Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Aanpalend natuurgebied dwingt tot extra investering in nieuwe stal

Melkveehouders Jef en Guy Noyens bouwden nieuw voor 212 koeien in Kastelee (België). De Belgen moesten investeren in dierrechten en emissiebeperking. “Onze uit 1982 stammende ligboxenstal is op. Bovendien dient zich met Guy een opvolger aan. Dan moet je je bedrijf klaarmaken voor de toekomst”, stelt Jef. “Was dit niet het geval, dan had ik het nog even met de oude stal uitgezongen.”

Foto

 • Jef (57) en Guy (33) Noyens in Kastelee (België) nemen eind augustus een nieuwe ligboxenstal in gebruik. De stal biedt plaats aan 212 koeien. De huidige uit 1982 stammende ligboxenstal telt 133 ligplaatsen en wordt nu bevolkt door 145 koeien. Daarnaast heeft het bedrijf nog 105 stuks jongvee. Er is 54 hectare land: 25 hectare gras, 25 hectare mais en 4 hectare tarwe. - Foto's: Guus Queisen

  Jef (57) en Guy (33) Noyens in Kastelee (België) nemen eind augustus een nieuwe ligboxenstal in gebruik. De stal biedt plaats aan 212 koeien. De huidige uit 1982 stammende ligboxenstal telt 133 ligplaatsen en wordt nu bevolkt door 145 koeien. Daarnaast heeft het bedrijf nog 105 stuks jongvee. Er is 54 hectare land: 25 hectare gras, 25 hectare mais en 4 hectare tarwe. - Foto's: Guus Queisen

 • De nieuwe ligboxenstal is voorzien van een 2x14-stands Delaval Champion-parallelmelkstal (zij-aan-zij), type Blue Diamond. In de betonnen kelder onder de melkstal bevindt zich alle (gevoelige) apparatuur.

  De nieuwe ligboxenstal is voorzien van een 2x14-stands Delaval Champion-parallelmelkstal (zij-aan-zij), type Blue Diamond. In de betonnen kelder onder de melkstal bevindt zich alle (gevoelige) apparatuur.

 • 2 opdrijfhekken van het type ME5000 zorgen dat de koeien uit de 2 groepen bij de melkstal komen.

  2 opdrijfhekken van het type ME5000 zorgen dat de koeien uit de 2 groepen bij de melkstal komen.

 • De stal is voorzien van Agrilight-ledverlichting.

  De stal is voorzien van Agrilight-ledverlichting.

 • In de stal staan 6 krachtvoerboxen. Daarmee kan Noyens per individuele koe een voerplan programmeren. Daarbij gaat hij uit van de lactatiefase en de melkgift. Voor het ruwvoerrantsoen gaat Noyens de OptiDuo-voeraanschuifrobot van Delaval gebruiken. Deze schuift het voer niet alleen aan, maar ververst het gelijktijdig door het te mengen.

  In de stal staan 6 krachtvoerboxen. Daarmee kan Noyens per individuele koe een voerplan programmeren. Daarbij gaat hij uit van de lactatiefase en de melkgift. Voor het ruwvoerrantsoen gaat Noyens de OptiDuo-voeraanschuifrobot van Delaval gebruiken. Deze schuift het voer niet alleen aan, maar ververst het gelijktijdig door het te mengen.

 • De koeien komen in de boxen te liggen op Winflex-matrassen. De keuze viel op deze matrassen uit oogpunt van arbeid, snelle reiniging en goed ligcomfort. Bij het liggen worden de koeien van elkaar gescheiden door Bruland-relaxboxen.

  De koeien komen in de boxen te liggen op Winflex-matrassen. De keuze viel op deze matrassen uit oogpunt van arbeid, snelle reiniging en goed ligcomfort. Bij het liggen worden de koeien van elkaar gescheiden door Bruland-relaxboxen.

 • Noyens koos voor een emissiearme vloer van Anders Beton. Een must. Een voorwaarde in de vergunning is dat de maatschap moet zorgen voor een ammoniakreductie van 43%. Oorzaak: het bedrijf ligt nabij een natuurgebied. Er is voor ruim 60 koeien aan dierrechten aangekocht, tegen €445 er koe. "Dat is zeker zonde geld, maar in vergelijking met de Nederlandse fosfaatrechten slechts een fractie”, stelt Jef.

  Noyens koos voor een emissiearme vloer van Anders Beton. Een must. Een voorwaarde in de vergunning is dat de maatschap moet zorgen voor een ammoniakreductie van 43%. Oorzaak: het bedrijf ligt nabij een natuurgebied. Er is voor ruim 60 koeien aan dierrechten aangekocht, tegen €445 er koe. "Dat is zeker zonde geld, maar in vergelijking met de Nederlandse fosfaatrechten slechts een fractie”, stelt Jef.

 • Een andere voorwaarde om deze reductie van 43% te realiseren is dat een mestrobot minimaal 12 keer per dag over de vloer heen moet gaan om de mest te verwijderen. Met 1 mestrobot kan Noyens niet aan die eis voldoen. Daarom is geïnvesteerd in 2 mestrobots. Ondanks deze eisen verliep de vergunningprocedure vlot. In februari 2018 werd bij de gemeente de vergunning ingediend en in september 2018 kreeg Noyens het akkoord.

  Een andere voorwaarde om deze reductie van 43% te realiseren is dat een mestrobot minimaal 12 keer per dag over de vloer heen moet gaan om de mest te verwijderen. Met 1 mestrobot kan Noyens niet aan die eis voldoen. Daarom is geïnvesteerd in 2 mestrobots. Ondanks deze eisen verliep de vergunningprocedure vlot. In februari 2018 werd bij de gemeente de vergunning ingediend en in september 2018 kreeg Noyens het akkoord.

 • Om voldoende daglicht in de stal te krijgen en gelijktijdig de warmte buiten te houden, is het dak voorzien van een lichtstraat met warmtewerende polycarbonaat golfplaten. Een UV-werende laag aan de buitenzijde vormt een barrière tegen de schadelijke effecten van UV-licht. “We verwachten dat deze coating, in combinatie met de toegepaste dakisolatie, de temperatuur in de zomer voldoende zal dempen. Mocht blijken dit toch niet zo is, dan zullen we de stal alsnog voorzien van ventilatoren”, zegt Guy Noyens.

  Om voldoende daglicht in de stal te krijgen en gelijktijdig de warmte buiten te houden, is het dak voorzien van een lichtstraat met warmtewerende polycarbonaat golfplaten. Een UV-werende laag aan de buitenzijde vormt een barrière tegen de schadelijke effecten van UV-licht. “We verwachten dat deze coating, in combinatie met de toegepaste dakisolatie, de temperatuur in de zomer voldoende zal dempen. Mocht blijken dit toch niet zo is, dan zullen we de stal alsnog voorzien van ventilatoren”, zegt Guy Noyens.

 • De volledig rvs DX3S-silotank van 25.000 liter is standaard voorzien van een Crossfire-bodem en zijverdamper en een DN100-uitloop inclusief een separate melkinlaat. De PUR-isolatie is tot 6 cm dik.

  De volledig rvs DX3S-silotank van 25.000 liter is standaard voorzien van een Crossfire-bodem en zijverdamper en een DN100-uitloop inclusief een separate melkinlaat. De PUR-isolatie is tot 6 cm dik.

 • Een selectiehek zorgt dat bepaalde koeien na het melken afgezonderd kunnen worden voor verdere behandeling, zoals inseminatie, drachtcontrole, droogzetten, inenting of behandeling.

  Een selectiehek zorgt dat bepaalde koeien na het melken afgezonderd kunnen worden voor verdere behandeling, zoals inseminatie, drachtcontrole, droogzetten, inenting of behandeling.

 • Koeien in het zorggedeelte beschikken, uit oogpunt van hygiëne, over een zandbed. Daarnaast kunnen volgens Guy Noyens de koeien in een zandbed beter opstaan.

  Koeien in het zorggedeelte beschikken, uit oogpunt van hygiëne, over een zandbed. Daarnaast kunnen volgens Guy Noyens de koeien in een zandbed beter opstaan.

 • Regenwater van de stal en het erf moet in de grond worden geïnfiltreerd. Daarom heeft Noyens een sloot langs de stal aangelegd. In het najaar komt er nog aanplant rondom de stal.

  Regenwater van de stal en het erf moet in de grond worden geïnfiltreerd. Daarom heeft Noyens een sloot langs de stal aangelegd. In het najaar komt er nog aanplant rondom de stal.

 • Familie Noyens houdt op vrijdag 16 augustus van 10.00 tot 16.00 uur een open dag op hun melkveebedrijf aan de Desselsebaan 11 in Kasterlee (ten zuiden van Turnhout, zuidwestelijk van Eindhoven).

  Familie Noyens houdt op vrijdag 16 augustus van 10.00 tot 16.00 uur een open dag op hun melkveebedrijf aan de Desselsebaan 11 in Kasterlee (ten zuiden van Turnhout, zuidwestelijk van Eindhoven).

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.