Rundveehouderij

Foto & video 1 reactielaatste update:3 jul 2019

Jongste kalveren bij elkaar in nieuwe stal (5)

Erik Smale bouwt een ‘nieuwe’ kalverstal en gebruikt veel tweedehands materiaal. Boerderij volgt de stalbouw. Dit is deel 5 (slot): de kalveren staan in de stal.

Bekijk ook deel 1, deel 2, deel 3 en deel 4 van deze fotoreportage.

Foto

 • Erik Smale (32) heeft in Joppe (Gld.) in maatschap met zijn ouders Jan (62) en Gerri (62) een veebedrijf met 160 melkkoeien, 80 stuks jongvee en 120 hectare land (in gebruik). Hij liet een kalverstal bouwen voor 34 dieren tot 6 maanden oud. Tot eind vorig jaar stonden de jongste kalveren nog verspreid over het erf; niet ideaal. - Foto's: Ronald Hissink

  Erik Smale (32) heeft in Joppe (Gld.) in maatschap met zijn ouders Jan (62) en Gerri (62) een veebedrijf met 160 melkkoeien, 80 stuks jongvee en 120 hectare land (in gebruik). Hij liet een kalverstal bouwen voor 34 dieren tot 6 maanden oud. Tot eind vorig jaar stonden de jongste kalveren nog verspreid over het erf; niet ideaal. - Foto's: Ronald Hissink

 • Een fraai bedrijfsoverzicht, met net niet zichtbaar de nieuwe kalverstal. In de oude situatie stonden de jongste dieren op verschillende plekken, onder meer achter het woonhuis. Logistiek niet ideaal en qua klimaat verre van optimaal. Het was ook te arbeidsintensief.

  Een fraai bedrijfsoverzicht, met net niet zichtbaar de nieuwe kalverstal. In de oude situatie stonden de jongste dieren op verschillende plekken, onder meer achter het woonhuis. Logistiek niet ideaal en qua klimaat verre van optimaal. Het was ook te arbeidsintensief.

 • De ‘nieuwe’ stal is een soort open kapschuur van 13 bij 24 meter en kostte €60.000. Smale drukte de kosten door veel in eigen beheer te doen (elektra, wateraansluiting). Ook hergebruikte hij eenlingboxen en koos hij voor tweedehands spanten, gordingen, windbreekgaas en sleufsilowanden (deels).

  De ‘nieuwe’ stal is een soort open kapschuur van 13 bij 24 meter en kostte €60.000. Smale drukte de kosten door veel in eigen beheer te doen (elektra, wateraansluiting). Ook hergebruikte hij eenlingboxen en koos hij voor tweedehands spanten, gordingen, windbreekgaas en sleufsilowanden (deels).

 • Een fraai overzicht van de open kalverstal. Van links naar rechts: groepsiglo’s, strohokken/roostervloer, voergang en 20 eenlingboxen. Smale koos voor natuurlijke ventilatie met aan de rechterzijkant een rolgordijn met windbreekgaas om tocht te voorkomen.

  Een fraai overzicht van de open kalverstal. Van links naar rechts: groepsiglo’s, strohokken/roostervloer, voergang en 20 eenlingboxen. Smale koos voor natuurlijke ventilatie met aan de rechterzijkant een rolgordijn met windbreekgaas om tocht te voorkomen.

 • De deur naar de voergang van de eenlingboxen. De bloembak en gele streep rechts markeren de grens voor de trekker. Zo rijdt Smale de dakgoot er niet af. De erfverharding is overigens niet ‘hagelnieuw’. Het straatwerk bestaat deels uit oude betonnen platen en roosters. Ook hier bespaarde Smale op de kosten.

  De deur naar de voergang van de eenlingboxen. De bloembak en gele streep rechts markeren de grens voor de trekker. Zo rijdt Smale de dakgoot er niet af. De erfverharding is overigens niet ‘hagelnieuw’. Het straatwerk bestaat deels uit oude betonnen platen en roosters. Ook hier bespaarde Smale op de kosten.

 • Smale bedient het gordijn/windbreekgaas. Die kan hij over de hele lengte van de stal open zetten (zie volgende foto). Het whiteboard staat vol met kalverinformatie, het kastje rechts ervan is onder meer gevuld met oormerken.

  Smale bedient het gordijn/windbreekgaas. Die kan hij over de hele lengte van de stal open zetten (zie volgende foto). Het whiteboard staat vol met kalverinformatie, het kastje rechts ervan is onder meer gevuld met oormerken.

 • Qua klimaat gaat Smale er flink op vooruit in de nieuwe stal. De stal is qua windrichting op een gunstige plek gebouwd; de lage kant – het dak is hier 2,20 meter hoog - zit aan het westen.

  Qua klimaat gaat Smale er flink op vooruit in de nieuwe stal. De stal is qua windrichting op een gunstige plek gebouwd; de lage kant – het dak is hier 2,20 meter hoog - zit aan het westen.

 • Deze kalveren zijn nog geen 2 weken oud. De gekleurde emmers hebben geen aparte betekenis. De gele nummers op de vloer corresponderen met de informatie op het whiteboard. Ze zijn ook een stimulans om de vloer goed schoon te houden. Anders zijn de cijfers snel niet meer goed zichtbaar.

  Deze kalveren zijn nog geen 2 weken oud. De gekleurde emmers hebben geen aparte betekenis. De gele nummers op de vloer corresponderen met de informatie op het whiteboard. Ze zijn ook een stimulans om de vloer goed schoon te houden. Anders zijn de cijfers snel niet meer goed zichtbaar.

 • De binnenkant van de stal, aan de kant van de eenlingboxen. De voergang is bijna 1,5 meter breed genoeg. In dit deel van de stal hangt tl-/ledverlichting. Zo is er altijd voldoende licht en kan Smale de jongste dieren goed controleren.

  De binnenkant van de stal, aan de kant van de eenlingboxen. De voergang is bijna 1,5 meter breed genoeg. In dit deel van de stal hangt tl-/ledverlichting. Zo is er altijd voldoende licht en kan Smale de jongste dieren goed controleren.

 • De oudere kalveren staan in 3 strohokken aan de andere kant van de stal. 3 iglo's van 2 meter hoog vormen de rand van de stal; ze staan deels binnen en buiten. Het dak is hier 3,5 meter hoog.

  De oudere kalveren staan in 3 strohokken aan de andere kant van de stal. 3 iglo's van 2 meter hoog vormen de rand van de stal; ze staan deels binnen en buiten. Het dak is hier 3,5 meter hoog.

 • De iglo’s zijn ruim: 4,40 meter breed en 2 meter hoog. Smale huisvest maximaal 5 kalveren in 1 iglo. Dat kunnen er veel meer zijn, maar de veehouder vindt het aantal van 5 prima. Bovendien hoeft hij met die lage bezetting niet zo vaak in te strooien.

  De iglo’s zijn ruim: 4,40 meter breed en 2 meter hoog. Smale huisvest maximaal 5 kalveren in 1 iglo. Dat kunnen er veel meer zijn, maar de veehouder vindt het aantal van 5 prima. Bovendien hoeft hij met die lage bezetting niet zo vaak in te strooien.

 • 1 van de 3 strohokken. Smale verwacht wel arbeidsbesparing in de nieuwe stal. De kalveren tot 6 maanden oud kostten hem altijd 1 uur werk per dag. Daar zal straks zeker een kwartier vanaf gaan. Er komt met deze stal een einde aan het slepen met kalveren.

  1 van de 3 strohokken. Smale verwacht wel arbeidsbesparing in de nieuwe stal. De kalveren tot 6 maanden oud kostten hem altijd 1 uur werk per dag. Daar zal straks zeker een kwartier vanaf gaan. Er komt met deze stal een einde aan het slepen met kalveren.

 • Smale sluit 1 van de 3 tussenhekken in het strogedeelte. Hij kan zo vlot grotere hokken maken.

  Smale sluit 1 van de 3 tussenhekken in het strogedeelte. Hij kan zo vlot grotere hokken maken.

 • In de stal koos Smale voor een regulier jongvee spijlenhek van Schijver stalinrichting. Dit standaard voerhek kan ook voorzien worden van een rvs-strip (plaat). Zo’n strip met gaten waar spenen doorheen kunnen, is demontabel aan het voerhek gemaakt. Smale is zo flexibel.

  In de stal koos Smale voor een regulier jongvee spijlenhek van Schijver stalinrichting. Dit standaard voerhek kan ook voorzien worden van een rvs-strip (plaat). Zo’n strip met gaten waar spenen doorheen kunnen, is demontabel aan het voerhek gemaakt. Smale is zo flexibel.

 • Tussen het strogedeelte/voergang en de eenlingboxen (rechts, niet in beeld) bevindt zich een muurtje met daarboven extra kuilkleed op maat (uiterst rechts). De wind botst tegen het muurtje aan waardoor geen trek ontstaat. Het voordeel: er wordt toch evengoed verse lucht aangevoerd.

  Tussen het strogedeelte/voergang en de eenlingboxen (rechts, niet in beeld) bevindt zich een muurtje met daarboven extra kuilkleed op maat (uiterst rechts). De wind botst tegen het muurtje aan waardoor geen trek ontstaat. Het voordeel: er wordt toch evengoed verse lucht aangevoerd.

 • Smale heeft net een kar met hooi klaargezet.

  Smale heeft net een kar met hooi klaargezet.

 • De mestput is zowel aan de voor- als de achterkant 1 meter langer dan de stal. Zo kan Smale eenvoudig mest uit de put pompen. In totaal kan de veehouder 40 kuub mest onder de stal opslaan.

  De mestput is zowel aan de voor- als de achterkant 1 meter langer dan de stal. Zo kan Smale eenvoudig mest uit de put pompen. In totaal kan de veehouder 40 kuub mest onder de stal opslaan.

 • Nog een fraai overzicht. Smale heeft tijdens de bouw 2 spantvakken open gehouden. In de toekomst kan hij de stalcapaciteit uitbreiden naar 56 kalveren. Dat is nu nog niet aan de orde.

  Nog een fraai overzicht. Smale heeft tijdens de bouw 2 spantvakken open gehouden. In de toekomst kan hij de stalcapaciteit uitbreiden naar 56 kalveren. Dat is nu nog niet aan de orde.

 • De afstand tussen ligboxenstal en kalverstal is groot. Daarom koos Smale voor een elektrowagen uit de tuinbouw. Die kostte hem tweedehands € 2.000 tot € 3.000. Hij kan er vlot van alles mee vervoeren.

  De afstand tussen ligboxenstal en kalverstal is groot. Daarom koos Smale voor een elektrowagen uit de tuinbouw. Die kostte hem tweedehands € 2.000 tot € 3.000. Hij kan er vlot van alles mee vervoeren.

 • De elektrowagen is simpel te besturen. Smale gebruikt de wagen onder meer voor emmers, biest of pasgeboren kalfjes.

  De elektrowagen is simpel te besturen. Smale gebruikt de wagen onder meer voor emmers, biest of pasgeboren kalfjes.

 • Smale kan de stal vlot uitmesten. Met een verreiker haalt hij de iglo's zo uit de stal om ze tijdelijk in het weiland te zetten. De kalveren sluit hij vervolgens op in een deel van het strohok.

  Smale kan de stal vlot uitmesten. Met een verreiker haalt hij de iglo's zo uit de stal om ze tijdelijk in het weiland te zetten. De kalveren sluit hij vervolgens op in een deel van het strohok.

Eén reactie

 • blaksmark

  Gebruikt veel tweedehands materiaal ik denk dat 70 a 80 procent nog nieuw is.

Of registreer je om te kunnen reageren.