Rundveehouderij

Foto & video 6 reacties

Dochters ontrafelen vererving van stier

Tijdens de NRM kwamen 10 dochtergroepen in de ring. Ook niet-kenners konden er voordeel mee doen.

Foto

 • De dochtergroeppresentatie is gericht op een brede groep veehouders, die ‘gewoon een goede koe’ in de stal wil hebben. Een vijf- of zestal dochters van één stier geeft extra informatie wat in indexen en onderbalkscore niet gevat wordt.

  De dochtergroeppresentatie is gericht op een brede groep veehouders, die ‘gewoon een goede koe’ in de stal wil hebben. Een vijf- of zestal dochters van één stier geeft extra informatie wat in indexen en onderbalkscore niet gevat wordt.

 • De eerste bezoekers zaten net toen de dochters van Bouw Finder (eigenaan CRV) in de ring kwamen. Als jonge stier werd Finder al veel gebruikt, omdat hij op de NVI-ranking met afstand boven alle andere stieren stond. Menig veehouder heeft nu pinken of melkgevende vaarzen aan de melk.

  De eerste bezoekers zaten net toen de dochters van Bouw Finder (eigenaan CRV) in de ring kwamen. Als jonge stier werd Finder al veel gebruikt, omdat hij op de NVI-ranking met afstand boven alle andere stieren stond. Menig veehouder heeft nu pinken of melkgevende vaarzen aan de melk.

 • Het waren rijzige dochters van formaat met daarbij een goede bespiering. De uiers waren goed aangehecht, met een gewenste lengte en dikte van de spenen. De benen waren lang en de kruizen hadden een goede helling.

  Het waren rijzige dochters van formaat met daarbij een goede bespiering. De uiers waren goed aangehecht, met een gewenste lengte en dikte van de spenen. De benen waren lang en de kruizen hadden een goede helling.

 • Poppe Ferdi-dochters waren een stuk kleiner dan de voorgaande groep. De jeugdige vaarzen stapten met hun lange rug soepel door de ring. Iets te beweeglijk, bleek uit de wat onrustige presentatie. Volgens KI Kampen was Ferdi al maanden de meest verkochte stier.

  Poppe Ferdi-dochters waren een stuk kleiner dan de voorgaande groep. De jeugdige vaarzen stapten met hun lange rug soepel door de ring. Iets te beweeglijk, bleek uit de wat onrustige presentatie. Volgens KI Kampen was Ferdi al maanden de meest verkochte stier.

 • De nodige fijnheid in bouw en benen. De uiers waren goed gevormd en passend bij een melkkoe, maar hoefden niet royaler. Met name de hardheid en kwaliteit in skelet en benen die de Ferdi-dochters kenmerken, wijken af van de hedendaagse grote en wat grovere dieren.

  De nodige fijnheid in bouw en benen. De uiers waren goed gevormd en passend bij een melkkoe, maar hoefden niet royaler. Met name de hardheid en kwaliteit in skelet en benen die de Ferdi-dochters kenmerken, wijken af van de hedendaagse grote en wat grovere dieren.

 • Uit elke groep koos de jury het meest favoriet dier en lichtte die keuze toe. Het geeft de mogelijkheid tot een kleine onafhankelijke bijdrage in het strakke protocol van de demonstratie en voorgeschreven mondelinge begeleiding

  Uit elke groep koos de jury het meest favoriet dier en lichtte die keuze toe. Het geeft de mogelijkheid tot een kleine onafhankelijke bijdrage in het strakke protocol van de demonstratie en voorgeschreven mondelinge begeleiding

 • Delta Fun P is een van de eerste hoornloze stieren, die als fokstier doorbreekt. Delta Fun P heeft een hoge totaal index. Het exterieur is van hoog niveau waarbij uiers en benen uitblinken. Grootvader Snowman was te herkennen bij de Fun P-dochters; de uitstraling van veel melkaanleg was duidelijk waarneembaar.

  Delta Fun P is een van de eerste hoornloze stieren, die als fokstier doorbreekt. Delta Fun P heeft een hoge totaal index. Het exterieur is van hoog niveau waarbij uiers en benen uitblinken. Grootvader Snowman was te herkennen bij de Fun P-dochters; de uitstraling van veel melkaanleg was duidelijk waarneembaar.

 • De uiers imponeerden door hun vaste aanhechting. Van voor en achter hoog, breed aan het lichaam. Daarbij waren de aderen goed zichtbaar op het uier. Dat maakt de Fun P ook nog eens tot een showtopper.

  De uiers imponeerden door hun vaste aanhechting. Van voor en achter hoog, breed aan het lichaam. Daarbij waren de aderen goed zichtbaar op het uier. Dat maakt de Fun P ook nog eens tot een showtopper.

 • Semex benadrukt graag de verbinding met het Canadese fokkerijland. De uitstraling en presentatie van de Fitz-groep gaf dat weer. De grote en hoogbenige dieren werden uiterst rustig in de ring geshowd.

  Semex benadrukt graag de verbinding met het Canadese fokkerijland. De uitstraling en presentatie van de Fitz-groep gaf dat weer. De grote en hoogbenige dieren werden uiterst rustig in de ring geshowd.

 • De ondiepe uiers zaten vrijwel in het lichaam verzonken. In bouw hadden de Fitz-dochters een zeer strakke ruglijn, een sterke korte nek en een diepe voorhand. Iets meer ruimte en soepelheid in het achterstel zouden niet misstaan.

  De ondiepe uiers zaten vrijwel in het lichaam verzonken. In bouw hadden de Fitz-dochters een zeer strakke ruglijn, een sterke korte nek en een diepe voorhand. Iets meer ruimte en soepelheid in het achterstel zouden niet misstaan.

 • Ki Samen bracht twee Hoekland Maik-zonen mee naar Zwolle. De bonte groep van VVH Repairman bestond uit tweedekalfsdochters, die veel kracht en rondheid vertoonden.

  Ki Samen bracht twee Hoekland Maik-zonen mee naar Zwolle. De bonte groep van VVH Repairman bestond uit tweedekalfsdochters, die veel kracht en rondheid vertoonden.

 • Het zestal was ruim gebouwd en had veel massa. De uiers waren correct waarbij er met name in de vooruier wat wisseling was in aanhechting en speenplaatsing. Verder vielen de bespiering en de ronde botten op.

  Het zestal was ruim gebouwd en had veel massa. De uiers waren correct waarbij er met name in de vooruier wat wisseling was in aanhechting en speenplaatsing. Verder vielen de bespiering en de ronde botten op.

 • Niet alleen in de ring, maar ook op de stand waren de dieren goed te zien en uitstekend gepresenteerd. Sommige dieren vielen op, zoals deze MVP-dochter.

  Niet alleen in de ring, maar ook op de stand waren de dieren goed te zien en uitstekend gepresenteerd. Sommige dieren vielen op, zoals deze MVP-dochter.

 • Op het blauwe zaagsel - dat zeer effectief bleek en een een prettige basis was voor de presentatie - trok deze Leontien als kopkoe de aandacht. De MVP-dochters vertoonden fijnheid van kop tot staart. Ze waren niet allemaal even fraai en compleet als deze Leontien.

  Op het blauwe zaagsel - dat zeer effectief bleek en een een prettige basis was voor de presentatie - trok deze Leontien als kopkoe de aandacht. De MVP-dochters vertoonden fijnheid van kop tot staart. Ze waren niet allemaal even fraai en compleet als deze Leontien.

 • De grootvader van de getoonde dochters is de veel benutte Mogul en zijn kenmerkende eigenschappen in bouw, uier en benen waren wederom goed te zien. Ook de melkrijkheid en malsheid waren in de MVP-dochters te herkennen.

  De grootvader van de getoonde dochters is de veel benutte Mogul en zijn kenmerkende eigenschappen in bouw, uier en benen waren wederom goed te zien. Ook de melkrijkheid en malsheid waren in de MVP-dochters te herkennen.

 • Direct na de pauze kwam de groep van De Su Nirvana in de ring. Ook Nirvana is een zoon van Mogul en ook deze dochtergroep werd door Heemskerk in de ring gebracht. Attent liepen de grote Nirvana-dochters door de ring.

  Direct na de pauze kwam de groep van De Su Nirvana in de ring. Ook Nirvana is een zoon van Mogul en ook deze dochtergroep werd door Heemskerk in de ring gebracht. Attent liepen de grote Nirvana-dochters door de ring.

 • De Nirvana-dochters hadden voldoende lengte, voldoende diepe ribben en vast aangehechte uiers met scherpe ophangband. Op koeien met ruime voorhand en pas zal Nirvana uitstekend werk doen.

  De Nirvana-dochters hadden voldoende lengte, voldoende diepe ribben en vast aangehechte uiers met scherpe ophangband. Op koeien met ruime voorhand en pas zal Nirvana uitstekend werk doen.

 • Meerdere dochtergroepen kwamen de ring in met een imponerende kopkoe. Zo ook Jotani waarbij een zelfbewuste en zeer complete koe het zestal aanvoerde. Jotani is de hoogste exterieurvererver bij de roodbonte stieren en derhalve werd er veel van verwacht.

  Meerdere dochtergroepen kwamen de ring in met een imponerende kopkoe. Zo ook Jotani waarbij een zelfbewuste en zeer complete koe het zestal aanvoerde. Jotani is de hoogste exterieurvererver bij de roodbonte stieren en derhalve werd er veel van verwacht.

 • 2 jaar geleden overtuigden de Jotani-dochters met goed gebouwde kruizen waardoor uier en benen optimaal tot hun recht kwamen. Dit keer trokken de uiers de meeste aandacht. Veel toeschouwers hadden wel graag wat meer massa gezien bij deze roodbonte dochters.

  2 jaar geleden overtuigden de Jotani-dochters met goed gebouwde kruizen waardoor uier en benen optimaal tot hun recht kwamen. Dit keer trokken de uiers de meeste aandacht. Veel toeschouwers hadden wel graag wat meer massa gezien bij deze roodbonte dochters.

 • Massa en rondheid waren twee kenmerken van de getoonde Bouw Rocky-dochters. Ronde ribben, maar ook rondheid in de uiervorm. De benen van de dochters hadden een gewenste kromheid die bijdraagt aan een makkelijk beengebruik.

  Massa en rondheid waren twee kenmerken van de getoonde Bouw Rocky-dochters. Ronde ribben, maar ook rondheid in de uiervorm. De benen van de dochters hadden een gewenste kromheid die bijdraagt aan een makkelijk beengebruik.

 • De Bouw Rocky-dochters hebben bovengemiddeld veel ruimte in bouw en in kruis. De uiers zijn prima, maar hebben korte spenen. De Rocky-dochters doen iets volgroeid aan.

  De Bouw Rocky-dochters hebben bovengemiddeld veel ruimte in bouw en in kruis. De uiers zijn prima, maar hebben korte spenen. De Rocky-dochters doen iets volgroeid aan.

 • Op de stand hadden de Malki-dochters al de nodige aandacht getrokken, omdat ze allemaal zeer zwarte velletjes hadden. Daarbij vertoonden ze veel melkuitstraling met hun dunne huid en attente koppen.

  Op de stand hadden de Malki-dochters al de nodige aandacht getrokken, omdat ze allemaal zeer zwarte velletjes hadden. Daarbij vertoonden ze veel melkuitstraling met hun dunne huid en attente koppen.

 • De jury was zeer lovend over het zestal en het publiek kon er volledig mee instemmen. Zo bleek de dochtergroep van Big Malki een ‘grande finale’ van de dochtergroeppresentatie. Kanttekening daarbij: de dochtergroepen waren van dermate hoog niveau dat ze meer publiek hadden verdiend.

  De jury was zeer lovend over het zestal en het publiek kon er volledig mee instemmen. Zo bleek de dochtergroep van Big Malki een ‘grande finale’ van de dochtergroeppresentatie. Kanttekening daarbij: de dochtergroepen waren van dermate hoog niveau dat ze meer publiek hadden verdiend.

 • Pieternel 42 geeft goed weer waarom er over de Big Malki-dochters werd gepraat. De koeien waren mooi uitgezwaard, voorzien van diepe ribben en goed gevormde uiers. De benen hebben voldoende bot waarop met ruime stap gelopen wordt. Dat de Malki dochters goed produceerden was zichtbaar, maar productiedrang ging niet ten koste van bouw of reserves.

  Pieternel 42 geeft goed weer waarom er over de Big Malki-dochters werd gepraat. De koeien waren mooi uitgezwaard, voorzien van diepe ribben en goed gevormde uiers. De benen hebben voldoende bot waarop met ruime stap gelopen wordt. Dat de Malki dochters goed produceerden was zichtbaar, maar productiedrang ging niet ten koste van bouw of reserves.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Hoevvel procent van de NRM-koeien kunnen zonder problemen met een robot gemolken worden? Vaak zie je dat de spenen te dun zijn, de achterspeenplaatsing te nauw en de voorspenen lager dan de achterspenen.

 • Robert P

  Hier komen de dochtergroepen aan bod.
  De nauwe speenplaatsing, vooral van achteren, komen minder voor dan voorheen. Dunne spenen en korte spenen waren bij elke dochtergroepen wel te zien. De spenen van achteren hoger dan de voorspenen kom je vooral tegen bij de showkoeien op de zaterdag. Bij de koeien in de dochtergroepen komt dat veel minder voor. Zoals in de tekst staat was Bouw Finder de groep met zeer bruikbare spenen. Lengte en dikte genoeg voor melkstal en melkrobot. De spenen staan niet te nauw voor de melkrobot

 • farmer135

  Als je koeien niet aan de robot aan kunt passen, pas je de robot aan de koeien aan.

 • farmerbn

  Koeien op een show hebben vaak heel veel melk (meer dan 30ltr?) in het uier. In de praktijk komen koeien de robot in met 10-12 ltr in het uier en als ze de spenen te nauw hebben staan is melken erg lastig. Je ziet het echte uier pas als ze na de show net gemolken zijn. En dan schrik je van de nauwe speenplaatsing, korte en dunne spenen en de voorspenen lager dan de achterspenen. De huidige fokkerij maakt weer veel fokkerijfouten.

 • Robert P

  30 liter is wel erg veel. Volle uiers hebben ze wel. Bouw Finder heeft 94 (dus wijd) achterspeensplaatsing.
  Repairman zit met 99 dichtbij het gemiddelde voor achterspeenplaatsing. Beide was in de groep goed te zien. Wat ook opviel is dat een grote deel van de stieren juist weer langere spenen doorgeeft aan de dochters.
  Fokkerij heeft weinig te maken met fouten, want één of enkele stieren die passen kunnen goed werk doen op je bedrijf. Of het nu robot of melkstal is. Kijken, daar begint het mee en dat voorkomt klagen.

 • farmerbn

  De huidige fouten in de fokkerij zijn korte dunne spenen, achterspenen die elkaar raken en erg taaimelkse koeien. Met kijken los je de problemen echt niet op. Stieren die deze problemen veroorzaken of veroorzaakt hebben moeten niet meer in de stamboom zitten bij de in te zetten proefstieren. Zolang ki-verenigingen dat wel doen zijn ze probleemveroorzakers.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.