Rundveehouderij

Foto & video 13 reacties

Nog geen afnamezekerheid bio-melk

Pieter Berend Slager en Margreet Wiersema hadden al langer plannen om biologisch te gaan boeren. De fosfaatperikelen zorgden voor een versnelling. Ze zijn nu in omschakeling.

Foto

 • Pieter Berend Slager (56) vormt samen met Margreet Wiersema (51) maatschap De Heemen. De maatschap heeft in Stedum (Gr.) een veebedrijf met 100 melkkoeien, 35 stuks jongvee en 62 hectare land. Ook is er een zorgboerderij. - Foto's: Jan Willem van Vliet

  Pieter Berend Slager (56) vormt samen met Margreet Wiersema (51) maatschap De Heemen. De maatschap heeft in Stedum (Gr.) een veebedrijf met 100 melkkoeien, 35 stuks jongvee en 62 hectare land. Ook is er een zorgboerderij. - Foto's: Jan Willem van Vliet

 • Slager bouwde in het najaar van 2015 een vrijloopstal voor 120 melk- en kalfkoeien. De veehouder koos voor een vrijloopstal waarin de koeien bij een volle bezetting 15 m² ruimte per dier zouden hebben.

  Slager bouwde in het najaar van 2015 een vrijloopstal voor 120 melk- en kalfkoeien. De veehouder koos voor een vrijloopstal waarin de koeien bij een volle bezetting 15 m² ruimte per dier zouden hebben.

 • Een fraai overzicht in de vrijloopstal, Slager controleert de automatische stroverdeler. Het is rustig in het potgedeelte, de koeien staan allemaal aan de zijkant aan het voerhek. Slager had hiervoor net gevoerd. Let ook op de lightroof.

  Een fraai overzicht in de vrijloopstal, Slager controleert de automatische stroverdeler. Het is rustig in het potgedeelte, de koeien staan allemaal aan de zijkant aan het voerhek. Slager had hiervoor net gevoerd. Let ook op de lightroof.

 • Fosfaat was ook op dit bedrijf een thema. Op de peildatum van 2 juli 2015 had Slager 90 melkkoeien en 55 stuks jongvee. De veehouder kon zodoende niet verder groeien en zijn vrijloopstal vol zetten.

  Fosfaat was ook op dit bedrijf een thema. Op de peildatum van 2 juli 2015 had Slager 90 melkkoeien en 55 stuks jongvee. De veehouder kon zodoende niet verder groeien en zijn vrijloopstal vol zetten.

 • Slager had 2 opties om met de nieuwe omstandigheden om te gaan. De eerste was er geen: à €250.000 fosfaatrechten kopen voor 25 koeien. Zijn bank wilde dat niet financieren. Optie 2 was het jongvee bij een buurman uitbesteden. Een tijdelijke oplossing voor 2 jaar die Slager €10.000 tot €15.000 per jaar kostte.

  Slager had 2 opties om met de nieuwe omstandigheden om te gaan. De eerste was er geen: à €250.000 fosfaatrechten kopen voor 25 koeien. Zijn bank wilde dat niet financieren. Optie 2 was het jongvee bij een buurman uitbesteden. Een tijdelijke oplossing voor 2 jaar die Slager €10.000 tot €15.000 per jaar kostte.

 • Begin 2018 anticipeerde Slager; hij wilde van gangbaar naar biologisch gaan. Slager speelde al langer met het idee van bio en een gesloten kringloop. Met 62 hectare land, ruim 90 melkkoeien in een stal die voor driekwart volstaat, een potstal, veel vaste mest en weidegang zou dat net moeten uitkunnen, dacht Slager.

  Begin 2018 anticipeerde Slager; hij wilde van gangbaar naar biologisch gaan. Slager speelde al langer met het idee van bio en een gesloten kringloop. Met 62 hectare land, ruim 90 melkkoeien in een stal die voor driekwart volstaat, een potstal, veel vaste mest en weidegang zou dat net moeten uitkunnen, dacht Slager.

 • Slager is sinds 22 april 2018 in omschakeling met zijn land. Hij strooit geen kunstmest meer en gebruikt geen bestrijdingsmiddelen. Ook stopt hij met de maisteelt (tot voor kort 9 hectare). Dat gewas is in het bio-plan te duur. Daar komt grasklaver voor in de plaats. Slager moet daar een veer laten.

  Slager is sinds 22 april 2018 in omschakeling met zijn land. Hij strooit geen kunstmest meer en gebruikt geen bestrijdingsmiddelen. Ook stopt hij met de maisteelt (tot voor kort 9 hectare). Dat gewas is in het bio-plan te duur. Daar komt grasklaver voor in de plaats. Slager moet daar een veer laten.

 • Na 22 april mogen ook de koeien in omschakeling. Dat wordt een dure periode omdat de melkprijs dan nog gangbaar blijft. Op de achterkant van een bierviltje heeft Slager al uitgerekend dat deze periode hem grofweg €150 extra per dag kost. Dat komt vooral door de dure bio-brok en de lagere melkproductie.

  Na 22 april mogen ook de koeien in omschakeling. Dat wordt een dure periode omdat de melkprijs dan nog gangbaar blijft. Op de achterkant van een bierviltje heeft Slager al uitgerekend dat deze periode hem grofweg €150 extra per dag kost. Dat komt vooral door de dure bio-brok en de lagere melkproductie.

 • Wat Slager ergert is dat hij dit omschakelingsjaar – en ook straks – vaste mest moet afvoeren omdat hij aan de stikstofnorm vastzit. Dat vindt hij onbestaanbaar. “Die mest had ik dolgraag voor mijn eigen land willen gebruiken. Het past binnen de bedrijfskringloop. Elk maatwerk mist.”

  Wat Slager ergert is dat hij dit omschakelingsjaar – en ook straks – vaste mest moet afvoeren omdat hij aan de stikstofnorm vastzit. Dat vindt hij onbestaanbaar. “Die mest had ik dolgraag voor mijn eigen land willen gebruiken. Het past binnen de bedrijfskringloop. Elk maatwerk mist.”

 • Slager verwacht dat de jaarproductie door de overstap naar bio van 9.300 naar 8.000 kilo daalt. Hij weet nog niet of hij op 24 april direct na het land ook met zijn koeien omschakelt. Afnemer FrieslandCampina geeft tot 1 januari 2020 geen afnamezekerheid voor de bio-melk. Slager zit wel in de kopgroep van de coöperatie, maar hij weet nog niet wanneer hij definitief mag leveren. Misschien dat hij dus 2 of 3 maanden wacht.

  Slager verwacht dat de jaarproductie door de overstap naar bio van 9.300 naar 8.000 kilo daalt. Hij weet nog niet of hij op 24 april direct na het land ook met zijn koeien omschakelt. Afnemer FrieslandCampina geeft tot 1 januari 2020 geen afnamezekerheid voor de bio-melk. Slager zit wel in de kopgroep van de coöperatie, maar hij weet nog niet wanneer hij definitief mag leveren. Misschien dat hij dus 2 of 3 maanden wacht.

 • De automatische stroverdeler maakt zijn ronde door de stal. De machine bevalt Slager zeer goed. In het begin ging de stroverdeler 1 keer per dag rond, nu is dat 2 keer met iets minder product. De machines draait zo beter en probleemloos.

  De automatische stroverdeler maakt zijn ronde door de stal. De machine bevalt Slager zeer goed. In het begin ging de stroverdeler 1 keer per dag rond, nu is dat 2 keer met iets minder product. De machines draait zo beter en probleemloos.

 • De koeien zijn bedekt onder een laag stro. Dit stro komt van akkerbouwers uit de buurt en hoeft gelukkig voor Slager niet biologisch te zijn. Anders had het financieel ook niet gekund. Per jaar is 200 ton stro nodig.

  De koeien zijn bedekt onder een laag stro. Dit stro komt van akkerbouwers uit de buurt en hoeft gelukkig voor Slager niet biologisch te zijn. Anders had het financieel ook niet gekund. Per jaar is 200 ton stro nodig.

 • Doordat de stal niet volledig bezet is, hebben de koeien 18 m² ruimte per dier; 2 keer zoveel als de bio-norm. Ruimte, licht en rust werpen ook hun vruchten af. De melkproductie ligt hoog, de vruchtbaarheid is goed, er is een hoge klauwgezondheid en er zijn weinig ziektes.

  Doordat de stal niet volledig bezet is, hebben de koeien 18 m² ruimte per dier; 2 keer zoveel als de bio-norm. Ruimte, licht en rust werpen ook hun vruchten af. De melkproductie ligt hoog, de vruchtbaarheid is goed, er is een hoge klauwgezondheid en er zijn weinig ziektes.

 • De koeien lagen eerst op een zandlaag met daarbovenop 60 centimeter stro. De potstal werd dan 3 keer per jaar uitgemest. Dat werkte niet. Het was meer dan een dag werk en er was veel onrust onder de koeien. Bovendien kwam er te veel zand mee tijdens het uitmesten.

  De koeien lagen eerst op een zandlaag met daarbovenop 60 centimeter stro. De potstal werd dan 3 keer per jaar uitgemest. Dat werkte niet. Het was meer dan een dag werk en er was veel onrust onder de koeien. Bovendien kwam er te veel zand mee tijdens het uitmesten.

 • Slager heeft later de zandbodem afgevlakt en er betonplaten overheen gelegd. Daarna volgt pas stro. Hij mest ook vaker uit; eens in de 6 weken. Dat heeft wel resultaat. Er heerst meer rust onder de koeien en het uitmesten duurt nu nog geen halve dag. Ook zijn de dieren schoner doordat de ondergrond droger is.

  Slager heeft later de zandbodem afgevlakt en er betonplaten overheen gelegd. Daarna volgt pas stro. Hij mest ook vaker uit; eens in de 6 weken. Dat heeft wel resultaat. Er heerst meer rust onder de koeien en het uitmesten duurt nu nog geen halve dag. Ook zijn de dieren schoner doordat de ondergrond droger is.

 • De lightroof is een uitkomst, stelt Slager. Het is altijd licht en helder in de stal. De constructie is ook sterk genoeg bij storm of hagel. Slager merkt wel dat het stof van de stroverdeler voor meer viezigheid zorgt. Maar dat is te overzien.

  De lightroof is een uitkomst, stelt Slager. Het is altijd licht en helder in de stal. De constructie is ook sterk genoeg bij storm of hagel. Slager merkt wel dat het stof van de stroverdeler voor meer viezigheid zorgt. Maar dat is te overzien.

 • Voorin de stal staan twee Lely A4-melkrobots. Slager is er erg tevreden over. De machines zijn technisch degelijk en als er al wat is, kan de veehouder het vaak zelf repareren. Qua aantal melkingen zit Slager op een prima gemiddelde van bijna 3,3 per dag.

  Voorin de stal staan twee Lely A4-melkrobots. Slager is er erg tevreden over. De machines zijn technisch degelijk en als er al wat is, kan de veehouder het vaak zelf repareren. Qua aantal melkingen zit Slager op een prima gemiddelde van bijna 3,3 per dag.

 • Tussen de robots en het vrijloopgedeelte bevindt zich een soort robotpleintje. Met rubber op de roosters voor meer koecomfort. Separatie is er niet. Er is alleen een beweidingsbox (hier niet op de foto).

  Tussen de robots en het vrijloopgedeelte bevindt zich een soort robotpleintje. Met rubber op de roosters voor meer koecomfort. Separatie is er niet. Er is alleen een beweidingsbox (hier niet op de foto).

 • Aan het eind van de mestgang aan de zijkant van de stal bevindt zich een mestafstort met 300 kuub capaciteit. Dat is te weinig voor de hele winter, maar Slager kan de mest naar een silo met 2.500 kuub pompen.

  Aan het eind van de mestgang aan de zijkant van de stal bevindt zich een mestafstort met 300 kuub capaciteit. Dat is te weinig voor de hele winter, maar Slager kan de mest naar een silo met 2.500 kuub pompen.

 • Slager liet 2 windmolens met SDE+ plaatsen. De kosten: €85.000. De molens moeten zich in 7 jaar tijd terugverdienen. De aanschaf kon Slager mede doen met behulp van een speciale financieringsoptie van de provincie Groningen. Inclusief zonnepanelen (rechts) is het bedrijf nu energieneutraal.

  Slager liet 2 windmolens met SDE+ plaatsen. De kosten: €85.000. De molens moeten zich in 7 jaar tijd terugverdienen. De aanschaf kon Slager mede doen met behulp van een speciale financieringsoptie van de provincie Groningen. Inclusief zonnepanelen (rechts) is het bedrijf nu energieneutraal.

 • Inclusief windmolens produceert Slager nu 80.000 kilowatt. Zijn verbruik is 65.000 tot 70.000 kilowatt. Hij heeft dus nog marge. Die marge wil Slager gaan gebruiken voor een nieuwe elektrische auto.

  Inclusief windmolens produceert Slager nu 80.000 kilowatt. Zijn verbruik is 65.000 tot 70.000 kilowatt. Hij heeft dus nog marge. Die marge wil Slager gaan gebruiken voor een nieuwe elektrische auto.

 • Slager verwacht dat de overstap naar biologisch financieel gezien spannend wordt. Hij anticipeert onder meer door te stoppen met loonwerk. Hij kocht daarom deze balenpers à €35.000. Slager verwacht minder zware grassnedes met bio en wil dit zelf gaan doen.

  Slager verwacht dat de overstap naar biologisch financieel gezien spannend wordt. Hij anticipeert onder meer door te stoppen met loonwerk. Hij kocht daarom deze balenpers à €35.000. Slager verwacht minder zware grassnedes met bio en wil dit zelf gaan doen.

 • De zorgboerderij van maatschap De Heemen. De ongemakkelijke constatering is dat die zorgboerderij er in deze jaren van fosfaatproblematiek voor zorgt dat de maatschap kan blijven boeren. Tot 2016 was de melkveetak de ‘geldmaker’.

  De zorgboerderij van maatschap De Heemen. De ongemakkelijke constatering is dat die zorgboerderij er in deze jaren van fosfaatproblematiek voor zorgt dat de maatschap kan blijven boeren. Tot 2016 was de melkveetak de ‘geldmaker’.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Zie hier het lek in de bio formule : hij mag gangbaar stro gebruiken en is daar gelukkig mee want anders kan het niet uit.

 • RIEN65

  Geen geld voor fosfaat, geen zekerheid voor afzet biomelk maar wel een balenpers kopen voor € 35.000?

 • arjangeenen

  Waarschijnlijk heeft de balenpers een beter rendement op dit bedrijf dan fosfaat bij huidige prijs. Op zich is dit wel voor te stellen..

 • farmerbn

  Mag je net voordat je bio wordt een hele hoop gangbaar krachtvoer kopen en in het eerste jaar opvoeren?

 • farmerbn

  Boer hier in mijn buurt schakelde op 1 mei over. Heeft net daarvoor mais gezaaid en gespoten. Ook alle percelen kunstmest gegeven en zijn tarwe gespoten. Mag dat in Nederland ook zo?

 • 306lsa

  als dit is wat de maatschappij wil dan vindt ik dat zulke mensen ook duidelijk een vaste prijs van 5-10 jaar moeten krijgen misschien ook maar een flinke bijdrage van de maatschappij want als iedere bioboer nu 60 cent de liter krijgt en dat voor een hele lange periode dan heeft de maatschappij toch ook een product in de winkel waar hun voorkeur naar uit gaat en de boer heeft dan ook een prima inkomen
  mij lijkt bio namelijk wel wat maar dan wel een goeie voorwaarden wat heeft iemand er wat aan dat iemand het financieel niet vol houd en zoals deze boer aangeeft produceer je minder melk met hogere kosten en als heel veel zouden overstappen naar bio dan ............. weet iedereen wel wat met de prijs gebeurt

 • Bas Spruijt

  Nee farmer bn dat mag in Nederland niet.

 • hobbyboerke

  @ farmerbn: van de ene op de andere dag omschakelen van gangbaar naar biologisch gaat niet. Hier in België (en ik vermoed in Nl en Fr ook ) is de omschakelperiode voor de meeste gewassen 2 jaar. In die periode moet je biologisch produceren (zonder kunstmest en synthetische gewasbeschermingsmiddelen), maar mag je de producten nog niet als bio verkopen (in het tweede omschakeljaar meestal wel als 'product in omschakeling'). Als je buurman op 30 april nog kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen gebruikt heeft, is hij dus pas op 1 mei 2021 erkend biologisch. Als de wetgeving in Frankrijk gelijk is aan die in België natuurlijk.

 • Bas Spruijt

  Ook nog geen eens hobbyboerke, je moet je grond vooraf aan het seizoen aanmelden dus vanaf 1 januari.
  Dus als je 30 april nog handelingen hebt verricht is dat jaar al verloren. Word 2022 weer het eerste jaar dat je volledig overgeschakeld bent.

 • T@deler

  In Duitsland mag bio gewoon tot 30 mei 2019 gangbaar ruwvoer gebruiken omdat anders hun dieren geslacht moesten worden.
  https://www.ml.niedersachsen.de/aktuelles/pressemitteilungen/nothilfe-bio-betriebe-duerfen-konventionelles-raufutter-fuettern-167318.html

 • farmerbn

  @bas, Als mijn buurman op 1 mei jl omschakelde dan heeft hij toch ook nog krachtvoer en ruwvoer op voorraad? Hij vertelde mij dat hij zijn oude gangbare voorraden mag opvoeren in het eerste omschakeljaar (dus tot 1 mei 2020) maar dat die in het tweede omschakeljaar (na 1 mei 2020) op moeten zijn. Hij doet dus precies zoals geschreven door hobbyboerke maar zijn eerste jaar is makkelijk.

 • Bas Spruijt

  Ja dat ben ik met je eens farmer bn.
  Ik had het ook puur over het omschakelen vd grond, dus mest op het land brengen, kunstmest enz. Dat gaat per hele jaargang. Dus als je dit jaar nog kunst mest gestrooid hebt op grasland in april mag je dat perceel dit jaar al niet meer om schakelen.
  Hoe dat met ruwvoer voorraad zit weet ik niet dus zou goed kunnen de manier waarop jij en hobby boer hierboven beschrijven.

 • Bas Spruijt

  Ik denk trouwens ook dat de eerste jaren van omschakeling veels te zwaar zijn financieel gezien voor een melkvee houder. Wel Bio voer , mest norm enz en niet de opbrengsten erna zoals hier in dit artikel ook beschreven word. Maar dat weet ik niet exact want wij zijn geen rundvee houder.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.