Foto: Jan Willem van Vliet RundveeFoto

15 mille investeren bovenop MDV-stal levert 45 cent per kilo melk extra

Met een MDV-stal voldoet het bedrijf van Jasper Giesen (44) en Wilma van den Berg (44) in Ezinge (Groningen) al aan een flink aantal maatregelen van het Beter Leven-keurmerk.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Een groot strohok voor afkalfkoeien geeft overzicht en verbetert het dierenwelzijn.

Het melkveebedrijf van familie Giesen ligt in het Nationaal Landschap Middag-Humsterland in Groningen. Het heeft 24 hectare natuurland omdat het gebied zich hiervoor goed leent. - Foto's: Jan Willem van Vliet

De vennoten houden 170 koeien en 80 stuks jongvee op 103 hectare grasland. De productie is 9.900 kilo melk met 3,58% eiwit en 4,33% vet.

Na het eerste jaar van deelname moet er 1 automatische draaiende koeborstel hangen per 60 koeien. Voor de andere dieren mogen dit vaste borstels zijn.

De ligboxenstal uit 2011 voldoet aan de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). De ruimere maatvoering van ligboxen, looppaden en ruimte achter het voerhek zijn ook eisen van het Beter Leven-keurmerk 1 ster van de Dierenbescherming.

Het Beter Leven-keurmerk 1 ster stelt de eis dat er voldoende drinkplaatsen aanwezig moeten zijn voor melkvee, jongvee en stieren.

Wat het aantal vreetplaatsen voor melkvee betreft moet 80% van de koeien tegelijk kunnen vreten, bij nieuwbouw of verbouw geldt dat voor 100%.

Het melkvee ligt op waterbedden van Beerepoot Agri. Dat verhoogt het koecomfort en het vermindert been- en klauwproblemen.

Weidegang voor melkgevende koeien is verplicht, minimaal 120 dagen, 6 uur per dag. Voor jongvee geldt minimaal 100 in de eerste 2 levensjaren.

Bedrijven met het Beter Leve-keurmerk maken gebruik van 100% groene stroom. Giesen doet dat onder andere met 2 windmolens op het eigen erf om duurzame energie op te wekken.

Daarnaast liggen er zonnepanelen op de ligboxenstal.

Jasper Giesen laat het effect van verschraling op zijn grasland zien. Het leidt tot kruidenrijk grasland en biodiversiteit. Voor Beter Leven-keurmerk 1 ster geldt dat 5% van de percelen extensief kruidenrijk grasland is.

Er zijn 14 nieuwe grotere eenlingboxen aangeschaft, omdat de nuka s op termijn 28 dagen op het bedrijf moeten blijven. Er gelden duidelijke afmetingen voor de huisvesting van jonge kalveren.

Er zijn grotere ligboxen geïnstalleerd voor het jongvee van 4 tot 12 maanden oud. Daarin hebben de jongste kalveren te veel ruimte hebben, waardoor het schoonhouden van de ligboxen te veel werk is. In overleg met de Dierenbescherming wordt gekeken naar een staffeling per leeftijdscategorie.

In de jongveestal zijn 30 nieuwe transparante dakplaten geïnstalleerd voor meer lichtinval.

Giesen heeft een groot aandeel natuurland boven de norm van 5% aandeel kruidenrijk grasland, waardoor de eis van maximaal 40% krachtvoer lastig kan zijn om de melkproductie op peil te houden.

Om te voldoen aan alle Beter Leven-keurmerkeisen, 1 ster, hebben Jasper en Wilma Giesen tot dusver circa ¬ 15.000 geïnvesteerd, naast de investering in de MDV-stal. Werken volgens de Beter Leven-normen vraagt meer arbeid en aanpassingen bij ver- of nieuwbouw. De vergoeding van 4,5 cent per liter melk is noodzakelijk om de benodigde investeringen te kunnen doen.

Beheer
WP Admin