Rundveehouderij

Foto & video 4 reacties

NRM houdt het hoofd koel

Boerderij nam op een van de hete dagen een kijkje tijdens de voorbereidingen op de NRM in Zwolle.

Foto

 • Water, ventilatie en een soepele doorstroming moeten zorgen voor een prettige omgeving voor bezoekers en dieren.

  Water, ventilatie en een soepele doorstroming moeten zorgen voor een prettige omgeving voor bezoekers en dieren.

 • "Wat een werk, wat een werk", zegt Bastiaan tussen neus en lippen door. "Mensen kunnen zich moeilijk een voorstelling maken hoeveel werk het evenement NRM is. En paar hete dagen maken het nog intensiever."

  "Wat een werk, wat een werk", zegt Bastiaan tussen neus en lippen door. "Mensen kunnen zich moeilijk een voorstelling maken hoeveel werk het evenement NRM is. En paar hete dagen maken het nog intensiever."

 • Koeien, voer, maar ook licht, geluid en veel elektriciteit moeten naar de juiste plaats worden gebracht. Alles veilig en schoon.

  Koeien, voer, maar ook licht, geluid en veel elektriciteit moeten naar de juiste plaats worden gebracht. Alles veilig en schoon.

 • Vanwege de warmte werden de eerste Friese koeien op woensdagmorgen 11 uur aangevoerd. Bij vertrek had de zon Friesland nog niet bereikt en kwam de temperatuur nauwelijks boven de 20 graden uit. De vervroegde aanvoer had zeker zijn voordelen voor dier en mens.

  Vanwege de warmte werden de eerste Friese koeien op woensdagmorgen 11 uur aangevoerd. Bij vertrek had de zon Friesland nog niet bereikt en kwam de temperatuur nauwelijks boven de 20 graden uit. De vervroegde aanvoer had zeker zijn voordelen voor dier en mens.

 • In de grote hal - waar de showring en de tribunes zich bevinden - wordt gezorgd voor licht en geluid. Over de gehele lengte wordt een karkas met 72 elementen voor lichtshow en geluid opgetakeld.

  In de grote hal - waar de showring en de tribunes zich bevinden - wordt gezorgd voor licht en geluid. Over de gehele lengte wordt een karkas met 72 elementen voor lichtshow en geluid opgetakeld.

 • Ontelbare sluitingen en klemmen voor het water komen in een karretje langs. Lekkage kun je niet gebruiken en alles moet veilig worden weggewerkt.

  Ontelbare sluitingen en klemmen voor het water komen in een karretje langs. Lekkage kun je niet gebruiken en alles moet veilig worden weggewerkt.

 • Om de hitte voor mens en dier een beetje draaglijk te houden, worden de eerste koeien in de schaduw geschoren

  Om de hitte voor mens en dier een beetje draaglijk te houden, worden de eerste koeien in de schaduw geschoren

 • Jos Buiting (links) is ervaren als projectleider van de NRM en zijn collega Henk Daatselaar heeft alle nationale shows meegemaakt. Het gesprek gaat hier over ventilatie en hoe om te gaan met de hitte.

  Jos Buiting (links) is ervaren als projectleider van de NRM en zijn collega Henk Daatselaar heeft alle nationale shows meegemaakt. Het gesprek gaat hier over ventilatie en hoe om te gaan met de hitte.

 • Het parkeerterrein voor de NRM is gratis en direct toegankelijk. Rondom de hallen met de show en stands staan zwarte hekken zodat alleen toegang via de kassa mogelijk is.

  Het parkeerterrein voor de NRM is gratis en direct toegankelijk. Rondom de hallen met de show en stands staan zwarte hekken zodat alleen toegang via de kassa mogelijk is.

 • Tijdens de hitte op dinsdag was het binnen in de hallen beter vol te houden dan buiten. Niet alleen de ventilatieroosters, maar ook de deuren en mechanische ventilatie zorgen voor luchtstroming.

  Tijdens de hitte op dinsdag was het binnen in de hallen beter vol te houden dan buiten. Niet alleen de ventilatieroosters, maar ook de deuren en mechanische ventilatie zorgen voor luchtstroming.

 • In de oude ronde hal van de IJsselhallen is een zeer krachtige ventilatie aanwezig. De rookwolken tijdens de jaarlijkse tractorpulling-wedstrijden worden zo bijvoorbeeld in korte tijd afgezogen.

  In de oude ronde hal van de IJsselhallen is een zeer krachtige ventilatie aanwezig. De rookwolken tijdens de jaarlijkse tractorpulling-wedstrijden worden zo bijvoorbeeld in korte tijd afgezogen.

 • Boven de koeien hangen enkele kleinere ventilatoren. Ondanks alle maatregelen raakte één dier toch nog oververhit. Even een rondje lopen met een frisse douche en alle stress is weer vergeten.

  Boven de koeien hangen enkele kleinere ventilatoren. Ondanks alle maatregelen raakte één dier toch nog oververhit. Even een rondje lopen met een frisse douche en alle stress is weer vergeten.

 • Dirk heeft het zweet op het voorhoofd staan. Zijn hoed uit Kenia blijkt niet bestand tegen hard werken en hitte. De heftruck doet het zwaarste werk maar slepen met hooi, stro en pallets blijft een ‘warme’ klus.

  Dirk heeft het zweet op het voorhoofd staan. Zijn hoed uit Kenia blijkt niet bestand tegen hard werken en hitte. De heftruck doet het zwaarste werk maar slepen met hooi, stro en pallets blijft een ‘warme’ klus.

 • Bij de dochtergroepen waren de meeste dieren woensdagmiddag al aanwezig. Tijdens de voorbereiding bleek één koe in een flits ontsnapt. Dwars en eigenwijs denderde ze overal doorheen. De inzender heeft haar weer opgeladen en een paar uur later liep ze weer rustig in de stal.

  Bij de dochtergroepen waren de meeste dieren woensdagmiddag al aanwezig. Tijdens de voorbereiding bleek één koe in een flits ontsnapt. Dwars en eigenwijs denderde ze overal doorheen. De inzender heeft haar weer opgeladen en een paar uur later liep ze weer rustig in de stal.

 • Ook bij de individuele keuring waren de eerste deelnemers al druk bezig. Een groep fokkers uit Twente werkt samen en kleedt de stalling extra aan met planken en informatieborden.

  Ook bij de individuele keuring waren de eerste deelnemers al druk bezig. Een groep fokkers uit Twente werkt samen en kleedt de stalling extra aan met planken en informatieborden.

 • Het leek of de organisatie al rekening had gehouden met de hitte. De koeien lopen door een waterblauwe zaagsellaag in de keuringsringen. Een ‘coole’ uitstraling na een drukke, maar perfect georganiseerde voorbereiding.

  Het leek of de organisatie al rekening had gehouden met de hitte. De koeien lopen door een waterblauwe zaagsellaag in de keuringsringen. Een ‘coole’ uitstraling na een drukke, maar perfect georganiseerde voorbereiding.

Laatste reacties

 • deB.


  Wat een gedoe, wat een gedoe, elkaars koeien keuren met 30 graden plus!

 • koestal

  Maak er gewoon een gezellige dag van.

 • deB.


  Met een plukje toeschouwers is dit ook een aanfluiting! De vrijdag kan in het vervolg afgeschaft worden.
  Bij Crv lekker druk in de stand, ja met blauwe blousjes van Crv!

 • Prodriver

  laat die koeien maar achterwege en zet dr een leuk stel vrouwen neer en paar potten bier hatsee

Of registreer je om te kunnen reageren.