Foto's: Anne van der Woude RundveeFoto

Meer biodiversiteit met eenvoudige maatregelen

Trea Doornenbal (45) heeft met haar man Harry (47) in Appelscha (Fr.) een veebedrijf met 230 koeien.

En borage of komkommerkruid.

Trea Doornenbal en haar buurman Wyger Veenje zorgen voor 1.500 m2 bloemenstroken langs de Eerste Wijk en de Bokslootweg tussen Appelscha en Ravenswoud.

De bijen maken dankbaar gebruik van de bloemenstroken en nemen de nectar op uit de vele soorten bloemen, zoals hier phacelia.

In de wilde bloemenmengels zitten wel 30 soorten, ook zonnebloem.

En korenbloem.

En malva of kaasjeskruid (paars) en klaproos en kamille op de achtergrond.

Tussen de bloemenzee is ook een bijenhotel geplaatst.

De wilde bloemen zijn goed voor de bijenstand, maar ook vlinders profiteren ervan.

Doornenbal doet aan deelweidegang en weidt het jongvee en de droge koeien.

Omdat we het melkvee niet weiden, krijgen we geen biodiversiteitspremie van FrieslandCampina , zegt Trea. Het vergroten van biodiversiteit kent geen verdienmodel, we dragen hieraan graag bij uit overtuiging.

Sinds kort wordt ingekruist met Fleckvieh, Montebeliarde en Jersey. Het doel: duurzamer vee.

Harry zaait grasklavermengsels in en laat tijdens het gras maaien langs sloten een strook gras staan. Ook dat stimuleert biodiversiteit.

Het is belangrijk om struikgewas onder een bomenrij te laten staan en extra struiken, zoals meidoorn, aan te planten. Dat helpt allemaal om de omstandigheden voor insecten en vogels te verbeteren , stelt Trea.

Het Friese melkveebedrijf wil ook graag bijdragen aan meer vogels in het gebied en hangt daartoe diverse nestkastjes op.

In de ligboxenstal nestelen veel boerenzwaluwen. We laten schuurdeuren open staan en ik maak modderpoelen, zodat de vogels materiaal hebben om een nest te kunnen bouwen , zegt Trea.

Het melkveebedrijf van Doornenbal is klaar voor de zesde generatie. De tweeling Claudia (18) en Jeroen Doornenbal (18) studeert dierhouderij op Van Hall Larenstein en wil het bedrijf overnemen.

Trea Doornenbal (45) heeft samen met haar man Harry (47) in Appelscha (Fr.) een melkveebedrijf met 230 koeien. Trea zet zich ook in voor meer biodiversiteit op het eigen bedrijf en daarbuiten.

Onder andere door het zaaien van diverse stroken wilde bloemenmengsels op eigen grond. Op de achtergrond weiden de droge koeien.

Van bovenaf is goed te zien dat Doornenbal een relatief groot melkveebedrijf heeft. Trea Doornenbal stelt dat elk melkveebedrijf wel iets kan doen om de biodiversiteit te vergroten. Ook grotere bedrijven.

In een houtwal op de huiskavel is een deel van de eiken vervangen door andere struiken, zoals de gele kornoelje die pimpelmezen aantrekt. Naast de houtwal staan ook stroken met wilde bloemen. Op het hele bedrijf is 1.000 m2 ingezaaid met wilde bloemen.

De houtwal met aan weerszijden bloemenstroken.

Beheer
WP Admin