en Joan Somers van de afdeling R&D naar de pensontwikkeling van elk kalf. Kalveren met veel penspapillen per vierkante centimeter en lange papillen hebben de beste penswerking met een hoge groei.

 • De penswanden van de 3 geslachte kalveren (14 weken oud) naast elkaar. Je ziet groep 1 (63), 2 (61) en 3 (66) respectievelijk van links naar rechts.

  De penswanden van de 3 geslachte kalveren (14 weken oud) naast elkaar. Je ziet groep 1 (63), 2 (61) en 3 (66) respectievelijk van links naar rechts.

 • “De verschillen zijn vaak pas goed te zien bij het rekken van de penswand”, zegt Endendijk.

  “De verschillen zijn vaak pas goed te zien bij het rekken van de penswand”, zegt Endendijk.

 • De penspapillen van het kalf uit groep 3 waren dunner en minder lang dan van kalveren uit groep 1 en 2, waarvan de papillen goed tot zeer goed waren ontwikkeld. De dichtheid was in groep 1 het hoogst.

  De penspapillen van het kalf uit groep 3 waren dunner en minder lang dan van kalveren uit groep 1 en 2, waarvan de papillen goed tot zeer goed waren ontwikkeld. De dichtheid was in groep 1 het hoogst.

 • Op 12 weken leeftijd hadden de kalveren uit groep 3 een gemiddeld gewicht van 112,1 kilo en uit groep 1 en 2 respectievelijk 128,4 kilo en 126,0 kilo.

  Op 12 weken leeftijd hadden de kalveren uit groep 3 een gemiddeld gewicht van 112,1 kilo en uit groep 1 en 2 respectievelijk 128,4 kilo en 126,0 kilo.

 • Ook is gelet op de mestconsistentie van de kalveren in de proef. De verschillen hierin waren tussen de groepen niet groot.

  Ook is gelet op de mestconsistentie van de kalveren in de proef. De verschillen hierin waren tussen de groepen niet groot.

 • “Uit deze proef blijkt ook weer dat goed voeren van kalveren loont. Het levert geld op door extra melk en verlaging van de afkalfleeftijd van vaarzen”, concludeert Bouwers.

  “Uit deze proef blijkt ook weer dat goed voeren van kalveren loont. Het levert geld op door extra melk en verlaging van de afkalfleeftijd van vaarzen”, concludeert Bouwers.

Eén reactie

 • deB.


  Dank voor de reclame om het dure opfoksysteem een zet in de rug te geven

Of registreer je om te kunnen reageren.