Rundveehouderij

Foto & video 3 reacties

Jongste kalveren bij elkaar in nieuwe stal (4)

Erik Smale bouwt een ‘nieuwe’ kalverstal en gebruikt veel tweedehands materiaal. Boerderij volgt de stalbouw. Dit is deel 4: het dak is geplaatst.

Bekijk ook deel 1, deel 2 en deel 3 van deze fotoreportage.

Foto

 • Erik Smale (32) heeft in Joppe (Gld.) in maatschap met zijn ouders Jan (62) en Gerri (62) een veebedrijf met 160 melkkoeien, 80 stuks jongvee en 120 hectare land (in gebruik). Hij laat een kalverstal bouwen met een ruim strohok en 16 eenlingboxen. Er is capaciteit voor 34 dieren tot 6 maanden oud. Nu staan de jongste kalveren nog verspreid over het erf. Geen ideale situatie. - Foto's: Ronald Hissink

  Erik Smale (32) heeft in Joppe (Gld.) in maatschap met zijn ouders Jan (62) en Gerri (62) een veebedrijf met 160 melkkoeien, 80 stuks jongvee en 120 hectare land (in gebruik). Hij laat een kalverstal bouwen met een ruim strohok en 16 eenlingboxen. Er is capaciteit voor 34 dieren tot 6 maanden oud. Nu staan de jongste kalveren nog verspreid over het erf. Geen ideale situatie. - Foto's: Ronald Hissink

 • Na het beton storten is op 9 maart het dak geplaatst. Dat was aan het eind van een stormachtige week; het waaide die dag nog hard. Het werk verliep niettemin zonder problemen. Het straatwerk was eind februari al gelegd. Dit bestaat deels uit oude betonnen platen en roosters (niet aan deze kant van de stal).

  Na het beton storten is op 9 maart het dak geplaatst. Dat was aan het eind van een stormachtige week; het waaide die dag nog hard. Het werk verliep niettemin zonder problemen. Het straatwerk was eind februari al gelegd. Dit bestaat deels uit oude betonnen platen en roosters (niet aan deze kant van de stal).

 • Dit is het gedeelte van de kalverstal waar Smale straks gaat uitmesten. Een eiken plank wordt hier met u-profielen op de sleufsilowand gemonteerd voor extra versteviging.

  Dit is het gedeelte van de kalverstal waar Smale straks gaat uitmesten. Een eiken plank wordt hier met u-profielen op de sleufsilowand gemonteerd voor extra versteviging.

 • Hier worden die eiken planken verzaagd.

  Hier worden die eiken planken verzaagd.

 • De andere kant van de kalverstal. Smale liet vooraan bewust een kikkerpoel aanleggen, omdat hij anders na de stalbouw een rare hoek in het weiland over zou houden. Helemaal rechts gaat hij in het kader van landschappelijke inpassing nog struiken planten. Dat was overigens geen verplichting.

  De andere kant van de kalverstal. Smale liet vooraan bewust een kikkerpoel aanleggen, omdat hij anders na de stalbouw een rare hoek in het weiland over zou houden. Helemaal rechts gaat hij in het kader van landschappelijke inpassing nog struiken planten. Dat was overigens geen verplichting.

 • Een overzicht in de stal. Met van links naar rechts: kalveriglo’s, strohok, mestgang, voergang, eenlingboxen. Het hoogteverschil in dakhoogte is hier goed te zien. Links is het dak 3,50 meter hoog, rechts 2,20 meter.

  Een overzicht in de stal. Met van links naar rechts: kalveriglo’s, strohok, mestgang, voergang, eenlingboxen. Het hoogteverschil in dakhoogte is hier goed te zien. Links is het dak 3,50 meter hoog, rechts 2,20 meter.

 • Er is nu al een duidelijk hoogteverschil tussen de mestgang en het strohok (rechts). Straks komt er nog een plank bij waardoor het verschil 40 centimeter is. Zo slepen de kalveren zo min mogelijk stro mee de roosters op.

  Er is nu al een duidelijk hoogteverschil tussen de mestgang en het strohok (rechts). Straks komt er nog een plank bij waardoor het verschil 40 centimeter is. Zo slepen de kalveren zo min mogelijk stro mee de roosters op.

 • In de stal koos Smale voor een regulier jongvee spijlenhek van Schijver stalinrichting. Die is voorzien van een rvs-strip (plaat). Die strip met gaten waar spenen doorheen kunnen (zie foto) is demontabel aan het voerhek gemaakt. Zo’n strip is vlot weg te halen en dan is het weer een gewoon voerhek. Smale is zo flexibel.

  In de stal koos Smale voor een regulier jongvee spijlenhek van Schijver stalinrichting. Die is voorzien van een rvs-strip (plaat). Die strip met gaten waar spenen doorheen kunnen (zie foto) is demontabel aan het voerhek gemaakt. Zo’n strip is vlot weg te halen en dan is het weer een gewoon voerhek. Smale is zo flexibel.

 • De achterkant van de stal blijft grotendeels open. Alleen rechts – vanaf de roosters – komt windbreekgaas. Let ook op de waterbakken met vlottertjes.

  De achterkant van de stal blijft grotendeels open. Alleen rechts – vanaf de roosters – komt windbreekgaas. Let ook op de waterbakken met vlottertjes.

 • De volgende stap: verlichting. Smale haalde de armaturen weg uit een oude jongveestal. Hij hergebruikt ze en laat ze ombouwen naar led. Hier worden ze gemonteerd.

  De volgende stap: verlichting. Smale haalde de armaturen weg uit een oude jongveestal. Hij hergebruikt ze en laat ze ombouwen naar led. Hier worden ze gemonteerd.

 • Dat is niet de enige verlichting in de kalverstal. In elk strohok (3) komt 1 zo’n ledlamp te hangen. Die geeft meer licht een reguliere tl-lamp.

  Dat is niet de enige verlichting in de kalverstal. In elk strohok (3) komt 1 zo’n ledlamp te hangen. Die geeft meer licht een reguliere tl-lamp.

 • De armaturen worden opgehangen.

  De armaturen worden opgehangen.

 • Het dak zelf is nieuw, maar dat geldt niet voor de 6 spanten. Die zijn tweedehands en van een buurman. Ze zijn na het plaatsen schoongemaakt en geverfd. De gordingen zijn ook niet allemaal nieuw. Zo kan Smale efficiënt de bouwkosten drukken.

  Het dak zelf is nieuw, maar dat geldt niet voor de 6 spanten. Die zijn tweedehands en van een buurman. Ze zijn na het plaatsen schoongemaakt en geverfd. De gordingen zijn ook niet allemaal nieuw. Zo kan Smale efficiënt de bouwkosten drukken.

 • Het dak bestaat uit standaard sandwichpanelen. Die zijn geïsoleerd, maar wel relatief beperkt. De geïsoleerde panelen moeten vooral condens en de ergste straling van de zon tegengaan. De dakgoot is een week na deze fotoreportage geplaatst.

  Het dak bestaat uit standaard sandwichpanelen. Die zijn geïsoleerd, maar wel relatief beperkt. De geïsoleerde panelen moeten vooral condens en de ergste straling van de zon tegengaan. De dakgoot is een week na deze fotoreportage geplaatst.

 • Dit is 1 van de 3 tussenhekken in de kalverstal.

  Dit is 1 van de 3 tussenhekken in de kalverstal.

 • Er is hoogteverschil. In dit deel van de stal – het strogedeelte – steekt de poer er wat verder bovenuit.

  Er is hoogteverschil. In dit deel van de stal – het strogedeelte – steekt de poer er wat verder bovenuit.

 • Links komen straks de eenlingboxen te staan.

  Links komen straks de eenlingboxen te staan.

Laatste reacties

 • Snel

  uithalen en ombouwen naar led verlichting kost meer dan in èèn keer nieuwe led verlichting plaatsen.

 • ErikSmale

  Hallo Snel, dat valt mee, uithalen moest toch gebeuren gezien de armaturen toch weg moesten van de plek, die manuren waren we toch al kwijt. Ombouwen koste 2 manuren werk voor 10 armaturen.

  Mvg. Erik Smale

 • tinusje

  ja snel niet zo snel oordelen..............

Of registreer je om te kunnen reageren.