Rundveehouderij

Foto & video 15 reacties

Te koop: groot biologisch melkveebedrijf

In Doornspijk (Gld.) staat een modern melkveebedrijf met NB-vergunning voor 460 stuks vee te koop. Er kan maximaal 205 hectare bijgekocht worden.

Foto

 • In Doornspijk (Gld.) staat een groot biologisch veebedrijf te koop voor €2 miljoen (gebouwen). De verkoper betaalde ooit €5,6 miljoen voor de opstallen. Fosfaatrechten zijn de reden van verkoop. In 2015 moest het bedrijf nog opstarten. Toen de stal vol stond, bleken er slechts rechten voor 20 melkkoeien te zijn. Een koper moet dus zelf fosfaatrechten meenemen. - Foto: Foto: Havinga Makelaardij

  In Doornspijk (Gld.) staat een groot biologisch veebedrijf te koop voor €2 miljoen (gebouwen). De verkoper betaalde ooit €5,6 miljoen voor de opstallen. Fosfaatrechten zijn de reden van verkoop. In 2015 moest het bedrijf nog opstarten. Toen de stal vol stond, bleken er slechts rechten voor 20 melkkoeien te zijn. Een koper moet dus zelf fosfaatrechten meenemen. - Foto: Foto: Havinga Makelaardij

 • Het bedrijf ligt in een melkveeregio. Zwolle is de dichtstbijzijnde stad op 25 kilometer afstand. Het bouwblok is 3 hectare groot. Deze grote ligboxenstal is in 2011 als bio-vleesveestal gebouw, maar is in 2016 omgebouwd voor bio-melkvee. De stal – met zonnepanelen - voldoet aan alle Skal-normen. Foto's: Theo Brummelaar

  Het bedrijf ligt in een melkveeregio. Zwolle is de dichtstbijzijnde stad op 25 kilometer afstand. Het bouwblok is 3 hectare groot. Deze grote ligboxenstal is in 2011 als bio-vleesveestal gebouw, maar is in 2016 omgebouwd voor bio-melkvee. De stal – met zonnepanelen - voldoet aan alle Skal-normen. Foto's: Theo Brummelaar

 • Een overzicht in de stal. De brede voergang en lichtstraat vallen op. Links was tot begin dit jaar het melkvee gehuisvest (220 boxen). Rechts stonden droge koeien en een deel van het jongvee. Voor dit bedrijf geldt een NB-vergunning voor 240 melkkoeien en 220 stuks jongvee.

  Een overzicht in de stal. De brede voergang en lichtstraat vallen op. Links was tot begin dit jaar het melkvee gehuisvest (220 boxen). Rechts stonden droge koeien en een deel van het jongvee. Voor dit bedrijf geldt een NB-vergunning voor 240 melkkoeien en 220 stuks jongvee.

 • Het melken gebeurt in een 2x22-swingover van Dairymaster. Die melkstal is links voorin de ligboxenstal geplaatst. De swingover stamt uit 2015.

  Het melken gebeurt in een 2x22-swingover van Dairymaster. Die melkstal is links voorin de ligboxenstal geplaatst. De swingover stamt uit 2015.

 • De stal is, zoals gezegd, volledig ingericht op biologisch. Dat geldt ook voor de maatvoering van de boxen. De melkkoeien lopen op een dichte vloer.

  De stal is, zoals gezegd, volledig ingericht op biologisch. Dat geldt ook voor de maatvoering van de boxen. De melkkoeien lopen op een dichte vloer.

 • Bij het bedrijf hoort 205 hectare land. Daarvan is 75 hectare huiskavel (met goed kavelpad) en 30 hectare ligt op korte afstand. Deze grond kan bijgekocht worden. Gedeeltelijk pacht is in overleg met de verkoper eventueel een optie.

  Bij het bedrijf hoort 205 hectare land. Daarvan is 75 hectare huiskavel (met goed kavelpad) en 30 hectare ligt op korte afstand. Deze grond kan bijgekocht worden. Gedeeltelijk pacht is in overleg met de verkoper eventueel een optie.

 • De overige 100 hectare ligt binnen een straal van 10 kilometer. Een nadeel is dat dit maar liefst 40 veldkavels zijn, al liggen ze dicht bij elkaar. Alle grond kan overigens bijgekocht worden. De hectareprijs is €60.000.

  De overige 100 hectare ligt binnen een straal van 10 kilometer. Een nadeel is dat dit maar liefst 40 veldkavels zijn, al liggen ze dicht bij elkaar. Alle grond kan overigens bijgekocht worden. De hectareprijs is €60.000.

 • Er is ook een potstal uit 2004. Hier werd voorheen vleesvee biologisch gehouden. Nu is de stal vooral geschikt voor jongvee en droge of drachtige koeien. De totale capaciteit: 280 dieren.

  Er is ook een potstal uit 2004. Hier werd voorheen vleesvee biologisch gehouden. Nu is de stal vooral geschikt voor jongvee en droge of drachtige koeien. De totale capaciteit: 280 dieren.

 • In de potstal is een automatische stroverdeler.

  In de potstal is een automatische stroverdeler.

 • Achter de ligboxenstal bevindt zich een nette loods. Die bestaat voor twee derde uit mestopslag (5.400 kuub per jaar). Het voorste deel biedt ruimte voor jongvee. Die huisvesting is niet optimaal.

  Achter de ligboxenstal bevindt zich een nette loods. Die bestaat voor twee derde uit mestopslag (5.400 kuub per jaar). Het voorste deel biedt ruimte voor jongvee. Die huisvesting is niet optimaal.

 • De werktuigenberging is ook voorzien van zonnepanelen.

  De werktuigenberging is ook voorzien van zonnepanelen.

 • Het bedrijf telt 2 woonhuizen, allebei uit de jaren 70. Dit is het grootste huis. Er zijn onder meer 5 slaapkamers.

  Het bedrijf telt 2 woonhuizen, allebei uit de jaren 70. Dit is het grootste huis. Er zijn onder meer 5 slaapkamers.

 • Dit is de tweede woning. Die telt onder meer 4 slaapkamers. Meer informatie over dit object is te krijgen bij Havinga Makelaardij in Briltil (Gr.).

  Dit is de tweede woning. Die telt onder meer 4 slaapkamers. Meer informatie over dit object is te krijgen bij Havinga Makelaardij in Briltil (Gr.).

Check de grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Laatste reacties

 • hollandagri

  en nu maar hopen dat het geen aangevochten nb vergunning is die vernietigd wordt onder de pas

 • farmerbn

  Wat een drama dat je deze prachige boerderij moet verkopen door politieke spelletjes.

 • deB.


  Zie het eerst eens te verkopen,oncourante vleesveestal
  Veel te grote investering voor het te behalen rendement

 • koestal

  Er komen nog veel meer van dit soort bedrijven te koop,als er meer kinderen zijn is dit niet meer over te nemen en wie is in staat om dit te kopen ?

 • Attie

  De eigenaar kan veel verdienen aan de grond die hij door de jaren heen als belegging gekocht heeft, maar met zelf boeren is hij minder gelukkig...

 • pelleboer

  dit bedrijf deed alles goed.N B voor 460 dieren, bouwvergunning voor 240 melkkoeien alles keurig voor mekaar gemaakt.Net aan de gang. Krijg je een mes in de rug.20 fosfaat rechjes.Had deze man eerst een verzekering af moeten sluiten voor regelgeving idioterie? diep triest.

 • Vhouder

  bestte pelleboer hij begon in 2016 met melken lang na juli 2015 had er toen nog geen lichtje moeten gaan branden bij hem of dacht ie o der komt wel een uitzondering laat een ander maar inleveren voor mij

 • deB.


  Zo is het Vhouder. Totaal geen medelijden mee om willens en wetens op te starten zonder rechten!! Puur gokken, om nog meer pegels te verkrijgen. Jammer, does ook normaal

 • Tuig

  Wanneer heeft hij de vergunning aangevraagd. Bezwaarschriften op ingediend? Dat zegt meer denk ik.

 • hollandagri

  Als al die losse grond niet biologisch is gehouden kan niemand hier voorlopig zonder noemenswaardige grond gaan biologisch of regulier (melkveewet) gaan boeren. Mededelingsplicht makelaars en kritische blik van boerderij

 • hollandagri

  Was PAS vergunning 2016 die binnen 2 jaar benut moest zijn. lege dop vergunning.

 • farmerbn

  @vhouder. Stel dat je geen fosfaat hoeft in te leveren om zo'n boer te helpen. Zou je dan hetzefde denken? Als je dan een andere mening hebt, ben je nu puur egoistisch bezig.

 • deB.

  Denk je nu echt dat deze man, aan een ander gedacht heeft??
  Wat een denkwijze om nu vhouder, op aan te kijken

 • Vhouder

  beste farmerbn ik zeg niet dat ik het hem niet gun maar vond jij het verantwoordelijk om in 2016 nog te beginnen met melken als je geen rechten hebt

 • koestal

  Verkeerd gegokt,net als veel andere melkveehouders.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.